Ukrán területvédelmi hálózat: Szárazföldi harcok folynak Harkiv közelében

Legfontosabb

2022. február 24. – 13:09

frissítve

Ukrán területvédelmi hálózat: Szárazföldi harcok folynak Harkiv közelében
Tűzoltók dolgoznak egy épületen, az orosz bombázások miatt keletkezett tűz eloltásán 2022. február 24-én, a kelet-ukrajnai Chuguiv városában, Harkivtól nem messze – Fotó: Aris Messinis / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán hadsereg alá tartozó területvédelmi hálózat – hétköznapi nevén a teroborona – egyik harkivi régiós vezetője a Telexnek megerősítette, hogy orosz csapatok lépték át csütörtökön a határt, és az ukrán csapatok szárazföldi erőkkel folytatnak harcokat a másfél milliós város közelében.

A teroborona helyi vezetője arról is beszélt, hogy folyamatosan érkeznek az önkéntesek a városba, miközben a nők és a gyerekek igyekeznek elhagyni a várost. Zelenszkij ukrán elnök csütörtök délelőtt minden ukrán állampolgárt felszólított, hogy aki kész megvédeni az országát az orosz erőkkel szemben, az jelentkezzen önkéntesnek.

Harkiv 40 kilométerre található az orosz határtól.

A civil védelmi egység, a Legioni Ukraini (Ukrajna Légiói) is elmondta, hogy érkeznek az egységeikhez az elhivatott civilek, valamint a nemzeti gárdába is hívnak embereket, amely korábban kihirdette, hogy aki lőni tud, az csatlakozzon hozzájuk.

A harkivi repülőteret már szerdán elbarikádozták, teherautókkal töltötték meg a leszállópályát, hogy ne szállhassanak le az orosz erők gépei. A területet az ukrán hadsereg védelmi erői is megerősítették. Korábban a Telexnek nyilatkozó helyiek a városban eluralkodó pánikról számoltak be.

Korábbi helyi riportunkban írtunk arról, hogy Ukrajnában létrejött a területi védelmi egységek hálózata – hétköznapi nevén a teroborona –, amely egy január 1-jén életbe lépett törvény szerint ma már az ukrán hadsereg reguláris erőinek részét képezi.

Betonba fúródott rakéta Harkiv külterületén és egy a támadásban eltalált épület Csuhuiv városban – Fotó: Sergey BOBOK, Aris Messinis / AFP AFP Betonba fúródott rakéta Harkiv külterületén és egy a támadásban eltalált épület Csuhuiv városban – Fotó: Sergey BOBOK, Aris Messinis / AFP AFP
Betonba fúródott rakéta Harkiv külterületén és egy a támadásban eltalált épület Csuhuiv városban – Fotó: Sergey BOBOK, Aris Messinis / AFP AFP

Percről-percre közvetítésünket itt tudja követni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!