Regisztrálják azokat az ukrán lakosokat, akik fegyvert kérnek, egy mentort is kapnak

Legfontosabb

2022. február 25. – 19:43

frissítve

Regisztrálják azokat az ukrán lakosokat, akik fegyvert kérnek, egy mentort is kapnak
Fotó: Mikhail Palinchak / Pool / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön jelentette be, hogy fegyvert adnak azoknak a lakosoknak, akik meg akarják védeni a hazát, és pénteken már a közösségi médiában, valamint a nemzetközi fotóügynökségeknél is több olyan fotó jelent meg, melyen felfegyverzett civilek láthatók, elsősorban a fővárosban.

Kijevben mi is láttunk felfegyverzett férfit, akinek a fegyvertelen társa épp másokat igazoltatott. Azt nem tudni, hogy erre van-e jogosítványuk. Később beszéltünk két lakossal, akik korábban Luhanszkban éltek, egyikük két, a másikuk nyolc éve jött át a szakadár területről (ezekről itt írtunk bővebben). Egyiküknek viszont volt már élménye fegyverosztásról Donyeckben, ahol ellenőrzés nélkül mindenki kaphatott fegyvert. Ahogy ő fogalmazott, ráborították a zavaros helyzetben az emberekre a fegyvereket, hogy csináljanak, amit akarnak. Így fordult elő vele, hogy egyszer az egyik barátja fegyvert fogott rá egy vitájuk során.

Fotó: Mikhail Palinchak / Pool / Reuters Fotó: Mikhail Palinchak / Pool / Reuters
Fotó: Mikhail Palinchak / Pool / Reuters
Fotó: Mikhail Palinchak / Pool / Reuters

Ezzel szemben most Kijevben némileg szabályozott körülmények között osztanak fegyvereket a lakosságnak. Ha valaki igényelni akar, akkor meg kell adnia a nevét, az iratait is elkérik, regisztrálják, majd kap egy mentort, aki egy katonaviselt ember, ő pedig röviden elmagyarázza, hogyan működik a fegyverhasználat. A két férfi, akivel beszéltünk, elmondták, hamarosan ők is fognak igényelni.

Nemcsak Kijevben lehetett önkéntesekről hallani és látni őket. Csütörtökön beszéltünk az ukrán területvédelmi hálózat egyik harkivi régiós vezetőjével, aki azt mondta, hogy nagy számban érkeznek a civil önkéntesek a városba. Pénteken már Petro Porosenko volt ukrán elnök mutatta be a CNN adásában, hogy milyen fegyvereket tudnak adni az önkénteseknek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!