Zelenszkij: Lehetetlen kívülről felrobbantani a gátat, a területet ellenőrző oroszok aknázhatták azt alá

2023. június 6. – 15:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán elnöki hivatal szerint a Dnyeper (Dnyipro) folyó közel 150 tonnányi ipari kenőanyaggal szennyeződött meg a Nova Kahovka-i gát átszakadása után, írja a BBC.

Volodimir Zelenszkij szerint „fizikailag lehetetlen” lett volna a gátat kívülről felrobbantani. Így bár egyelőre nem tudni, mi okozta a gát megsemmisülését, de szerinte az „orosz megszállók aknázták alá, és robbantották fel” azt, hiszen már egy éve Oroszország ellenőrzése alatt áll a terület.

Mindeközben Zelenszkij találkozott kedden Ferenc pápa küldöttjével, Matteo Zuppi vatikáni bíborossal is, hogy az ukrán béketervről tárgyaljanak. „Csak közös erőfeszítésekkel, diplomáciai elszigeteléssel, és az Oroszországra gyakorolt nyomás növelésével lehet meggyőzni az agresszort, és ezzel igazságos békét teremteni az ukrán földön” – írta a látogatás után közösségi oldalán Zelenszkij.

Ahogy a Guardian írja, a tízpontos ukrán béketerv szerint Oroszországnak vissza kellene húzódnia a 2014 előtti határaihoz, jóvátételt kellene fizetnie Ukrajnának, és büntetőjogilag felelősségre kellene vonnia az orosz háborús vezetőket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!