BBC: Ukrajna egyelőre nem kapja meg azt, amit kétségbeesetten kér

2023. január 20. – 20:15

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra sincs döntés arról, hogy Ukrajna Leopard 2 típusú tankokat kapjon nyugatról – összegezte a NATO védelmi minisztereinek Ramsteinben tartott pénteki ülését a BBC. A tagországok ugyan hangoztatták, hogy kiállnak az Oroszország által megtámadott Ukrajna mellett, és továbbra is érkeznek fegyverszállítmányok az országba a védekezéshez, ám nincs döntés a tankokról, amelyekre Ukrajnának égetően szüksége van.

A fókuszban a német gyártmányú Leopard 2 típusú tankok állnak, amelyek átadásához Németország hozzájárulását várták a tanácskozáson. Berlin azonban egyelőre elkerülné, hogy kizárólagos szerepe legyen ebben: a német fél szerint erre akkor lesz lehetőség, ha egy NATO-szintű megállapodásban az Egyesült Államok is vállalja, hogy M1 Abrams típusú tankjaiból juttat Ukrajnának. Washington szerint azonban a hosszabb kiképzést igénylő, különleges nehezebben biztosítható üzemanyaggal hajtott tankok átadása nem aktuális, praktikusabb lenne az egyszerűbb, dízelüzemű Leopardok leszállítása.

A német hozzájárulás ahhoz is kell, hogy más országok adjanak Ukrajnának a németektől korábban vásárolt tankokból. Igaz, Lengyelország jelezte, enélkül is kész a rendelkezésére álló Leopard-2-kből adni Ukrajnának. Németország utalt arra, hogy nem is gördítene ez elé akadályt, erről beszélt az észt védelmi miniszter is. (A hírek szerint Csehország és Szlovákia is adna Leopardokat, ahogyan korábban azt már megtették a szovjet T–72-esekkel.)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!