Zelenszkij: a gátszakadás nem befolyásolja az ellentámadást

2023. június 6. – 06:49

frissítve

Zelenszkij: a gátszakadás nem befolyásolja az ellentámadást
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendkívüli megbeszélést tart a kachovkai gát lerombolásával kapcsolatban Kijevben 2023. június 6-án – Fotó: Ukrainian Presidential Press Service / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • A hajnali órákban robbanás következtében átszakadt a Nova Kahovka-i gát fala, és kontrollálhatatlanul ömlik belőle a víz Herszon régióra.
  • A gát látja el vízzel a Krím-félszigetet és a zaporizzsjai atomerőművet. Az erőműre „negatív hatással lehet” a víztározó átszakadása, de egyelőre nincs közvetlen veszélyben.
  • Az ukránok az oroszokat tették felelőssé a gát átszakításáért, az ukrán nemzetbiztonsági tanács szerint a vízerőművet belülről robbantották fel, nem külső támadás érte.
  • Nova Kahovka oroszok által beiktatott polgármestere és az orosz elnöki hivatal az ukránokat okolja a katasztrófáért.
  • Legalább 80 település van az árvíz által veszélyeztetett zónában, több tízezer ember lakóhelyét érinti a katasztrófa.
  • Az ukrán hatóságok megkezdték a veszélyeztetett települések kiürítését, és az orosz oldalon is mentőakcióba kezdtek – bár állításuk szerint az általuk ellenőrzött területeken nincs szükség nagyszabású evakuációra.

Köszönjük, hogy nálunk követték a háború eseményeit! A szerdai hírfolyamunk reggel indul majd.

Már legalább 16 ezer ember elvesztette az otthonát a Nova Kahovka-i vízerőmű gátjának felrobbantása miatt – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár, hozzátéve, hogy „további sok ezer embernek” jelent problémát ivóvízhez jutni Herszon régióban.

Guterres „monumentális humanitárius, gazdasági és ökológiai katasztrófának” nevezte a történteket, de elmondása szerint az ENSZ-nek nincsenek független információi arról, hogyan szakadt át a gát, és azért ki a felelős. Az ENSZ egyeztet az ukrán kormánnyal, ivóvizet és víztisztító tablettákat is küldenek a térségbe.

„A civilek és a polgári infrastruktúra elleni támadásoknak véget kell vetni. Cselekednünk kell az elszámoltathatóság és a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartása érdekében” – mondta az ENSZ-főtitkár.

(Sky News)

A Nova Kahovka-i vízerőmű gátjának kedd éjszakai átszakadását egy, a gépházban történt robbanás okozta, a robbantás eredeti célja pedig az lehetett, hogy a Balaton mélységének tízszeresét kitevő víztározóból kizúduló vízzel megemeljék a Dnyeper folyó deltáját és így nehezítsék az ukrán katonák átkelését az oroszok által megszállt területre – mondta a Telexnek Rácz András, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) munkatársa.

A szakértő szerint az eddigi információk arra utalnak, hogy az oroszok robbantottak, de aligha akartak teljes gátszakadást előidézni, ugyanis a hatalmas áradás nemcsak az ukrán csapatok dolgát nehezítené meg, de az oroszokét is, hiszen az ellenőrzésük alá tartozó, alacsonyabban fekvő területeket nagyobb mértékben öntötte el a víz.

Részletes cikkünkben összegyűjtöttük a félresikerült robbantás eddigi következményeit, amelyek közül a legsúlyosabb, hogy mintegy 16 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát, jelentős károkat szenvedhet az ukrán mezőgazdaság, és tovább emelkedik egy baleset kockázata a gáttól északabbra, Enerhodarban található zaporizzsjai atomerőműben is, amelynek hűtővízellátását veszélyeztethetik a történtek.

A Nova Kahovka-gát átszakadása nem befolyásolja Ukrajna azon törekvését, hogy visszafoglalja megszállt területeit, jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök azt követően, hogy kedden, hajnali kettő óra körül, egy robbanás következtében átszakadt a Dnyeper folyón található duzzasztómű és a mögötte található víztározó vize fokozatosan elárasztotta a térséget, írja a Sky News.

Ukrajna az oroszokat tette felelőssé a történtekért, és mint az elnök kifejtette, az ellenség kaotikus módon járt el, hiszen a környéken felhalmozott saját hadifelszerelése is víz alá került. Oroszország Ukrajnát vádolta a gát ágyúzásával, bár szakértők szerint ez nem valószínű.

A Telegramon mondott köszönetet James Cleverly brit külügyminiszternek Denisz Smihal ukrán miniszterelnök azután, hogy Cleverly Kijevbe látogatott. Smihal azt írta, köszöni neki a jelentős, vadászerepülőgépekért folytatott kijevi küzdelemben való részvételt, és azt az elkötelezettséget, ami az ukrán pilóták kiképzését elősegíti.

Az ukrán miniszterelnök azt is írta, hogy több ukrán pilótát kiválasztottak, akik majd az Egyesült Államokban kapnak képzést – itt megtanulhatják a vadászrepülőgépek szakszerű irányítását. Noha az Egyesült Királyság nem rendelkezik olyan, az Egyesült Államokban gyártott F-16-os vadászrepülőgépekkel, amelyeket Ukrajna szeretne, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt havi látogatása után azt mondta, hogy „ukrán pilóták egy csoportjának... alapkiképzést” ad az ország, amelyet „más típusú repülőgépeken alkalmazhatnak”.

A kijevi pilóták képzése több uniós országban már megkezdődött. Lengyelország, Dánia és Hollandia azon országok közé tartozik, amelyek közölték, hogy részt vesznek a kiképzésben.

A Nova Kahovka-gát megsemmisülése „egy újabb pusztító következménye” az Ukrajna elleni orosz inváziónak – mondta kedd délután António Guterres ENSZ-főtitkár. Guterres hozzátette, hogy az ENSZ-nek nincs információja arról, milyen okok vezethettek a robbanáshoz.

„Mindannyian láttuk a tragikus képeket, amelyek ma érkeztek az ukrajnai Herszon térségében bekövetkezett elképesztő humanitárius, gazdasági és ökológiai katasztrófáról. A mai tragédia egy újabb példa arra, hogy a háborúnak milyen szörnyű árat követel az emberektől”

– idézi Guterres szavait a CNN. „Már több mint egy éve túlcsordultak a szenvedés zsilipjei. Ennek véget kell vetni. Elég a civilek és a létfontosságú infrastruktúra elleni támadásokból.”

Az ENSZ-főtitkár hozzátette, hogy az Egyesült Nemzetek több más humanitárius szervezet segítségével sürgős támogatást nyújtanak az ukrán kormány koordinálásával. Ivóvizet, víztisztító tablettákat és más létfontosságú eszközöket ígértek a régiónak.

António Guterres ENSZ-főtitkár sajtótájékoztatója 2023. június 6-án Nairobiban – Fotó: Thomas Mukoya / Reuters
António Guterres ENSZ-főtitkár sajtótájékoztatója 2023. június 6-án Nairobiban – Fotó: Thomas Mukoya / Reuters

„Mindenekelőtt pedig egy igazságos békére szólítom fel a feleket, összhangban az ENSZ Alapokmányával, a nemzetközi joggal és az ENSZ Közgyűlés határozataival” – tette hozzá Guterres.

Nem tudnak mindenkit megmenteni az ukrajnai gátszakadás után: a Sky News számolt be arról, hogy egy, a Dnyeper (Dnyipro) partján fekvő állatkert közel 300 lakója pusztult el a Nova Kahovka-gát átszakadása miatt.

„A parkot aláaknázták, emiatt lehetetlen volt evakuálni az állatokat. Megpróbáltuk megmenteni őket – minden nap az ágyútűz alatt két-két dolgozó az életét kockáztatva ment az állatkertbe, hogy megetesse az állatokat”

– írta Facebook-oldalán a Kazkova Dibrova állatkert. „Most Oroszország mindent elpusztított. Megszakad a szívünk a fájdalomtól.”

Már 800-nál is több embert mentett meg az Ukrán Vöröskereszt a Nova Kahovka-gát átszakadása után, írja a Sky News. Egyikükről, egy mozgáskorlátozott idős megmentéséről videót is közzétettek:

Ariane Bauer, a Nemzetközi Vöröskereszt európai igazgatója szerint az áradás komoly kockázatot jelent a civileknek és a lakhatásuknak. „Tízezrek kerülhetnek humanitárius szempontból szörnyű helyzetbe. A nemzetközi humanitárius jog ugyan védelmet nyújthat, de csak akkor, ha az államok tiszteletben tartják a jogi kötelezettségeiket.”

A nap legfontosabb háborús híre, a Nova Kahovka-gát felrobbantása mellett szinte elsikkad a napokban indult ukrán offenzíva, ami viszont továbbra is zajlik a fronton. Erről Szergej Sojgu orosz hadügyminiszter tett közzé jelentést: állítása szerint a legutóbbi ukrán támadásokban 71 orosz katona halt meg, írja a Sky News.

Sojgu szerint 15 tank és 9 páncélozott jármű is megsemmisült az ukrán támadásban, ami hét irányból érkezett a frontra hétfőn. A hadügyminiszter szerint azonban vissza tudták verni a csapatok támadásait.

A fronthelyzet mellett Sojgu is elismételte a hivatalos orosz álláspontot a Nova Kahovka-gát felrobbantásáról, miszerint azt egy ukrán művelet részeként robbantották fel. Az ukránok szerint ez lehetetlen, és az oroszokat vádolják a gát felrobbantásával.

Egy egész házat sodort magával a Nova Kahovka-gát átszakadása után a Dnyeper (ukránul Dnyipro) folyó, legalábbis ezen videó alapján:

A Nova Kahovka mellett fekvő gáton már hétfő délben látszottak sérülések, keddre virradóra érkezett a hír, hogy át is szakadt, és ömlik belőle a víz. A 30 méter magas gát átszakadása óriási környezeti katasztrófát jelent – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és az ukrán miniszterelnök is. A hatóságok riadókészültségben vannak, a civileket pedig már elkezdték evakuálni az áradás által veszélyeztetett zónákból.

A gát a Krím-félszigetet és a zaporizzsjai atomerőművet látja el vízzel, a mostani szakadék pedig „negatív következményekkel” lehet az atomerőműre is. Igaz, az atomerőmű vezetése szerint eddig nincs negatív következménye a gátszakadásnak.

Ukrajna Oroszországot tette felelőssé a gát felrobbantásáért, Zelenszkij szerint ugyanis ezzel a lépéssel beismerték, hogy képtelenek elfoglalni a dél-ukrajnai régiót – ezért elárasztják azt. Oroszország viszont Ukrajnát vádolja a gát felrobbantásával.

Hangos zajra ébredtek hétfőről keddre virradó hajnalban az oroszok által megszállt Nova Kahovka lakói, írja a Guardian. A brit lap a felrobbant gát közelében élő helyiekkel beszélt az élményeikről.

Elmondásuk szerint hajnali 2 óra körül hallottak egy nagyon hangos robbanást, majd utána olyan zajokat, mintha víz indult volna meg a környéken.

„Hozzászoktunk a hangos csattanásokhoz, ezért nem gondoltam, hogy valami komoly dologról van szó. Nehéz lehetett pontosan megállapítani, merről jöhetett a robbanás”

– mondta Jelena a Guardiannek.

A várost órák alatt elöntötte a víz, a RIA Novosztyi orosz hírügynökség videóján pedig lehet látni, hogyan lepte el a víz mellett az élővilág is Nova Kahovka központját:

Bár az orosz hatóságok arról beszélnek, hogy szervezett evakuálás indult a környéken, a helyiek nem feltétlen így látják: „Mindenki magára van utalva, nincs szervezett evakuálás” – mondta Gleb a Guardiannek.

Az ukrán elnöki hivatal szerint a Dnyeper (Dnyipro) folyó közel 150 tonnányi ipari kenőanyaggal szennyeződött meg a Nova Kahovka-i gát átszakadása után, írja a BBC.

Volodimir Zelenszkij szerint „fizikailag lehetetlen” lett volna a gátat kívülről felrobbantani. Így bár egyelőre nem tudni, mi okozta a gát megsemmisülését, de szerinte az „orosz megszállók aknázták alá, és robbantották fel” azt, hiszen már egy éve Oroszország ellenőrzése alatt áll a terület.

Mindeközben Zelenszkij találkozott kedden Ferenc pápa küldöttjével, Matteo Zuppi vatikáni bíborossal is, hogy az ukrán béketervről tárgyaljanak. „Csak közös erőfeszítésekkel, diplomáciai elszigeteléssel, és az Oroszországra gyakorolt nyomás növelésével lehet meggyőzni az agresszort, és ezzel igazságos békét teremteni az ukrán földön” – írta a látogatás után közösségi oldalán Zelenszkij.

Ahogy a Guardian írja, a tízpontos ukrán béketerv szerint Oroszországnak vissza kellene húzódnia a 2014 előtti határaihoz, jóvátételt kellene fizetnie Ukrajnának, és büntetőjogilag felelősségre kellene vonnia az orosz háborús vezetőket.

Folyamatosan evakuálják az embereket az ukrán és orosz kézen fekvő településekről is a Dnyeper (ukránul Dnyipro) mentén, írja a CNN. Az ukrán miniszterelnök, Denisz Smihal szerint eddig nincs civil áldozata a gátszakadás utáni áradásoknak.

Smihal szerint egyelőre „ellenőrzés alatt áll” a zaporizzsjai atomerőmű helyzete – az erőművet ugyanis eddig a Dnyeper-menti gát látta el vízzel.

A menekítésről közben posztolt több videót is Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója:

Herszonban a videó tanúsága szerint úgy menekítik az embereket, hogy közben hallani lehet az ágyúlövéseket a frontról:

Mindeközben az orosz oldalon is elindult az emberek evakuálása az általuk megszállt Nova Kahovkában, írja a CNN.

Ukrajna összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát a Nova Kahovka-gátnál történt események után, írja a CNN. A Dnyeperen (ukránul Dnyiprón) átívelő gátat az ukránok szerint orosz erők robbantották fel – Moszkva azonban ugyanezzel vádolja Kijevet.

„Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, hogy határozottan ítélje el a kahovkai vízerőmű elleni orosz terrortámadást” – írja a CNN által is idézett közleményében az ukrán külügyminisztérium – „Emellett felszólítjuk a G7-ek és az Európai Unió országait új, Oroszországgal szembeni messzemenő szankciók bevezetésére, különösen az orosz rakétaiparral és a nukleáris szektorral kapcsolatban.”

Az ukrán külügy megismételte, hogy szerintük a gát felrobbantása Oroszország által elkövetett terrorcselekmény az ukrajnai létfontosságú infrastruktúra ellen.

Bár bizonyítékot nem mutattak fel erre, Rácz András Oroszország-szakértő szerint „a logika azt diktálja, hogy az oroszok álljanak a gát felrobbantása mögött”. Erről bővebben itt olvashat.

Elítélte a NATO főtitkára a Nova Kahovka-gát felrobbantását, írja a BBC. Jens Stoltenberg szerint az eset is mutatja „az Ukrajna ellen folytatott orosz hadviselés brutalitását”, ami most civilek ezreit tette ki a „környezeti károk következményeinek”.

Műholdfelvétel a Nova Kahovka-gát körüli kedd reggeli események után – Fotó: Maxar Technologies / Reuters
Műholdfelvétel a Nova Kahovka-gát körüli kedd reggeli események után – Fotó: Maxar Technologies / Reuters

Az Európai Unió intézményei is elítélték Oroszországot a „barbár agresszió” miatt: az Európai Bizottság szóvivője szerint ez a háború eszkalációjának újabb jele, az Európai Tanács elnöke pedig „háborús bűncselekménynek” nevezte a gát felrobbantását.

Igaz, a BBC-nek nyilatkozó szakértő szerint nehéz definiálni, hogy mi nevezhető háborús bűncselekménynek az ügyben: „Egy polgári célpont, mint egy gát elleni támadás katonai szükségletből is végrehajtható. De ha a megszerzett katonai előny viszonylag alacsony, a civil lakosságra mért következmény pedig katasztrofális, az nevezhető a nemzetközi jog megsértésének” – mondta a BBC-nek Mark Ellis, az IBA nemzetközi jogi szervezet igazgatója.

Az Ukrán Fegyveres Erők „minden szükséges vízi járművel felszerelkeztek a vizeken való átkeléshez” – idézi közleményüket a CNN. Az ukrán hadsereg szerint is az oroszok a felelősek a Nova Kahovka-gát felrobbantásáért, ami miatt több ezer embert kell evakuálni a Dnyeper (ukránul Dnyipro) mentén fekvő településekről.

A Nova Kahovka-gát a kedd reggeli események után – Forrás: Video Obtained By Reuters
A Nova Kahovka-gát a kedd reggeli események után – Forrás: Video Obtained By Reuters

Az ukrán egyesített erők parancsnoka is arról beszélt a Guardian szerint, hogy a gátrombolás nem fogja megakadályozni az ukrán csapatok előrenyomulását. „A katonai parancsnokség teljes mértékben figyelembe vette az ilyen ellenséges akciókat, így nem tudja megakadályozni az előrenyomulásunkat az áradások által érintett területeken” – mondta az ukrán állami hírügynökségnek Szerhij Naev.

Több települést is elárasztott reggelre Nova Kahovka-gát elpusztítása, írja a CNN. Legalább 80 település van veszélyzónában az áradás miatt, az ukrán hatóságok szerint pedig legalább 16 ezer embert kell kitelepíteni. Hozzátették, hogy az érintett települések többsége orosz megszállás alatt áll.

Azonban ahogyan a herszoni régió megszállt területeinek kormányzója, úgy az oroszok által annektált Krím-félsziget orosz vezetője szerint sem kell evakuálni senkit a régió településeiről. Annak ellenére, hogy ahogyan itt bemutattuk, súlyos következményekkel járhat a Dnyeper (ukránul Dnyipro) kiáradása.

Határozottan visszautasította a Kreml, hogy Oroszország felelős lenne a Nova Kahovka-gát felrobbantásáért, írja a CNN. Az orosz elnöki hivatal szóvivője, Dmitrij Peszkov „egyértelműen” úgy gondolja, hogy a gát elpusztítása „szándékos szabotázs” volt Ukrajna részéről.

„Ezt Kijev hajtotta végre, Kijev tervei alapján, Kijev parancsára. A kijevi rezsimnek teljes felelősséget kell vállalnia minden következményért”

– mondta Peszkov kedd délelőtt, hozzátéve, hogy szerintük ezzel el akarják terelni a figyelmet az „ukrán nagyszabású támadó műveletek kudarcáról”. Az elnöki szóvivő hozzátette, hogy folyamatosan tájékoztatják Vlagyimir Putyin orosz elnököt a gáthelyzetről.

Rengeteg állat természetes élőhelye is elpusztult a Nova Kahovka-gát felrobbantásával, erről több poszt is megjelent a közösségi médiában. Az ukrán belügyminiszter tanácsadója, Anton Gerascsenko a Twitteren osztott meg egy videót egy elveszettnek tűnő hódról az áradás által érintett Herszonban:

A közeli Antonyikvában pedig egy fiatal, remegő szarvasról tett közzé Gerascsenko egy felvételt:

Egy másik ukrán infuenszer szintén Herszonból osztott meg egy videót, amint egy rendőr kiment egy kutyát az áradás által érintett területről.

A Dnyeperen (ukránul Dnyiprón) épített gát elpusztításáért Ukrajna Oroszországot tette felelőssé, Volodimir Zelenszkij elnök szerint ugyanis ezzel beismerték, hogy képtelenek elfoglalni a régiót – ezért elárasztják azt.

Aszódi Attila energetikai mérnök, a BME tanára blogján elemezte, hogy hogyan hathat a zaporizzsjai atomerőműre a Nova Kahovka-i gát átszakadása. A vízerőmű tározója látja el ugyanis az erőművet vízzel.

Aszódi szerint miután a gát víztározója kiárad, le fog csökkenni az atomerőmű folyószelvényében a vízszint, és a Dnyeper folyó vízjárásával sokkal nagyobb vízszint-ingadozások fognak fellépni.

Ez komplikáltabbá teheti az erőmű hűtését, de a problémát mérsékli, hogy az atomerőmű már jó ideje nem üzemel teljes kapacitáson – írja. A Guardian szerint reaktor „hideg leállásban” van, teljesen kikapcsolták és hűtik, egy pedig „meleg leállásban”, vagyis leállították, de 200-250 Celsius-fokon tartják, hogy könnyebb legyen újraindítani, amikor a körülmények lehetővé teszik.

Emellett az atomerőmű mellett van egy különálló hűtővíz medence, amiben a víztározótól független vízszintet tudnak tartani. Ez a medence hosszabb ideig biztosíthat megfelelő hűtővíz utánpótlást az erőmű számára – írja Aszódi.

Az erőmű egykori, csak Olekszij néven emlegetett reaktorüzemeltetője és műszakvezetője szerint azonban

idővel a hűtőmedencéből is elpárolog a víz, és ha azt nem tudják feltölteni a Nova Kahovka gát feletti hatalmas víztározóból, akkor a turbinák és az erőmű nem tud működni.

Aszódi véleményével összecseng a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) véleménye is, ami szerint „nincs közvetlen nukleáris biztonsági kockázat”. Az ukrán Energoatom atomenergetikai vállalat szerint urai a helyzetnek.

Hosszú távú aggodalmak merültek fel azonban a biztonsággal és azzal kapcsolatban, hogy az erőmű az elkövetkező években újra működhet – írják. Aszódi szintén arról ír, hogy a mostani események a biztonság szintjének csökkenését okozzák, hiszen a hűtővíz rendelkezésre állása megváltozott a tervezési állapothoz képest.

A NAÜ helyszínen tartózkodó munkatársai szerint a víztározó szintje jelenleg körülbelül 5 cm/óra ütemben csökken. A tározó reggel 8 órakor 16,4 méter körül volt. Ha 12,7 méter alá csökken, akkor már nem lehet tovább szivattyúzni. Ha ugyanebben az ütemben csökken a vízszint a tározóban, akkor nagyjából 3 napig lehet még szivattyúzni belőle a vizet.

„Ezért létfontosságú, hogy a hűtőmedence sértetlen maradjon. Semmi olyat nem szabad tenni, ami potenciálisan aláásná az épségét. Felszólítom az összes felet, hogy biztosítsák, hogy semmi sem ássa alá ezt”

mondta el a NAÜ vezetője, Rafael Grossi.

Mariana Bugyjeriny, a Harvard egyetem ukrán atomtudósa szerint a gát felrobbantása más szempontból is problémás:

„Ha az oroszok ezt teszik Nova Kahovkával, akkor nincs garancia arra, hogy nem robbantják fel a zaporizzsjai atomerőmű reaktorblokkjait, amelyeket állítólag szintén elaknásítottak” – mondta.

(Guardian)

Andrij Kosztyin, Ukrajna főügyésze kemény nyilatkozatot adott ki a Nova Kahovka-i vízerőmű megsemmisülése után:

„Oroszország csak pusztítani és ölni tud. És semmi sem állítja meg. A Kahovszkaja-vízerőmű felrobbantása ennek újabb bizonyítéka és nemzetközi bűncselekmény. A sarokba szorított megszállók ma több ezer embert ölnek meg és hagynak hajlék nélkül, akiket tegnap még ”integrálni akartak„ az Orosz Föderációba. Hitlerhez méltó, kannibalista ”felperzselt föld„ taktika. Aki még mindig azt hiszi, hogy egy agresszorral lehet valamiről beszélni, annak jussanak eszébe a mocskos vízfolyamok, amelyek békésen alvó emberek otthonát mossák el. A bűnöző orosz rezsimnek csak egyféle vége lehet: vereség és bíróság”

írta Twitteren Kosztyin.

Az orosz hadsereg tüzérséggel lövi Herszon városát, miközben folyik a lakosság evakuálása folyik – jelentette az ukrán belügyminisztérium. A légicsapások következtében két rendőr megsérült- jelentette a Suspilne, az ukrán állami műsorszolgáltató.

Az állításokat nem ellenőrizték függetlenül.

(Guardian)

Befejezte az ülésezést az ukrán nemzetbiztonsági tanács, amelynek megállapításaiból Volodimir Zelenszkij elnök megosztott néhány részletet.

Eszerint az oroszok éjjel 2 óra 50 perckor robbantották fel a Kazovszkaja-vízerőművet, a detonáció az épületen belül történt.

Mintegy 80 település van az árvíz által elöntött zónában. Elrendelték a veszélyeztetett területek kiürítését, valamint az összes olyan város és falu ivóvízzel való ellátását, amelyek a Nova Kahovka-i víztározóból kaptak vizet – közölte Zelenszkij.

Az ülésen emellett nemzetközi és biztonsági intézkedésekről állapodtak meg, illetve arról, hogy Oroszországot felelősségre vonják a terrortámadásért.

(Guardian)

Vlagyimir Leontyev, Nova Kahovka oroszok által beiktatott polgármestere szerint az ukránok a felelősek a gát átszakításáért.

Leontyev a TASZASZ orosz állami hírügynökségnek mondta el álláspontját, miszerint nem történt robbanás a vízerőműn belül – ahogy az ukránok állítják – hanem éjszaka érte légicsapás a gátat. Ezeknek némiképp ellentmond, hogy a gát falán már hétfőn délben már hétfő délben látszottak sérülések, illetve Rácz Attila szakértő szerint a logika szerint az oroszoknak állna érdekében egy ilyen támadás.

Leontyev súlyos terrorcselekménynek és katasztrófának nevezte az incidenst, amelyet „az ukrán hatóságok és az őket irányítók hoztak létre”. Elmondása szerint az ukrán fegyveresek továbbra is lövik Nova Kahovka városát. Szerinte a vízerőműre mért csapást feltehetően egy többszörös rakétakilövő rendszer adta le.

A polgármester szerint a vízerőmű javíthatatlan állapotban van, de a tározóból kiömlő víz szerinte nem jelent kritikus veszélyt a zaporizzsjai atomerőműre.

(Guardian)

Teljesen megsemmisült a Nova Kahovka-gát vízerőműve – közölte az ukrán közmédia.

A Suspilne, az ukrán állami műsorszolgáltató arról számolt be, hogy felrobbantott gáthoz tartozó Kahovszkaja vízerőmű teljesen megsemmisült „a gépházban belülről bekövetkezett robbanás következtében”, és nem is javítható.

Azóta egy olyan, egyelőre nem ellenőrzött videó is napvilágot látott, amelyen látszik, hogy az erőmű már teljesen víz alatt van. A TASZSZ orosz állami hírügynökség arról számolt be, hogy Nova Kahovka település orosz beiktatású polgármestere szerint a vízszint 10 méterrel emelkedett az elmúlt órákban.

(Guardian)

Nem lesz szükség a lakosság nagyméretű evakuálására – jelentette ki Telegramon Vlagyimir Szaldó, a a megszállt Herszon terület Oroszország által beiktatott ügyvezető kormányzója.

A Kakhovszkaja vízerőmű megsemmisülése nagy, de nem kritikus mennyiségű víz lefolyásához vezetett a Dnyeper folyón, ez nem fogja megakadályozni az orosz erőket a partvonal védelmében – írja Szaldó.

Szaldó bejegyzésében idézte Vlagyimir Leontyevet, a gát melletti Nova Kahovka település polgármesterét is, aki szerint az ukránok mértek csapást az erőműre. Azt, hogy az ukránok lennének felelősek a támadásért Rácz Attila Oroszország szakértő nem tartja valószínűnek, szerinte a logika szerint ez az oroszok érdekében állna.

Az gát közben egyre jobban esik szét, a víz pedig ömlik kifelé – mondta el Leontyev.

A Nova Kahovka-gát a Krím-félszigetet és a zaporizzsjai atomerőművet látja el vízzel, a mostani szakadék pedig „negatív következményekkel” lehet az atomerőműre. Az ukrán hatóságok riadókészültségben vannak, hogy evakuálják a civileket a potenciális árvízzónákból. Ukrajna Oroszországot tette felelőssé a gát felrobbantásáért.

(Guardian)

Látványos infografikán mutatta be egy újságíró Twitteren, hogy hogyan fogja felduzzasztani a közeli folyókat és tavakat a Nova Kahovka-gát vize, ami aztán komoly áradásokhoz fog vezetni.

A gáton már hétfő délben látszottak sérülések, keddre virradóra érkezett a hír, hogy át is szakadt, és ömlik belőle a víz. A 30 méter magas gát ászakadása óriási környezeti katasztrófát jelentene – mondta el Zelenszkij elnök és az ukrán miniszterelnök is. A hatóságok riadókészültségben vannak, hogy evakuálják a civileket a potenciális árvízzónákból.

A gát a Krím-félszigetet és a zaporizzsjai atomerőművet látja el vízzel, a mostani szakadék pedig „negatív következményekkel” lehet az atomerőműre. Ukrajna Oroszországot tette felelőssé a gát felrobbantásáért, Zelenszkij szerint ezzel egyben beismerték, hogy képtelenek elfoglalni a régiót, ezért árasztják el.

Az oroszországi Belgorod régiót újabb légicsapás érte – közölték a helyi hatóságok a lakosokkal.

A közösségi médiában közzétett üzenetekben figyelmeztették a Sebekino körzetben élőket, hogy húzódjanak pincékbe.

Belgorod Ukrajnával határos nagy orosz régió, amit az elmúlt hetekben többször is támadás ért. Moszkva Ukrajnát okolja a támadásokért, de Kijev elhatárolódott, és két ukránbarát militáns csoport vállalta magára a felelősséget. Tegnap este az egyik csoport, az Orosz Önkéntes Testület azt állította, hogy átvette az ellenőrzést a belgorodi Nova Tavolzhanka település felett.

(Sky News)

„A tározó vize gyorsan csökken, óránként körülbelül 15 centimétert. Öt órán belül a víz eléri a kritikus szintet” – mondta a CNN-nek Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója.

Az ukrán hadsereg Oroszországot okolja a gát felrobbantásáért, míg Nova Kahovka oroszok által beiktatott polgármestere szerint a rombolás „súlyos terrortámadás” volt. A gát vízzel látja el Délkelet-Ukrajna nagy részét és az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím félszigetet is.

Podoljak szerint Oroszország célja az volt, hogy akadályokat gördítsen Ukrajna támadó akciói elé, és a gát lerombolásának következményei „már most katasztrofálisak”.

„Az oroszok szándékosan csapást mértek a megszállt Krím lakosaira. (…) A félsziget hosszú évekre vízellátás nélkül maradhat” – mondta Podoljak, és hozzátette, hogy a környező települések lakóinak ezreit, tízezreit sürgősen evakuálni kell, és több száz otthont és gazdaságot fog elárasztani a víz.

Az esetet „globális ökológiai katasztrófának” nevezte, és arra figyelmeztetett, hogy a következő órákban különböző állatok és ökoszisztémák kerülnek veszélybe. (CNN)

2022 októberében Oroszország és Ukrajna kölcsönösen azzal vádolta egymást, hogy fel fogja robbantani a Dnyipro folyón lévő Kahovka vízerőmű gátját, ami óriási pusztítást okozhat. A gát keddre átszakadt, az érintett területekről szervezik az ott élők evakuálást.

Mit lehet tudni a gátról?

  • 30 méter magas,
  • 3 kilométer hosszú,
  • 1956-ban épült a vízerőmű részeként.
  • 18 km3-es víztározója van,
  • a Krím-félszigetet és a zaporizzsjai atomerőművet látja el vízzel.
A Nova Kahovka gát 2023. június 5-én – Fotó: Maxar / Reuters
A Nova Kahovka gát 2023. június 5-én – Fotó: Maxar / Reuters


Zelenszkij ukrán elnök korábban azt mondta, hogy a gát elpusztítása óriási katasztrófát jelentene, de azt is mutatná, hogy Oroszország elfogadta, hogy nem tudja irányítása alatt tartani a régiót.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!