Zelenszkij szerint az oroszok aláaknázták a kahovkai vízerőművet, és terrortámadásra készülnek

2022. október 20. – 21:55

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az orosz erők aláaknázták a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő kahovkai vízerőművet és terrorcselekményre készülnek. Ezt az államfő csütörtökön az EU állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács brüsszeli ülésén videoösszeköttetés útján mondott beszédében mondta az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint.

„Oroszország szándékosan megteremti a terepet egy nagyszabású katasztrófához Dél-Ukrajnában. Információink vannak arról, hogy orosz terroristák aláaknázták a kahovkai vízerőmű gátját és blokkjait. Ez az egyik legnagyobb energetikai létesítmény. Ennek a vízerőműnek a gátja körülbelül 18 millió köbméter vizet tart vissza. Ha az orosz terroristák felrobbantják ezt a gátat, akkor több mint nyolcvan település, köztük Herszon kerül az árvíz zónájába. Több százezer embert érinthet” – figyelmeztetett Zelenszkij. „Oroszország ezt azért teszi, hogy újabb műveletet szervezzen hamis zászló alatt, terrortámadást hajtson végre, amiért Ukrajnát teszi majd felelőssé” – tette hozzá.

Az elnök szerint ha a merénylet bekövetkezik, Dél-Ukrajna jelentős részének vízellátása leállhat, és hűtővíz nélkül maradhat a zaporizzsjai atomerőmű. Teljesen leállhat a Krím vízellátására kiépített csatorna működése is. „Általánosságban elmondható, hogy ennek az egyetlen orosz terrortámadásnak pusztító környezeti, humanitárius következményei olyan mértékűek lehetnek, hogy azt történelmi katasztrófának fogják nevezni” – jelentette ki.

Zelenszkij szerint Oroszország már mindent előkészített a terrortámadás végrehajtásához. „Az ukrán munkásokat kidobták a kahovkai vízerőműből, ott csak orosz állampolgárok vannak. Teljesen ők irányítják az állomást” – mondta. Az elnök nemzetközi megfigyelő misszió küldését sürgette a kahovkai erőműbe, és azt mondta, vissza kellene küldeni az ukrán személyzetet, hogy biztosítsák a generátorok és a gát azonnali és szakszerű aknamentesítését.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!