Berlin szerint a NATO-tagok támogatása kell ahhoz, hogy Ukrajna Leopard-2 tankokat kaphasson

2023. január 20. – 16:06

Másolás

Vágólapra másolva

A német védelmi miniszter szerint ahhoz, hogy Ukrajna hozzájuthasson a német gyártmányú Leopard-2 tankokhoz szükséges, hogy ezt a NATO-tagok megállapodásban rögzítsék – derült ki a Reuters beszámolójából.

Boris Pistrorius állásfoglalása már körvonalazza, milyen formában támoganá a szállítást Berlin.

A NATO-tagállamok védelmi miniszterei pénteken Ramsteinben – az Egyesült Államok németországi légibázisán – találkoztak, ahol a fő téma Ukrajna támogatásának fenntartása az országot megtámadó Oroszországgal szemben. Kijev szerint kulcsfontosságú, hogy tankokat, harckocsikat kapjanak nyugatról.

Németország egyelőre nem kíván közvetlenül Leopard-2 tanokat szállítani Ukrajnába. Láthatóan ódzkodik attól, hogy elsőként, különösképpen pedig attól, hogy egyetlenként szállítson tankokat a megtámadott országba, de attól is, hogy úgy tűnjön, akadályozná a Leopard-2 tankok leszállítását, amennyiben erre más ország hajlandó.

Az Egyesült Királyság már jelezte, hogy a maga részéről kész szállítani saját, Challenger-2 típusú tankjaiból, Lengyelország pedig közölte, hogy a rendelkezésére álló Leopard-2-kből kész ugyanezt megtenni. A leszállítást támogatja Hollandia is, nem megerősített források szerint pedig ugyanerre hajlandó Csehország és Szlovákia.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!