Több mint 300 milliárd rubellel zuhantak Oroszország szénhidrogén-bevételei

2023. június 5. – 15:19

Másolás

Vágólapra másolva

Májusban közel 36 százalékkal csökkentek Oroszország olaj- és gázbevételi az előző év azonos időszakához képest, és 12 százalékkal maradtak el az előző havi értéktől – közölte az orosz pénzügyminisztérium hétfőn.

Az orosz állam szénhidrogénből származó bevétele májusban az előző évi 886 milliárd rubelről 570,7 milliárd rubelre csökkent a múlt hónapban.

Az olajcégek nyereségadójából áprilisban 185,4 milliárd rubel folyt be, míg májusban a befizetések ütemezésének sajátosságai miatt ez 5,4 milliárd rubelre apadt. A bányajáradékokból befolyó összeg éves összevetésben negyedével csökkent és 704 milliárd rubelt tett ki, az exportvámokból származó bevételek a vizsgált időszakban 74 százalékkal 66,1 milliárd rubelre csökkentek.

A háború miatt emelkedő kiadások, valamint a csökkenő gáz- és olajbevételek eredőjeként az orosz szövetségi költségvetés hiánya az év első négy hónapjában 3424 milliárd rubelt tett ki, amely meghaladja az egész évre tervezett deficitet.

Tavaly a második fél évben a drámai egyenlegromlás hatására az orosz szövetségi költségvetés az ország modern kori történelmének legnagyobb hiányával, 3300 milliárd rubellel zárt. Oroszország adóbevételeinek mintegy felét az olaj- és gázszektor adja.

(MTI, Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!