Olcsó orosz olajat vásárol a 220 milliós Pakisztán

2023. január 20. – 19:18

Másolás

Vágólapra másolva

Pakisztán márciustól kedvezményes áron vásárol kőolajat Oroszországtól, és ezzel szükségleteinek egyharmadát fedezi majd – írta az MTI a két ország energiaügyi miniszterének iszlámábádi tárgyalása után.

Nyikolaj Sulginov orosz tárcavezető szerint a dél-ázsiai ország „baráti országok fizetőeszközeivel” fog fizetni – azaz bizonyosan nem dollárral. Moszkva a „nem baráti” országok között tartja nyilván különösen az Egyesült Államokat és az Európai Unió tagállamait, amelyek tavaly szankciókat vezettek be ellene ukrajnai háborúja miatt.

Szakértők szerint ez nagy könnyebbséget fog jelenteni a gazdasági válsággal küzdő, 220 millió lakosú országnak, amelynek devizatartaléka 4,6 milliárd dollár alá esett. Ez alig három heti importra elegendő. Pakisztáni hivatali partnerével, Ajáz Szadikkal közösen tartott sajtótájékoztatóján viszont Nyikolaj Sulginov nem említett mennyiségeket.

A nyugati világ orosz olajra vonatkozó szankciói miatt Oroszországnak új piacokra van szüksége, ám ott is csak árengedménnyel tud megjelenni, ráadásul a szállítás lehetőségeit is szűkítik a szankciók, amelyeket Ukrajna megtámadása miatt vetettek ki rá.

Földgázból nem jut több

Az orosz miniszter elmondta, hogy ellentétben a kőolajjal, az orosz gázvállalatok egyelőre nem tudják bővíteni szállítási kapacitásaikat Pakisztán ellátására.

Ez ugyanis jóval bonyolultabb feladat, mint a kőolaj eljuttatása. A földgázhoz kiépített vezeték vagy cseppfolyósított állapotú földgázt szállítani képes hajóra, majd a lefejtéshez szükséges speciális terminálra lenne szükség.

„Pakisztánnak 2023 végén kellene megkeresnie a Gazpromot és a Novateket, a cseppfolyósított földgázt (LNG) termelő két legnagyobb céget, hogy egyeztessenek a szállítási feltételekről, mert akkor már lesznek szabad kapacitásaik” – mondta az orosz miniszter.

Muszadik Malik pakisztáni olajügyi államtitkár a helyi Geo News tévének nyilatkozva elmondta, hogy Pakisztán az olajszükségleteinek mintegy 35 százalékát kívánja importból fedezni.

„Mindkét fél számára előnyös helyzetnek tűnik ez” – mondta Irfan Sehzad, az iszlámábádi Eurázsia Évszázada Intézet agytröszt elemzője. „De Pakisztán számára vannak bizonyos kockázatok. Iszlámábád nyugati szövetségeseinek és főbb kereskedelmi partnereinek nem lesz ínyére a dolog” – tette hozzá.

Oroszország és Pakisztán viszonya az utóbbi években jelentősen javult az egykori hidegháborús szembenálláshoz képest.

Sehbaz Saríf pakisztáni miniszterelnök tavaly jelentette be, hogy új forrásokat keres országa energiaszükségleteinek fedezésére. Iszlámábád eddig főleg az Egyesült Arab Emírségektől, Szaúd-Arábiától és Kuvaittól vásárolt olajat, földgázt pedig Katarból. A gázhiány és a magas olajárak azonban az utóbbi időben tovább súlyosbították az inflációt az országban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!