Ukrajna miniszterelnöke: Környezeti katasztrófával járhat a gát lerombolása

2023. június 6. – 09:16

Másolás

Vágólapra másolva

A Nova Kahovka-gát lerombolása „környezeti katasztrófával járhat” Dél-Ukrajna számára – jelentette ki kedden Denisz Smihal, Ukrajna miniszterelnöke. „A világnak reagálnia kell. Azonnal. De nemcsak szavakkal, hanem tettekkel” – mondta Smihal.

Kedd reggel egy másik magas rangú ukrán tisztviselő ökocídiumnak (az ökoszisztéma jelentős károsodása, bővebben itt) nevezte a gát lerombolását, amelynek következményei lesznek az emberek ivóvízhez való hozzáférésére és a különböző ökoszisztémákra.

Smihal beszél arról is, hogy az elöntött területek lakóit evakuálják, a műveletek „folyamatban vannak Herszon Osztriv kerületében”. A Mikolajivba tartó evakuáló vonatokat is szervezik – mondta.

A miniszterelnök beszélt a zaprizzsjai atomerőműről is. Beszámolója szerint a hatóságok „felmérik a környezeti hatásokat és a veszélyt” a gátnál feljebb található zaporizzsjai atomerőmű vonatkozásában. „Mivel nem lehet hozzáférni, az értékelés nehéz” – mondta Smihal azzal, hogy Oroszországnak „azonnal ki kell vonulnia” az erőműből, hogy „elkerülje a további katasztrófát”. (CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!