Magyar idő szerint délelőtt 10-kor kezdődnek az ukrán–orosz tárgyalások

2022. február 28. – 09:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy orosz elnöki tanácsadó közölte, hogy várhatóan moszkvai idő szerint hétfőn délben (magyar idő szerint délelőtt 10 óra) kezdődnek a tárgyalások Oroszország és Ukrajna között az ukrán–belarusz határ közelében – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Vlagyimir Medinszkij orosz elnöki tanácsadó, aki a Kreml küldöttségét vezeti, azt mondta, hogy csapata „azonnal készen áll a tárgyalásokra, miután (az ukrán fél) megérkezik”. A RIA-Novosztyi orosz állami hírügynökség külön idézte Medinszkijt, aki szerint az ukrán küldöttség logisztikája „nagyon nehéz” volt, az érkezés időpontját többször is elhalasztották.

A találkozóra készülve Medinszkij arról tájékoztatta a Reuterst, hogy „Oroszország érdekelt abban, hogy az Ukrajnával folytatott tárgyalásokon olyan megállapodás szülessen, amely mindkét fél érdekeit szolgálja”.

A két delegáció a Pripjaty folyó közelében, a határon találkozik. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatala közölte, hogy Alekszandr Lukasenko belarusz elnök vasárnap felhívta Zelenszkijt, és biztonsági garanciákat ajánlott fel, mondván, Lukasenko „felelősséget vállalt azért, hogy az ukrán küldöttség utazása, találkozója és hazatérése során a belarusz területen állomásozó összes repülőgép, helikopter és rakéta a földön maradjon”.

Ukrajna csak mindenféle előzetes feltétel eltörlésével volt hajlandó belegyezni a tárgyalásokba, közölte korábban az ukrán elnök hivatala. Zelenszkij korábban azt is mondta, hogy nem túl bizakodó a tárgyalások ügyében, de „ad egy esélyt” az oroszoknak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!