Az ukrán csapatok Leopard 2 tankokon gyakorlatozhatnak Lengyelországban

2023. január 21. – 09:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Annak ellenére, hogy továbbra sem sikerült megállapodnia a szövetségeseknek Németországgal a német gyártmányú Leopard 2 tankok Ukrajnába szállításáról, az ukrán védelmi miniszter péntek este azt nyilatkozta a Voice of America című lapnak, hogy az ukrán haderő csapatai Lengyelországban Leopard 2 tankokon kaphatnak kiképzést.

Olekszij Reznyikov azután nyilatkozott a lapnak, hogy részt vett a németországi Ramstein amerikai légibázison tartott megbeszélésen. Itt nem született döntés a német gyártmányú harckocsik ukrajnai bevetéséről, az ukrán védelmi miniszter szerint viszont fontos fejlemény, hogy az ukrán csapatok Lengyelországban készülhetnek fel a harckocsik bevetésére.

„Azok az országok, amelyek már rendelkeznek Leopard 2 harckocsikkal, megkezdhetik az erőink kiképzését. Ezzel kezdünk, és innen lépünk tovább. Remélem, hogy Németország követni fogja a példájukat, lefolytatja a belső konzultációkat, és eljut a tankok átadásáról szóló döntésre. Optimista vagyok ezzel kapcsolatban, mert az első lépés már megtörtént. Elkezdjük a harckocsi személyzetünk kiképzési programjait a Leopárd 2-re” – mondta Reznyikov.

Bár megállapodás egyelőre nem született, a német kormány szóvivője pénteken azt mondta, Lengyelország akár német engedély nélkül is küldhet Leopard 2 harckocsikat Ukrajnába. Az új német védelmi miniszter, Boris Pistorius szerint „téves” azt állítani, hogy Németország blokkolja a Leopard harckocsik szállítását, és hogy jó okok szólnak az Ukrajnába való szállításuk mellett és ellen is. „Németország kész gyorsan lépni a Leopard 2 harckocsik ügyében, ha megállapodás születik a szövetségesekkel” – tette hozzá.

Reznyikov pénteken a Twitteren is megosztott egy közös képet a német védelmi miniszterrel. A képhez fűzött kommentárban azt írta, „őszinte megbeszélést folytattunk a Leopárd 2-ről. Folytatni fogjuk”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!