Zelenszkij: a gátszakadás nem befolyásolja az ellentámadást

2023. június 6. – 06:49

frissítve

Zelenszkij: a gátszakadás nem befolyásolja az ellentámadást
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendkívüli megbeszélést tart a kachovkai gát lerombolásával kapcsolatban Kijevben 2023. június 6-án – Fotó: Ukrainian Presidential Press Service / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • A hajnali órákban robbanás következtében átszakadt a Nova Kahovka-i gát fala, és kontrollálhatatlanul ömlik belőle a víz Herszon régióra.
  • A gát látja el vízzel a Krím-félszigetet és a zaporizzsjai atomerőművet. Az erőműre „negatív hatással lehet” a víztározó átszakadása, de egyelőre nincs közvetlen veszélyben.
  • Az ukránok az oroszokat tették felelőssé a gát átszakításáért, az ukrán nemzetbiztonsági tanács szerint a vízerőművet belülről robbantották fel, nem külső támadás érte.
  • Nova Kahovka oroszok által beiktatott polgármestere és az orosz elnöki hivatal az ukránokat okolja a katasztrófáért.
  • Legalább 80 település van az árvíz által veszélyeztetett zónában, több tízezer ember lakóhelyét érinti a katasztrófa.
  • Az ukrán hatóságok megkezdték a veszélyeztetett települések kiürítését, és az orosz oldalon is mentőakcióba kezdtek – bár állításuk szerint az általuk ellenőrzött területeken nincs szükség nagyszabású evakuációra.

A Nova Kahovka-gát lerombolása „környezeti katasztrófával járhat” Dél-Ukrajna számára – jelentette ki kedden Denisz Smihal, Ukrajna miniszterelnöke. „A világnak reagálnia kell. Azonnal. De nemcsak szavakkal, hanem tettekkel” – mondta Smihal.

Kedd reggel egy másik magas rangú ukrán tisztviselő ökocídiumnak (az ökoszisztéma jelentős károsodása, bővebben itt) nevezte a gát lerombolását, amelynek következményei lesznek az emberek ivóvízhez való hozzáférésére és a különböző ökoszisztémákra.

Smihal beszél arról is, hogy az elöntött területek lakóit evakuálják, a műveletek „folyamatban vannak Herszon Osztriv kerületében”. A Mikolajivba tartó evakuáló vonatokat is szervezik – mondta.

A miniszterelnök beszélt a zaprizzsjai atomerőműről is. Beszámolója szerint a hatóságok „felmérik a környezeti hatásokat és a veszélyt” a gátnál feljebb található zaporizzsjai atomerőmű vonatkozásában. „Mivel nem lehet hozzáférni, az értékelés nehéz” – mondta Smihal azzal, hogy Oroszországnak „azonnal ki kell vonulnia” az erőműből, hogy „elkerülje a további katasztrófát”. (CNN)

16 ezer ember érinthet közvetlenül az árvíz, ennyien laknak a kritikus zónában, a folyó ukrán ellenőrzés alatt álló jobb partján – jelentette be Herszon régió kormányzója, Olekszandr Prokudin. Elmondta, hogy az embereket Herszon kevésbé érintett kerületeibe viszik, majd autóbusszal és vonattal Mikolajivba és más ukrán városokba utaztatják őket.

A helyi orosz hatóságok Nova Kahovkában kezdetben tagadták, hogy bármi történt volna a gáttal, majd az ukrán ágyúzást nevezték meg felelősként. Az Interfax orosz hírügynökség egy névtelen állítólagos herszoni katasztrófavédelmi dolgozóra hivatkozva azt írta, hogy a gát a víz nyomása alatt szerkezeti gyengeség miatt omlott össze (Guardian)

Rácz András Oroszország-szakértő hosszas Facebook-posztban elemezte a Nova Kahovka-i gát megrongálódását. Azt írta, a logika szerint az oroszok állhatnak a történtek mögött, hiszen Ukrajnának nem lehet érdeke, hogy elárassza egyik nagyvárosát, ahogyan az sem, hogy elpusztítsa az egyik saját, kulcsfontosságú vízerőművét vagy veszélybe sodorja egy ukrán atomerőmű működését. A bejegyzésről részletesen itt írtunk.

A Nova Kahovka-i gátról készült műholdképeket tanulmányozta a történtek után a Washington Post tényfeltáró újságírója, Evan Hill, aki itt figyelt fel arra, hogy a gát egy része (direkt vagy véletlenül) megsérült, eltűnt június 5-én, hétfőn. A június 5-én, hétfőn dél körül készült műholdfelvételt Hill egy május végivel vetette össze, írja a Guardian.

Műholdfelvételen a gát május 28-i és június 5-i állapota – Fotó: Maxar / Reuters Műholdfelvételen a gát május 28-i és június 5-i állapota – Fotó: Maxar / Reuters
Műholdfelvételen a gát május 28-i és június 5-i állapota – Fotó: Maxar / Reuters

Akárcsak más ukrán tisztviselők, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is az oroszokat tette felelőssé a történtekért, és Telegram-üzenetében azt írta: a Nova Kahovka-i gát lerombolása megerősíti, hogy az oroszokat „ki kell űzni Ukrajna minden szegletéből. Egyetlen métert sem szabad nekik hagyni, mert minden métert terrorra használnak” – mondta Zelenszkij. Az elnök azt is megerősítette, hogy összehívta a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács ülését. (CNN)

Az ukrán nukleáris energiatermelésért felelős vállalat, az Enerhoatom szerint a gátban keletkezett szakadék negatív következményekkel lehet a zaporizzsjai atomerőműre, „de a helyzet ellenőrzés alatt van”, írták.

Az Enerhoatom a gát megrongálódásáért az orosz erőket tette felelőssé, mondván: „2023. június 6-án éjjel az orosz megszállók felrobbantották a Kahovka vízerőmű gátját”. Az írták, hogy a tározó „gyorsan csökkenő” vízszintje „további veszélyt jelent az ideiglenesen megszállt zaporizzsjai atomerőműre”, egyelőre azonban az atomerőmű hűtőmedencéje megtelt. Reggel 8 órakor a vízszint 16,6 méter volt, ami elegendő az erőmű működéséhez.

Az Enerhoatom figyelemmel kíséri a helyzetet a nemzetközi szervezetekkel együtt, és bármilyen változásról értesítést adnak, írta a Guardian.

Az orosz hadsereget nevezte meg a Nova Kahovka-i erőmű gátjánál történt átszakadásért Olekszandr Prokudin, Herszon katonai közigazgatásának Ukrajna által kinevezett vezetője a Telegramon közzétett videóban.

„Az orosz hadsereg újabb terrorcselekményt követett el. Felrobbantotta a Kahovka vízerőművet. A víz öt órán belül eléri a kritikus szintet. A veszélyeztetett területen megkezdődött az evakuálás” – közölte a videóban. Prokudin egyúttal felszólította a Dnyeper (Dnyipro) keleti partján élőket, hogy „azonnal hagyják el a veszélyes területeket”.

Terrortámadásként tekint a történtekre Vlagyimir Leontyev, Nova Kahovka oroszok által kinevezett polgármestere is. Beszámolója szerint hajnali 2 óra körül több csapás érte a Kahovka vízerőművet, ami tönkretette a zsilipeket. „Ennek következtében a kahovkai víztározóból a víz ellenőrizhetetlenül kezdett ömleni” – mondta Leontyev a TASZSZ szerint. Szerinte egyelőre nincs szükség Nova Kahovka evakuálására, ugyanakkor ukrán tisztviselők szerint a gát környékén már megkezdődött a lakosság kitelepítése. Korábban Leontyev a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek adott interjújában tagadta, hogy a gát összeomlott volna, „képtelenségnek” nevezve ezt. (CNN)

Mikolajivka, Olhivka, Lvove, Tyahinka, Ponyatyivka, Ivanivka, Tokarivka, Pridnyiprovszke, Szadove falvak és Herszon város egy része van leginkább veszélyben a Nova Kahovka-i gát átszakadását követően. Az itt élőket felszólították arra, hogy kapcsoljanak ki minden elektromos készüléket, vegyék magukhoz az irataikat és az alapvető dolgaikat, vigyázzanak szeretteikre és háziállataikra.

A rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai riadókészültségben vannak, hogy evakuálják a civileket a potenciális árvízzónákból, mivel ömlik a víz a gáton át – közölte az ukrán belügyminisztérium egy keddi közleményben.

„Bízzunk a rendőrségben, a mentőkben és a mi védőinkben – írta a minisztérium. – Az ellenség megpróbál dezinformálni, hogy felmentse magát egy újabb bűncselekmény felelőssége alól.” (CNN)

Drónfelvételek tanúsága szerint átszakadt a Herszon városától bő hatvan kilométerre északkeletre, a Dnyipro folyó felsőbb szakaszának bal partján fekvő Nova Kahovka-i vízerőmű gátja. Az ukrajnai parancsnokság kedden megerősítette a gátban esett károkat, és Facebook-bejegyzésében kitért arra is, hogy felméri a gáton átömlő víz által okozott pusztítást és a várható árvíz által érintett területeket, írja a CNN.

A közösségi médiában terjedő videón az látható, ahogy ömlik a gátból kiszabaduló víz, amely szakértő szerint komoly pusztítást okozhat Herszon város környékén és más lakott területeken a Dnyipro mentén. Az orosz állami média szerint egy ilyen áradás több ezer ember halálához is vezethet.

2022 őszén, amikor az orosz fél rendszeresítette a narratívát, hogy szerintük Ukrajna a gát felrobbantására készülhet, Rácz András Oroszország-szakértő azt mondta: „Ha az a gát komolyan megsérül, akkor tragikus méretű árvíz következik a folyó lentebbi szakaszán, irdatlan méretű víztömeg fog lezúdulni.” Rácz akkor azt mondta, hogy egy rendkívül masszív létesítményről van szó, amit nem egyszerű lerombolni.

Rácz András akkor úgy fogalmazott, hogy szerinte a gát elpusztítása „olyan katasztrófát okozna a lentebbi szakaszon, hogy nincs az az ukrán katonai érdek, ami ezt indokolná. Ha Ukrajna el akarná pusztítani a gátat, akkor már rég megtették volna. Ez egy kulcsfontosságú erőmű és átkelőhely, ami védi a teljes alatta lévő folyószakaszt. Herszon békeidőben egy háromszázezres város, egy ekkora várost nem szoktak elárasztani. Ukrajna a saját területeinek felszabadítására törekszik, nem pedig arra, hogy egy holdbéli tájat kapjon vissza.”

  • A donyecki és zaporizzsjai frontvonalak mentén jelentősen felerősödtek a harcok, de ukrán tisztviselők nem erősítették meg, hogy ez a régóta tervezett ellentámadás kezdete lenne.
  • Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, megállítottak egy nagyobb ukrán támadást, és megöltek kétszázötven ukrán katonát. Az ukrán vezérkar közvetlenül nem reagált a komoly orosz harci sikerekről szóló beszámolóra, de általánosságban annyit közöltek, hogy „Oroszország hazugságokat terjeszt”.
  • Amerikai hírszerzési források szerint Ukrajna kiépített egy ügynökhálózatot Oroszországban, tagjai orosz célpontok elleni szabotázsakciókra készülnek, és az ehhez szükséges felszereléssel, például drónokkal mostanában látják el őket.
  • Elegendő fegyvere van Ukrajnának az ellentámadás megindításához, mondja az ukrán külügyminiszter.
  • Májusban közel 36 százalékkal csökkentek Oroszország olaj- és gázbevételi az előző év azonos időszakához képest, és 12 százalékkal maradtak el az előző havi értéktől.
  • Hamis Putyin-beszéddel hekkelték meg Oroszország nyugati határán a tévé- és rádióadókat.
  • A Wagner-csoport elfogott egy orosz tisztet, aki részegen rájuk lőtt.
  • F–16-osok küldéséről is tárgyalt Washingtonban Joe Bidennel a dán és a brit miniszterelnök.
  • A közösségi médiában indítottak kampányt az ukrán tisztségviselők a régóta ígért ellentámadásról. A videóban arra kérik a lakosságot, ne osszanak meg semmilyen információt az ellentámadásról.
  • Két drón zuhant a Moszkvát és Ukrajnát összekötő M3-as autópályára, az orosz fővárostól délre.

A hétfői háborús híreket itt lehet elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!