Ukrajna Oroszországot tette felelőssé a gát átszakadásáért

2023. június 6. – 07:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz hadsereget nevezte meg a Nova Kahovka-i erőmű gátjánál történt átszakadásért Olekszandr Prokudin, Herszon katonai közigazgatásának Ukrajna által kinevezett vezetője a Telegramon közzétett videóban.

„Az orosz hadsereg újabb terrorcselekményt követett el. Felrobbantotta a Kahovka vízerőművet. A víz öt órán belül eléri a kritikus szintet. A veszélyeztetett területen megkezdődött az evakuálás” – közölte a videóban. Prokudin egyúttal felszólította a Dnyeper (Dnyipro) keleti partján élőket, hogy „azonnal hagyják el a veszélyes területeket”.

Terrortámadásként tekint a történtekre Vlagyimir Leontyev, Nova Kahovka oroszok által kinevezett polgármestere is. Beszámolója szerint hajnali 2 óra körül több csapás érte a Kahovka vízerőművet, ami tönkretette a zsilipeket. „Ennek következtében a kahovkai víztározóból a víz ellenőrizhetetlenül kezdett ömleni” – mondta Leontyev a TASZSZ szerint. Szerinte egyelőre nincs szükség Nova Kahovka evakuálására, ugyanakkor ukrán tisztviselők szerint a gát környékén már megkezdődött a lakosság kitelepítése. Korábban Leontyev a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek adott interjújában tagadta, hogy a gát összeomlott volna, „képtelenségnek” nevezve ezt. (CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!