Nincs közvetlen veszély a zaporizzsjai atomerőműnél, de hosszú távon akadhatnak komoly gondok

2023. június 6. – 11:50

Másolás

Vágólapra másolva

Aszódi Attila energetikai mérnök, a BME tanára blogján elemezte, hogy hogyan hathat a zaporizzsjai atomerőműre a Nova Kahovka-i gát átszakadása. A vízerőmű tározója látja el ugyanis az erőművet vízzel.

Aszódi szerint miután a gát víztározója kiárad, le fog csökkenni az atomerőmű folyószelvényében a vízszint, és a Dnyeper folyó vízjárásával sokkal nagyobb vízszint-ingadozások fognak fellépni.

Ez komplikáltabbá teheti az erőmű hűtését, de a problémát mérsékli, hogy az atomerőmű már jó ideje nem üzemel teljes kapacitáson – írja. A Guardian szerint reaktor „hideg leállásban” van, teljesen kikapcsolták és hűtik, egy pedig „meleg leállásban”, vagyis leállították, de 200-250 Celsius-fokon tartják, hogy könnyebb legyen újraindítani, amikor a körülmények lehetővé teszik.

Emellett az atomerőmű mellett van egy különálló hűtővíz medence, amiben a víztározótól független vízszintet tudnak tartani. Ez a medence hosszabb ideig biztosíthat megfelelő hűtővíz utánpótlást az erőmű számára – írja Aszódi.

Az erőmű egykori, csak Olekszij néven emlegetett reaktorüzemeltetője és műszakvezetője szerint azonban

idővel a hűtőmedencéből is elpárolog a víz, és ha azt nem tudják feltölteni a Nova Kahovka gát feletti hatalmas víztározóból, akkor a turbinák és az erőmű nem tud működni.

Aszódi véleményével összecseng a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) véleménye is, ami szerint „nincs közvetlen nukleáris biztonsági kockázat”. Az ukrán Energoatom atomenergetikai vállalat szerint urai a helyzetnek.

Hosszú távú aggodalmak merültek fel azonban a biztonsággal és azzal kapcsolatban, hogy az erőmű az elkövetkező években újra működhet – írják. Aszódi szintén arról ír, hogy a mostani események a biztonság szintjének csökkenését okozzák, hiszen a hűtővíz rendelkezésre állása megváltozott a tervezési állapothoz képest.

A NAÜ helyszínen tartózkodó munkatársai szerint a víztározó szintje jelenleg körülbelül 5 cm/óra ütemben csökken. A tározó reggel 8 órakor 16,4 méter körül volt. Ha 12,7 méter alá csökken, akkor már nem lehet tovább szivattyúzni. Ha ugyanebben az ütemben csökken a vízszint a tározóban, akkor nagyjából 3 napig lehet még szivattyúzni belőle a vizet.

„Ezért létfontosságú, hogy a hűtőmedence sértetlen maradjon. Semmi olyat nem szabad tenni, ami potenciálisan aláásná az épségét. Felszólítom az összes felet, hogy biztosítsák, hogy semmi sem ássa alá ezt”

mondta el a NAÜ vezetője, Rafael Grossi.

Mariana Bugyjeriny, a Harvard egyetem ukrán atomtudósa szerint a gát felrobbantása más szempontból is problémás:

„Ha az oroszok ezt teszik Nova Kahovkával, akkor nincs garancia arra, hogy nem robbantják fel a zaporizzsjai atomerőmű reaktorblokkjait, amelyeket állítólag szintén elaknásítottak” – mondta.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!