Az oroszok azt állítják, offenzívát indítottak Zaporizzsja térségében

2023. január 21. – 09:30

frissítve

Az oroszok azt állítják, offenzívát indítottak Zaporizzsja térségében
Ukrán katonák utaznak egy tank tetején ülve, Bahmut közelében, 2023. január 20-án. Fotó: Reuters/Oleksandr Ratushinak

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az ukrán csapatok Leopard 2 tankokon gyakorlatozhatnak Lengyelországban
  • Holtpontra jutott az ukrajnai háború a britek szerint
  • Szlovákia cáfolja, hogy német gyártmányú tankokat küldene Ukrajnának
  • Bahmutnál, Harkivban és Zaporizzsjában is vannak halálos áldozatai az orosz támadásoknak
  • Az oroszok azt állítják, offenzívát indítottak Zaporizzsja térségében
  • A balti államok felszólították Berlint, hogy haladéktalanul küldjön Leopard tankokat Ukrajnának
  • Beszüntette működését az RT France, miután zárolták a bankszámláit

Az orosz állami tulajdonban lévő RT televíziós adó francia csatornája, az RT France szombaton közölte, hogy beszünteti működését, miután a hatóságok az Európai Unió szankciói miatt befagyasztották bankszámláit, írja a Reuters.

2022. február végén, pár nappal a háború kitörése után az Európai Unió közölte, hogy betiltja a Russia Today-t, mondván dezinformációt terjeszt. Az RT France fellebbezett a tiltás ellen, de hiába.

Xenia Fedorova, az RT France vezetője közölte, hogy a francia hatóságok a 2022. decemberben elfogadott kilencedik uniós szankciócsomagra hivatkoztak. „Az RT France pénzeszközeit a pénzügyminisztérium kérésére zárolták, csatornánk így nem folytathatja tovább tevékenységét” – írta Twitteren.

Az RT France külön közleményben közölte, hogy a döntéssel 133 alkalmazottjának állása került veszélybe, és magát „friss hangnak” nevezte, azt állítva, hogy kiegyensúlyozottan tudósított a háborúról. A francia hatóságokat ellenben cenzúrával vádolta, és azt mondta, hogy az RT France-ot soha nem ítélték el vagy büntették meg semmilyen okból.

A litván külügyminiszter a Twitteren írt arról, hogy balti kollégáival együtt felszólítják a németeket, küldjenek Leopard tankokat Ukrajnának.

„Mi, Litvánia, Lettország és Észtország külügyminiszterei felszólítjuk Németországot, hogy haladéktalanul biztosítson Leopard harckocsikat Ukrajnának. Ez nélkülözhetetlen az orosz agresszió megállításához, az Ukrajnának nyújtandó segítséghez és az európai béke gyors helyreállításához. Németországnak, mint vezető európai hatalomnak különleges felelőssége van ebben a tekintetben.” – írta Gabrielius Landsbergis.

A német védelmi miniszter szerint ahhoz, hogy Ukrajna hozzájuthasson a német gyártmányú Leopard-2 tankokhoz, a NATO-tagok megállapodása szükséges.

Bár megállapodás egyelőre nem született, a német kormány szóvivője pénteken azt mondta, Lengyelország akár német engedély nélkül is küldhet Leopard 2 harckocsikat Ukrajnába. Az új német védelmi miniszter, Boris Pistorius szerint „téves” azt állítani, hogy Németország blokkolja a Leopard harckocsik szállítását, és hogy jó okok szólnak az Ukrajnába való szállításuk mellett és ellen is. „Németország kész gyorsan lépni a Leopard 2 harckocsik ügyében, ha megállapodás születik a szövetségesekkel” – tette hozzá.

Az orosz hadsereg azt közölte, hogy csapataik offenzívát indítottak a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban. Azt állították, hogy a támadás során „előnyösebb vonalakat és állásokat” foglaltak el – számolt be erről a francia AFP hírügynökség.

A régió az elmúlt hetekben heves harcok színhelye volt. A régió ukrán kormányzója, Olekszandr Sztaruh azt állította, az oroszok az éjszaka folyamán több települést is lőttek. Egy Telegram-üzenetben azt írta, hogy 21 várost vettek célba, a csapásokban egy nő meghalt, két másik ember pedig megsebesült.

Orosz források pénteken is arról számoltak be, hogy Zaporizzsja megye szinte teljes frontvonalán megindultak a harcok. Ugyanakkor az ukránok eddig nem erősítették meg az erről szóló híreket. Zaporizzsja megye 70 százalékát az orosz erők március eleje óta megszállás alatt tartják.

(Guardian)

Korábban az amerikai haditengerészetnél szolgáló katonát öltek meg a héten Ukrajnában, közölték amerikai tisztviselők. A katona nem hivatalos minőségben harcolt az orosz-ukrán háborúban. Ezzel hatra emelkedett az Ukrajnában elhunyt amerikaiak száma, írja a The Guardian.

Daniel W Swift Dnyipróban sérült meg, és szerdán belehalt sérüléseibe. Több részletet nem közöltek, többek között azt sem, hogy Swift holttestét elszállították-e Ukrajnából.

A férfi 2019 márciusában hagyta el San Diegó-i posztját. „Nem akarunk találgatni, hogy az egykori tengerész miért ment Ukrajnába” – mondta a haditengerészet szóvivője.

Az amerikai külügyminisztérium nem kívánt részletesebben foglalkozni Swift halálával, de közleményében azt írta, hogy megerősíti: a közelmúltban meghalt egy amerikai állampolgár Ukrajnában. „Kapcsolatban vagyunk a családdal, és minden lehetséges konzuli segítséget megadunk” – közölte a minisztérium.

A külügyminisztérium nyilatkozatai és az egyes családok által szolgáltatott információk szerint legalább öt másik amerikai halt meg az ukrajnai harcokban február óta.

A donyecki területen, a keleti frontnál pénteken végrehajtott orosz támadásokban három civil meghalt, négyen pedig megsérültek, számolt be róla a Telegramján Pavlo Kirilenko, a régió ukrán kormányzója. Azt mondta, hogy két embert az oroszok által hetek óta támadott Bahmutnál öltek meg, egy ember pedig az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött Donyeck városához közeli Zselanneben halt meg.

Később Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának helyettes vezetője azt írta, hogy további egy ember meghalt Harkivban, egy másik pedig Zaporizzsjában. A négy sérültet a novemberben az ukránok által visszafoglalt Herszonból jelentették.

A frontvonalakat az Institute for the Study of War amerikai agytröszt térképein lehet megnézni:

(Guardian)

Pénteken német sajtóértesülések alapján elterjedt a hír, hogy Csehország és Szlovákia is kész a német gyártmányú Leopard-2 tankjaiból juttatni Ukrajnának. Ezt szombat reggel a szlovák védelmi minisztérium szóvivője cáfolta – írja a Paraméter.

„Az értesülés megalapozatlan, a szövetségeseinknek nincsenek ilyen elvárásai Szlovákiával szemben” – jelentette ki Martina Kovaľ Kakaščíková szóvivő.

Marian Majer szlovák védelmi államtitkár már pénteken, a németországi Ramstein légitámaszponton tartott tárgyalás után azt nyilatkozta, „nem hangzott el olyan kérés Németország részéről, hogy a Leopard tankokat úgymond adjuk tovább Ukrajnának”.

Az államtitkár azt is cáfolta, hogy az Egyesült Államoktól azt az ígéretet kapta volna az ország, hogy a Leopard tanokért cserébe régebbi amerikai Abrams tankokat kapna Szlovákia.

Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter pedig a Facebookon cáfolta a tankok átadásáról szóló híreket:

„Senki nem kérte ezt tőlünk, és nem kértünk, nem is kínáltak fel nekünk Abramsokat. Semmi sem igaz az egészből” – írta.

Egyelőre hivatalosan csak Lengyelország jelezte, hogy akár Németország hozzájárulása nélkül is átad a rendelkezésére álló Leopard-2-kből átadni száz darabot Ukrajnának.

A brit védelmi minisztérium szombati jelentése szerint a frontok nagy részén beragadtak a harcok, egyik oldalon sincs jelentős mozgás.

Mint írják, az orosz haderő és a Wagner zsoldoshadsereg csapati megerősítették jelenlétüket Szoledar városában, miután a hét elején elfoglalták azt.

Donbasz régióban a Szoledarhoz közeli Bahmut városa körül lehetséges az orosz előrenyomulás, de egyelőre ezen a területen is alig van mozgás.

Délebbre, Zaporizzsja régióban mindkét fél „jelentős erőket” vonultatott fel, tüzérségi tűzharcok és összecsapások is zajlanak, de mindkét oldalon elkerülték a nagyszabású támadásokat.

Az északkelet-ukrajnai Kremina közelében az ukrán erők kisebb sikereket értek el, és védekeztek az orosz ellentámadások ellen.

Annak ellenére, hogy továbbra sem sikerült megállapodnia a szövetségeseknek Németországgal a német gyártmányú Leopard 2 tankok Ukrajnába szállításáról, az ukrán védelmi miniszter péntek este azt nyilatkozta a Voice of America című lapnak, hogy az ukrán haderő csapatai Lengyelországban Leopard 2 tankokon kaphatnak kiképzést.

Olekszij Reznyikov azután nyilatkozott a lapnak, hogy részt vett a németországi Ramstein amerikai légibázison tartott megbeszélésen. Itt nem született döntés a német gyártmányú harckocsik ukrajnai bevetéséről, az ukrán védelmi miniszter szerint viszont fontos fejlemény, hogy az ukrán csapatok Lengyelországban készülhetnek fel a harckocsik bevetésére.

„Azok az országok, amelyek már rendelkeznek Leopard 2 harckocsikkal, megkezdhetik az erőink kiképzését. Ezzel kezdünk, és innen lépünk tovább. Remélem, hogy Németország követni fogja a példájukat, lefolytatja a belső konzultációkat, és eljut a tankok átadásáról szóló döntésre. Optimista vagyok ezzel kapcsolatban, mert az első lépés már megtörtént. Elkezdjük a harckocsi személyzetünk kiképzési programjait a Leopárd 2-re” – mondta Reznyikov.

Bár megállapodás egyelőre nem született, a német kormány szóvivője pénteken azt mondta, Lengyelország akár német engedély nélkül is küldhet Leopard 2 harckocsikat Ukrajnába. Az új német védelmi miniszter, Boris Pistorius szerint „téves” azt állítani, hogy Németország blokkolja a Leopard harckocsik szállítását, és hogy jó okok szólnak az Ukrajnába való szállításuk mellett és ellen is. „Németország kész gyorsan lépni a Leopard 2 harckocsik ügyében, ha megállapodás születik a szövetségesekkel” – tette hozzá.

Reznyikov pénteken a Twitteren is megosztott egy közös képet a német védelmi miniszterrel. A képhez fűzött kommentárban azt írta, „őszinte megbeszélést folytattunk a Leopárd 2-ről. Folytatni fogjuk”.

A pénteki hírfolyamot itt tudja elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!