Megérkezett az első jól érzékelhető menekülthullám Budapestre

2022. február 28. – 14:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nyugati pályaudvarra befutottak az első, nagyobb menekültcsoportokat szállító vonatok Ukrajna felől, és ezzel párhuzamosan gyűlnek a menekültek a Keleti pályaudvaron is, tudtuk meg a helyszínről.

A Nyugatiba reggel óta hozza a nagyobb menekültcsoportokat a vonat Záhony felől. A pályaudvaron három pult várja a beérkezőket: egy azokat, akik a reptérre mennek tovább, egy azokat, akiknek nincs hova menni, és egy azokat, akik vonattal mennek tovább Lengyelország felé. Ez utóbbiakat a Keletibe szállítja át a BKK-BKV erre a célra beállított busza, és ezért gyűlik egyre több menekült a Keletiben, ugyanis a lengyel vonat este indul csak. (Frissítés: a MÁV információink szerint megoldotta, hogy már délután megérkezzen a lengyel vonat.)

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Azokat, akiknek nincs hova menni, a fővárosi önkormányzat vagy a szeretetszolgálatok helyezik el. Van a parkolóban fűtött busz, de a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) már megnyitott egyik szállásán is 120 menekültvendéget helyeztek el. A főváros tájékoztatása szerint többnyire teljes családok érkeztek, gyerekekkel.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Az itt elszállásoltak 40 százaléka gyermek. A legidősebb gyerek 13 éves, de van közöttük egy 2 éves és egy kéthetes csecsemő is. A családok egy része azonnal tovább is indul nyugat-európai országok felé, de többen úgy nyilatkoznak – általában a kárpátaljai magyar családok –, hogy szeretnének tartósan Magyarországon maradni.

Feltűnő, hogy a menekültek között felbukkannak afrikai utasok is, ők forrásunk szerint főleg eddig Ukrajnában tanuló egyetemisták, gyorséttermi dolgozók. Mint ahogy lvivi helyszíni riportunkban beszámoltunk róla, az ukránokon kívül rengeteg külföldivel lehetett találkozni a menekülők között, kínaiak, ecuadoriak és nigériaiak is voltak köztük, például egyetemisták.

Egyenesen a helyszínről:

Kollégánk, Csatári Flóra a Nyugati pályaudvarról jelenti: kettő óra előtt futott be egy vonat, azzal sokan érkeztek, de a tömeg javarészt gyorsan eloszlott. A pályaudvaron tucatnyi rendőr, civilek, szeretetszolgálatok emberei, önkormányzati munkatársak segítik a menekültek hatékony fogadását.

A lakosság is aktív: találkoztak egy budapesti emberrel, aki körbejárt a pályaudvaron, és felajánlotta saját otthonát átmeneti szállásnak az érkezők számára. Az érkezők között tudósítónk beszélt egy Kijevből érkező párral, akik a hátizsákjukban hozták a cicájukat. Elmondták, hogy Varsóba szeretnének továbbmenni vonattal.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Egy sokgyerekes anyukát is megkérdeztünk. Elmondták, hogy a család Ungvár járásból érkezett, tegnap indultak, a határ magyar oldalán éjszakáztak. Hat gyerekkel, együtt jött a család, és a budapesti rokonoknál szeretnének megszállni. Bőrönddel, szatyrokkal és két babakocsival utaznak. Úgy készülnek, hogy amint lehet, hazamennének Kárpátaljára.

Olvasónk fotója
Olvasónk fotója

Beszéltünk egy hatfős egyiptomi társasággal is, akik egyetemisták, és Kijevben tanultak, az utóbbi időkben már csak online. Korábban nem mind ismerték egymást, útközben verődtek össze egy társasággá. Az egyik srác elárulta, hogy tegnap reggel 9-től ma hajnalig kellett várnia, hogy át tudjon jönni a határon. Mind a reptérre mentek tovább taxival, és Egyiptomba szeretnének hazajutni.

A BRFK közleménye szerint a rendőrök a Keleti és a Nyugati pályaudvaron a társszervekkel fogadják a menekülteket, és megadnak minden segítséget. A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség erői a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. Ellátásuk, szállításuk, elszállásolásuk érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Múlt csütörtök óta több mint 85 ezren jöttek át a magyar–ukrán határon Magyarországra. A rendőrség hétfő délelőtt frissítette a magyar–ukrán határátkelők forgalmi statisztikáit. Szombaton 23 140 volt az érkezők száma. Az összesítés szerint jóval többen érkeznek Magyarországra, mint ahányan Ukrajna felé tartanak: csütörtök óta összesen 22 516-an hagyták el Magyarországot Ukrajna irányába.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!