Finnország is újabb, 400 millió eurós katonai segélycsomagot szállít Ukrajnának

2023. január 20. – 12:16

Másolás

Vágólapra másolva

Észtország és Svédország után Finnország is bejelentette, hogy újabb nagy összegű katonai csomaggal támogatja Ukrajnát. Az új adomány megháromszorozná Finnország Ukrajnának nyújtott védelmi segélyének összértékét, az eddigi összeg 590 millió euróra emelkedne – áll a védelmi minisztérium közleményében.

A 400 millió eurós csomagban nehézfegyverzet és lőszerek lesznek, Leopard 2 tankok azonban egyelőre nem. A német gyártmányú tankokból 200 darab van Finnországban, Miika Pynnonen, a finn védelmi miniszter különleges tanácsadója azonban leszögezte: ezekből addig nem küldenek Ukrajnába, amíg a szövetségesek nem állapodnak meg a kérdésben. Erre akár már pénteken sor kerülhet az 50 védelmi miniszter találkozóján a ramsteini légitámaszponton.

A legújabb segélycsomagot Svédország segítségével tudja biztosítani Finnország, Svédország ugyanis vállalta, hogy válság esetén segít Finnországnak az Ukrajnának adományozott felszerelés pótlásában. A két északi ország egyidejűleg pályázik a NATO-tagságra.

A finn és a svéd védelmi miniszterek pénteken a Ramsteinben aláírják a szándéknyilatkozatot, miszerint „Finnország védelmi felszereléseket szállít Ukrajnának, Svédország pedig ígéretet tesz arra, hogy szükség esetén támogatja Finnországot” – közölte a tárca.

A svéd védelmi miniszter, Pal Jonson szerint a két ország „egymás legszorosabb szövetségesei, és a mai szándéknyilatkozat azt mutatja, hogy nincs előre meghatározott határa annak, hogy ez az együttműködés hogyan fejlődhet”.

Arról, hogy milyen fegyvercsomagokkal támogatják Ukrajnát a nyugati államok, és ez milyen változást hozhat a háborúban, ebben a cikkben írtunk bővebben.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!