Nemzetközi bűnszervezetnek minősíti Washington Putyin séfjének zsoldosseregét

2023. január 20. – 20:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok nemzetközi bűnszervezetnek minősíti az orosz Wagner zsoldossereget, amelyet a Vlagyimir Putyin szakácsaként ismertté vált Jevgenyij Prigozsin hozott létre.

Erről pénteken számolt be az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője – írta a CNN. John Kirby bejelentése azt jelenti, hogy az amerikai pénzügyminisztérium szankciókat vet ki a Wagner zsoldosseregre és a vele együttműködő szervezetekre.

Toborzást hirdető plakát Moszkvában, a Wagner zsoldossereg központi épületének közelében – Fotó: Olga Maltseva / AFP
Toborzást hirdető plakát Moszkvában, a Wagner zsoldossereg központi épületének közelében – Fotó: Olga Maltseva / AFP

A Wagner irreguláris hadsereg Líbiában, Közép-Afrikában és Szíriában volt aktív, mielőtt Oroszország elindította katonai invázióját Ukrajna ellen. Ukrajnában – miután az orosz villámháborús tervek kudarcot vallottak – egyre nagyobb szerepet vállalt Prigozsin hadserege, amelynek tagjait börtönből is toborozta, amnesztiát ígérve. A csapat brit hírszerzési adatok szerint már 50 ezer harcost számlál – akik ráadásul haláluk esetén nem jelennek meg az orosz veszteség statisztikájában sem.

Prigozsin egy ideig tagadta, majd később elismerte, hogy a zsoldossereg az ő irányítása alatt áll. A nyolcvanas években börtönben is ült Prigozsinról itt olvashatja portrénkat.

Putyinnal a kilencvenes években ismerkedett meg, amikor a későbbi elnök – ekkor még a szentpétervári önkormányzat külkapcsolatokért felelős vezetőjeként – eljárt Prigozsin éttermébe. A vállalkozó karrierje azután emelkedett, hogy Putyin Moszkvába került, ahol 1998-ban az FSZB vezetője, 1999 a kormány feje, 2000 január 1-jétől Oroszország ideiglenes, majd márciusától megválasztott elnöke lett. Prigozsin ezután a Kreml étkeztetéséért is felelt, majd nagy üzleti hasznot húzott a közétkeztetésekre kiírt tenderek elnyeréséből is.

A Fehér Ház szerint a Wagner zsoldossereg globális fenyegetést jelent. A közelmúltban a csoport egyik zsoldos szakaszvezetője, aki Ukrajnában is szolgált az orosz megszálló erőknél, Norvégián keresztül menekült el Oroszországból azzal a szándékkal, hogy a nyilvánosság előtt is beszámoljon arról, hogyan működik a zsoldossereg.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!