A német védelmi miniszter ígéretet tett Ukrajna támogatására, de továbbra is bizonytalan, hogy engedélyezik-e a Leopard 2 tankok szállítását

2023. január 19. – 14:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz támadás ellen védekező Ukrajna támogatásának és a német haderő korszerűsítésének folytatását ígérte Boris Pistorius német védelmi miniszter csütörtökön Berlinben, a kinevezése és hivatali esküje utáni első nyilatkozatában – írja az MTI. Pistorius elődje, Christine Lambert január 16-án mondott le.

„Németország nem részese a háborúnak, de mégis érintett, ezért továbbra is támogatni kell Ukrajnát” – jelentette ki a frissen beiktatott miniszter.

Pistorius csütörtökön már találkozott is az amerikai védelmi miniszterrel, Lloyd Austinnal. A megbeszélés után Pistorius megerősítette: „Partnereinkkel együtt továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát a szabadságért, a területi függetlenségért és szuverenitásért folytatott harcában”.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Boris Pistorius német védelmi miniszter Berlinben 2023. január 19-én – Fotó: Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency / AFP
Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Boris Pistorius német védelmi miniszter Berlinben 2023. január 19-én – Fotó: Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency / AFP

A találkozót megelőzően több európai ország felszólította Németországot, hogy engedélyezze a német gyártmányú Leopard 2 típusú tankok szállítását Ukrajnába. Ezt Németország eddig arra hivatkozva blokkolná, hogy a nehézfegyverek szállítása az országban csak a konfliktust eszkalálná. Németország a hidegháború ideje alatt ezerszámra gyártotta a Leopárd tankokat, amiket szétosztott európai szövetségesei között – ezek tehát olyan harckocsik, amik több európai országban viszonylag nagy mennyiségben állnak rendelkezésre. Washington és számos nyugati szövetséges szerint ezért – Ukrajna kérésének eleget téve – minél előbb támogatni kellene velük az ukrán sereget. Németország engedélye nélkül viszont a harckocsik nem transzportálhatók Ukrajnába.

Korábban többek között Finnország és Lengyelország is közölte, hogy amennyiben Németország feloldja a vétót, készek a saját készletükből Ukrajna rendelkezésére bocsátani Leopárd 2 tankokat.

Egy német kormányközeli forrás a Reutersnek csütörtök reggel azt mondta, a németek ahhoz köthetik a harckocsik szállításának engedélyezését, ha az Egyesült Államok is vállalja, hogy a saját gyártmányú Abrams tankjaiból is szállít Ukrajnába. Egyelőre nem tudni, a két védelmi miniszter találkozóján szóba került-e ez a kérdés, amerikai források azonban már korábban azt mondták, hiába jelentett be az Egyesült Államok nagyszabású, 2 milliárd dolláros katonai segélycsomagot a közelmúltban, abban nagy valószínűség szerint nem lesznek Abrams tankok.

Amerikai tisztviselők szerint ugyanis az Abrams nagy teljesítményű turbinamotorokkal működik, és túl sok üzemanyagot fogyaszt ahhoz, hogy Kijev feszített logisztikai rendszere sokat tudjon ellátni belőle a fronton. Mindeközben az Egyesült Királyság is növelte a németekre nehezedő nyomást azzal, hogy első európai országként brit gyártmányú Challenger 2 tankokat küldött Ukrajnába.

Németország egyelőre annyit közölt, hogy a harckocsiról szóló döntés az első napirendi pont Pistorius napirendjén.

A modern harckocsik bevetése azért is létfontosságú Ukrajna számára, mert eddig elsősorban a szovjet korabeli T-72-es harckocsi-változatokra támaszkodhatott csak. A modern nyugati harckocsik hatékonyabb páncélzattal és jobb lövegekkel rendelkeznek, mint a szovjet korabeli társaik, amelyek százával semmisültek meg mindkét oldalon a 11 hónapja tartó ukrajnai háború során.

Pénteken a németországi Ramstein katonai támaszponton gyűlnek össze a NATO tagországainak védelmi miniszterei, várhatóan ekkor a német védelmi miniszter is bejelentheti a kormánya harckocsikra vonatkozó döntését.

(Reuters, Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!