Békéről tárgyalnak, harcra készülnek, nyugatra menekülnek – képekben az ukrajnai háború ötödik napja

2022. március 1. – 09:37

frissítve

Békéről tárgyalnak, harcra készülnek, nyugatra menekülnek – képekben az ukrajnai háború ötödik napja
Az ukrán területvédelmi erők tagja egy pincében Dnyipróban, 2022. február 28-án, az Ukrajna elleni orosz invázió ötödik napján – Fotó: Andrea Carrubba / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn a hírek főleg a békedelegáció fejleményeiről szóltak, Ukrajnai utcáin viszont továbbra is a harcokra készülnek. Nagyipari mennyiségű Molotov-koktéllal várják az ukránok a megszálló orosz csapatokat, amelyek amerikai információk szerint minden eddiginél nagyobb harci hullámra számítanak – egy 64 kilométer hosszú harci konvoj például egyenesen a főváros felé tart.

Persze nem mindenki áll bele a harcokba: folyamatosan áramlanak a menekültek nyugat felé, és már Budapesten is lehet érezni a háborús menekülthullám erejét. Az ukrán–magyar határon nem számítanak arra, hogy a tempó alábbhagyna, és egyelőre sem Moszkva, sem Kijev nem hajlik a megegyezés felé.

Tudósítóink továbbra is jelen vannak az ukrán–magyar határ mellett Lvivben és Kijevben is – hétfői hírfolyamunkat itt találja, de kedden is percről percre követjük az eseményeket. Most összegyűjtöttük az Ukrajna elleni orosz invázió ötödik napjának legfontosabb képeit.

Fotó: Andrea Carrubba / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Andrea Carrubba / Anadolu Agency / AFP

Folyamatosan töltik a homokzsákokat a Kijevtől délre fekvő Dnyipróban, elsősorban a középületek és az iskolák védelmére. Minden nagyobb városban készülnek már az oroszok érkezésére, Kijevből pedig egyenesen erődítményt csináltak az ukránok. Bár az oroszokat is meglepte az ellenállás ereje, a megszállók oldalán így is több a tartalék, emiatt Ukrajnának nincs túl sok oka az optimizmusra – mondta a Telexnek Rácz András Oroszország-szakértő.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A kijevi fegyveres ellenőrző pontokon minden gyanús autót megállítanak és mindenkit ellenőriznek, akiről feltételezhető, hogy az orosz inváziót segítik.

Fotó: Marcus Yam / Los Angeles Times / Getty Images
Fotó: Marcus Yam / Los Angeles Times / Getty Images

A területvédelmi egységek önkéntesei ellenőrzik a fegyvereiket, felveszik a sárga karszalagot, megkapják a menetparancsot, és alakzatba rendeződve elindulnak a helyükre, hogy megvédjék Kijevet az orosz inváziótól 2022. február 28-án.

Fotó: Andrea Carrubba / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Andrea Carrubba / Anadolu Agency / AFP

Egy szupermarket bunkerében húzódnak meg a bolt alkalmazottai Dnyipróban, miután megszólaltak a légvédelmi szirénák az ukrajnai háború ötödik napján. Riportereinknek Kijevben azt mondták, bíznak az ukránok győzelmében, szerintük ugyanis Putyin értelmes indok nélkül indított ellenük háborút.

Fotó: Aris Messinis / AFP
Fotó: Aris Messinis / AFP

Egy bombabiztos pincébe kellett költöznie a gyermekgyógyászati központnak is Kijevben, ahol egy nővér vesz kezelésbe egy csecsemőt. Hétfőn az orosz hadsereg azt közölte, a civil lakosság „szabadon” elhagyhatja Kijevet – ezzel azt sejtetve, hogy az ukrán fővárosban minden eddiginél nagyobb támadás várható. Riportereink ellátogattak Kijev legnagyobb gyermekkórházába, ahol az orvosok napok óta nem tudnak hazamenni, mert nincs, aki leváltsa őket.

Fotó: Alexey Furman / Getty Images
Fotó: Alexey Furman / Getty Images

Katonai alapkiképzésen vesz részt egy nő a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban. Miközben az orosz erők három oldalról nyomulnak Kijev felé, egyre több ukrán próbál menekülni az ország keleti és középső részeiből a nyugati városokba. Rengetegen viszont önkéntesen vonulnak be a védelmi erőkbe, ahova százezer civilt vontak be február elején – amikor az oroszok összevonták csapataikat Ukrajna határainál. A háború kitörése óta minden ukrán civil kaphat fegyvert, aki csak kér, mellé pedig kapnak egy mentort is.

Fotó: Stringer / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Stringer / Anadolu Agency / AFP

Az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alatt álló Donyeckben is komoly károkat hagy maga után az ukrajnai háború. Igaz, a két szakadár „népköztársaságban” már nyolc éve folyamatos a fegyveres konfliktus, hiszen ezek függetlenségét sem Ukrajna, sem a világ nem ismeri el – kivéve múlt hétfő óta Oroszországot.

Fotó: Russian FM / EyePress / AFP
Fotó: Russian FM / EyePress / AFP

Az orosz és az ukrán nemzeti lobogó között látható a belarusz zászló, a két háborús fél közötti béketárgyalásoknak ugyanis a belarusz Gomel városa adott otthont hétfőn. Miközben a tárgyaló felek a hosszú asztalnál egyeztettek, a kelet-ukrajnai Harkivot rakétatámadások érték Oroszország felől – ezeket Volodimir Zelenszkij ukrán elnök háborús bűnnek nevezte.

Fotó: Carlos Barria / Reuters
Fotó: Carlos Barria / Reuters

Bár feloldották hétfőn a hétvégi kijárási tilalmat, így sem tudott mindenki mindenhez hozzájutni a boltokban. Nem meglepő, hiszen Kijevet három oldalról támadják az oroszok. Pánik viszont a kenyérhiány ellenére sincs.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A lengyel határ közelében, Lvivben sincs pánik, de már itt is napok óta arra készülnek, hogy őket is eléri a háború. Bár riportereink szerint a belvárosban sétálgatva azt gondolhatnánk, nincs is háború, a bankautomaták előtt kígyózó sorok azért sejtetik azt, hogy valami nincs rendben. Sokan a harcok ellenére is maradni szeretnének – sőt, van, aki egyenesen keletre utazik, hogy megvédje a fővárost az oroszoktól.

Fotó: Viacheslav Ratynskyi / Reuters
Fotó: Viacheslav Ratynskyi / Reuters

Molotov-koktélokat gyártanak nagyüzemben a helyiek a Kijevtől mintegy 140 kilométerre, nyugatra fekvő Zsitomirban.

Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP
Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Tömegek várakoznak Kijev főpályaudvarán az evakuáló vonatokra hétfőn. Amikor a Telex stábja pénteken az ukrán fővárosba érkezett, már érezni lehetett a pánikot, ahogyan ezrek és ezrek próbálják folyamatosan elhagyni a hárommilliós várost. Azt persze sokan nem tudják, hova mehetnek, és hogy mennyi időre kell elhagyniuk lakóhelyüket. Nemcsak Kijevből, de a nyugat-ukrajnai Lvivből is tömegek menekülnének, vasárnap is ezrek zsúfolódtak össze a pályaudvaron.

Az első menekültek már a múlt héten megérkeztek Ukrajnából Magyarországra, Budapestre viszont hétfőn futott be az első jól érzékelhető menekülthullám. A Nyugati és a Keleti pályaudvarra is folyamatosan érkeznek keletről ukránok, akik nem érzik biztonságban magukat a hazájukban, és örülnek annak, milyen gördülékenyen el tudtak jutni a magyar fővárosba. Több helyszíni riportot is készítettünk a napokban az ukrán–magyar határon, ahol néhány óra alatt szervezték meg az emberek elhelyezését. Főleg nők és gyerekek érkeztek, hiszen van, akinek a férje nemcsak a házra vigyáz, de Kijevre is.

Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Beregsurányban és Tarpán is arra számítanak a helyiek és az önkéntesek is, hogy a menekültek száma nem fog csökkenni a következő időszakban. Belefutottunk egy nagyobb nigériai, ghánai, indiai csapatba is, akik mind Ukrajnában tanultak, kijevi, lvivi vagy harkivi egyetemeken. A legtöbbjük csak arra vár, hogy eljusson Budapestre, és onnan hazarepüljön. Csak egyikük mondta, hogy ő nem kapkodna, kivárna egy kicsit Magyarországon, hogy vissza tud-e esetleg menni pár napon belül Ukrajnába.

Fotó: Valentin Yegorshin / TASS / Getty Images
Fotó: Valentin Yegorshin / TASS / Getty Images

Szoros emberfogásban állnak ki a háború ellen Szentpéterváron: bár az orosz állami propaganda szakadatlanul „katonai műveletnek” nevezi Ukrajna megszállását, így is tömegekhez jut el a háború híre Oroszország nagyvárosaiban. A békéért rendezett demonstrációkat viszont illegálisnak tekinti a rezsim, és már több ezer embert hurcoltak el a hatóságok csak azért, mert részt vettek egy-egy tüntetésen.

Kapcsolódó