Rácz András szerint a logika azt diktálja, hogy az oroszok álljanak a gát felrobbantása mögött

2023. június 6. – 08:38

Másolás

Vágólapra másolva

„Az oroszok felrobbantották a Dnyipro gátját a Nova Kahovka-i erőműnél. A hírt az ukránok megerősítették. A robbanás után a gát egy hosszú szakaszon leomlott, a kahovkai tározó vize ömlik kifelé” – kezdte keddi Facebook-bejegyzését Rácz András Oroszország-szakértő azután, hogy Ukrajna kedden megerősítette a herszoni régióban található Nova Kahovka-i gát megrongálódását.

Rácz András a bejegyzésében azt írta, hogy a tározó alatti folyószakasz menti települések evakuálása megkezdődött, ideértve Herszon városát is. Szerinte kulcskérdés, hogy milyen mértékben sérültek a gát alapjai: „tehát, csak a felső része omlott le, vagy egészen az alapig kidőlt, mert ugye ez határozza meg, hogy mennyi víz ömlik ki, tehát mekkora lesz az árhullám. Ezt pillanatnyilag megalapozottan nem lehet megmondani.”

Ez a Rácz által is megosztott infografika az áradás várható hatásait mutatja meg, ugyanakkor azzal a verzióval kalkulál, amikor a teljes gát átszakad:


A szakértő szerint az áradás miatt lehetetlen lesz bármilyen átkelési művelet a Dnyiprón (Dnyeper), és nagy esélye van annak, hogy épp ezért robbantották fel. „A folyó menti településeket és Herszon egyik negyedét (Korabel) nagyon súlyos áradás sújtja majd, várhatóan órákon belül. (…) Kérdéses, hogy a kahovkai tározó kiürülése / a vízszint radikális csökkenése hogyan hat majd a zaporizsjei atomerőmű hűtésére. A hűtés nem közvetlenül a tározóból történik, hanem van erre külön mesterséges hűtőtó – de annak a feltöltése már a tározóból megy/menne. Ergo, ha a tározó tényleg kiürül, akkor az erőművet véges ideig lehet csak üzemeltetni utána. Nukleáris katasztrófa nem lesz a dologból, de leállás valószínűleg igen” – írta Rácz.

Az orosz narratíva szerint az ukránok a felelősek a történtekért, írta a szakértő, ám ezután azt is megmagyarázta, miért nem valószínű ez:

„Az azonban igen valószínűtlen, hogy Ukrajna egy olyan műveletet hajtana végre, amely:

– elárasztja az egyik saját nagyvárosát,
– eláraszt nagyon jelentős területeket, x falut, stb.,
– elpusztítja az egyik saját, kulcsfontosságú vízerőművét, aminek sokéves munka lesz a helyreállítása (ha egyáltalán lehetséges),
– veszélybe sodorja egy ukrán atomerőmű működését,
– hátráltatja az ellentámadás megindítását.”

Rácz szerint az sem elegendő érv az oroszok részéről, hogy az ukránok veszélybe akarnák sodorni a Krím vízellátását, az időzítést ugyanis egyelőre nem magyarázza semmi.

„Summa: a »cui prodest« logika alapján ezt az oroszok csinálták. (Gátakat eleve a védekező fél szokott felrobbantani, hogy hátráltassa a támadó előrenyomulását: ezt csinálták az ukránok Kijev védelménél is.)” – írta még.

Rácz András a gát szerepéről, annak lehetséges súlyos megsérüléséről a Telexnek adott elemzést. Ebben azt mondta: a gát felrobbantása óriási katasztrófát okozhat a lentebbi szakaszokon, így Ukrajnának egyáltalán nem állhatott érdekében korábban a gát megrongálása. A Dnyeper folyón található gátat ebben a cikkünkben mutattuk be részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!