A balti államok felszólították Berlint, hogy haladéktalanul küldjön Leopard tankokat Ukrajnának

2023. január 21. – 17:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A litván külügyminiszter a Twitteren írt arról, hogy balti kollégáival együtt felszólítják a németeket, küldjenek Leopard tankokat Ukrajnának.

„Mi, Litvánia, Lettország és Észtország külügyminiszterei felszólítjuk Németországot, hogy haladéktalanul biztosítson Leopard harckocsikat Ukrajnának. Ez nélkülözhetetlen az orosz agresszió megállításához, az Ukrajnának nyújtandó segítséghez és az európai béke gyors helyreállításához. Németországnak, mint vezető európai hatalomnak különleges felelőssége van ebben a tekintetben.” – írta Gabrielius Landsbergis.

A német védelmi miniszter szerint ahhoz, hogy Ukrajna hozzájuthasson a német gyártmányú Leopard-2 tankokhoz, a NATO-tagok megállapodása szükséges.

Bár megállapodás egyelőre nem született, a német kormány szóvivője pénteken azt mondta, Lengyelország akár német engedély nélkül is küldhet Leopard 2 harckocsikat Ukrajnába. Az új német védelmi miniszter, Boris Pistorius szerint „téves” azt állítani, hogy Németország blokkolja a Leopard harckocsik szállítását, és hogy jó okok szólnak az Ukrajnába való szállításuk mellett és ellen is. „Németország kész gyorsan lépni a Leopard 2 harckocsik ügyében, ha megállapodás születik a szövetségesekkel” – tette hozzá.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!