Litván védelmi miniszter: Leopard tankokat küldhetnek Ukrajnának

2023. január 19. – 18:46

Másolás

Vágólapra másolva

Hamarosan több száz páncélozott harcjárművet, köztük Leopard 2 tankokat küldenek Ukrajnának, mondta egy Reutersnek adott interjúban Litvánia védelmi minisztere, Arvydas Anusauskas. A miniszter egy tizenegy ország részvételével megtartott észtországi találkozót követően nyilatkozott a hírügynökségnek és hozzátette, hogy a megállapodást holnap jelenthetik be a németországi Ramstein légibázison tartott szélesebb körű tanácskozáson.

A fordulat azért volna óriási meglepetés, mert az Ukrajna által többször kért Leopard tankok szállításához Németország jóváhagyására is szükség van. Ugyanakkor a davosi Világgazdasági Fórumon lezajlott egyeztetések szerint a németek az Egyesült Államok hasonló lépésétől tennék függővé a tankokkal kapcsolatos döntést.

Mindez azért okoz nehézséget, mert bár az amerikai gyártmányú M1 Abrams tankok rendkívül hatékonyak lennének a régebbi típusú orosz tankokkal vívott ütközetekben, üzemeltetésük bonyolult feladat, amelynek kiszolgálása jelentős terhet okozna az így is megfeszített ukrán katonai logisztikának, ráadásul az Ukrajnát támogató nemzetközi koalíció egyes véleményformálói sokáig azon az állásponton voltak, hogy a modern tankok felajánlása a háború eszkalációjához vezethet.

(Guardian, Politico)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!