A lengyelek még mindig győzködik a németeket a harckocsik miatt

2023. január 18. – 07:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A brit védelmi miniszter, Ben Wallace a lengyel és a balti országok képviselőivel Észtországba utazik, hogy nyomást gyakoroljon Németországra, hogy az engedélyezze a Leopard 2 harckocsik küldését Ukrajnába. Lengyelország már korábban eldöntötte, hogy Leopard 2-es harckocsikkal támogatja Ukrajnát egy nemzetközi együttműködés részeként, ám nem tudni, hogy ehhez Németország is hozzájárul-e. A végső szót Olaf Scholz kancellár mondhatja ki az ügyben.

Az is kérdéses, hogy Németország maga támogatná-e tankokkal az ukránokat. Franciaország és Németország múlt héten megállapodott, hogy könnyű harckocsikat és tüzérségi eszközöket küldjön Ukrajnának, tankokról viszont nem volt szó. Nagy-Britannia viszont fontolóra vette ennek lehetőségét, a britek Challenger 2-es típusú tankokat tudnának felajánlani.

A lengyel hadsereg Leopard 2-es harckocsijai egy lengyel-amerikai-brit közös hadgyakorlaton 2022. szeptember 21-én a Nowa Deba-i gyakorlótéren – Fotó: Artur Widak / NurPhoto / AFP
A lengyel hadsereg Leopard 2-es harckocsijai egy lengyel-amerikai-brit közös hadgyakorlaton 2022. szeptember 21-én a Nowa Deba-i gyakorlótéren – Fotó: Artur Widak / NurPhoto / AFP

Azok az országok, amelyek támogatják, hogy Ukrajnába nyugati harckocsik érkezzenek, vagy maguk is küldenének ilyeneket, egy nappal azelőtt gyűlnek össze, hogy a németországi Ramsteinban 50 védelmi miniszter összeül megvitatni az Ukrajnának szánt jövőbeni fegyverszállítmányokat.

Védelmi források szerint a csütörtöki találkozó egyik célja, hogy „bátorítsa a németeket”, ha Berlinben addig nem születik döntés – bár Olaf Scholz német kancellár szerda délután felszólal a davosi csúcstalálkozón.

Andrzej Duda lengyel elnök kedden a davosi Világgazdasági Fórumon azt mondta, hogy „nagyon-nagyon nagy szükség van” arra, hogy Berlin pozitív döntést hozzon a német gyártmányú Leopard 2 harckocsik újrakivitelének engedélyezéséről.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!