Órákon belül eléri a kritikus szintet a Nova Kahovka-i víztározó szintje

2023. június 6. – 09:58

Másolás

Vágólapra másolva

„A tározó vize gyorsan csökken, óránként körülbelül 15 centimétert. Öt órán belül a víz eléri a kritikus szintet” – mondta a CNN-nek Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója.

Az ukrán hadsereg Oroszországot okolja a gát felrobbantásáért, míg Nova Kahovka oroszok által beiktatott polgármestere szerint a rombolás „súlyos terrortámadás” volt. A gát vízzel látja el Délkelet-Ukrajna nagy részét és az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím félszigetet is.

Podoljak szerint Oroszország célja az volt, hogy akadályokat gördítsen Ukrajna támadó akciói elé, és a gát lerombolásának következményei „már most katasztrofálisak”.

„Az oroszok szándékosan csapást mértek a megszállt Krím lakosaira. (…) A félsziget hosszú évekre vízellátás nélkül maradhat” – mondta Podoljak, és hozzátette, hogy a környező települések lakóinak ezreit, tízezreit sürgősen evakuálni kell, és több száz otthont és gazdaságot fog elárasztani a víz.

Az esetet „globális ökológiai katasztrófának” nevezte, és arra figyelmeztetett, hogy a következő órákban különböző állatok és ökoszisztémák kerülnek veszélybe. (CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!