Svédország új katonai segélycsomagot küld Ukrajnának

2023. január 19. – 12:39

Másolás

Vágólapra másolva

A svéd kormány csütörtökön új katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, amely páncélozott gyalogsági harcjárműveket és Archer típusú tüzérségi rendszert is tartalmaz – írja a Reuters.

A csomag értéke 4,3 milliárd svéd korona (nagyjából 152,5 milliárd forint), és hordozható páncéltörő fegyvereket, aknamentesítő felszerelést és rohamlövegeket is tartalmaz. A svéd kormány 50 darab lánctalpas és páncélozott Type 90 típusú gyalogsági harcjárművet is küld az országba. Ez a jármű akár nyolc gyalogsági katona szállítására is alkalmas, és egy 40 milliméteres automata ágyúval is fel van szerelve. Azt nem pontosították, hogy hány Archer rendszert szállítanak Ukrajnába.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök a csomagot bejelentő sajtótájékoztatón azt mondta: „Ukrajna győzelme ebben a háborúban szinte leírhatatlan jelentőségű. Ukrajna egész Európa szabadságáért harcol. Ez az egyik legnagyobb oka annak, hogy miért tesz most olyan sok ország olyan sokat Ukrajna megsegítéséért. Fontos az erkölcsi támogatás, de a közös biztonságunk is”.

Zelenszkij a Twitteren köszönte meg Svédország támogatását.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!