Elegendő fegyvere van Ukrajnának az ellentámadás megindításához, mondja az ukrán külügyminiszter

2023. június 5. – 19:34

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajnának már elegendő fegyvere van ahhoz, hogy elindítsa a hónapok óta tervezett ellentámadást az oroszok által megszállt területek visszaszerzéséért. Erről Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter beszélt, miután egyeztetett James Cleverly brit külügyminiszterrel, írja a Sky News.

Cleverly előre nem bejelentett látogatást tett hétfőn Kijevben, Kuleba mellett pedig fogadta Volodimir Zelenszkij is, írja az MTI. Az ukrán elnök a Twitteren arról írt, hogy fontos aktuális kérdésekről tárgyalt a brit külügyminiszterrel, többek között az ukrán béketervről is. Kijev többek között akkor állapodna meg békéről Oroszországgal, ha visszavonul a megszállt területekről az 1991-es határok mögé – azaz a Krím félszigetet is feladják. Emellett nukleáris, élelmiszer- és energiabiztonsági garanciákat szeretnének kapni Moszkvától.

Egyelőre nem úgy tűnik, hogy Oroszország bármennyire is hajlana a békére, így az ukránok harc útján szereznék vissza a megszállt területeiket. Dmitro Kuleba arról beszélt, hogy nem az a fontos, mikor kezdődik az ellentámadás – ha egyáltalán már elkezdődött –, hanem hogy az ukrán győzelemmel érjen véget.

A külügyminiszter szerint egy ukrán győzelem biztosítani tudná az ország NATO-tagságát, amivel akár megelőzhetnének jövőbeni háborúkat is Ukrajna és a régió ellen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!