A négy halált hozó ostrom után hivatalosan is Biden az Egyesült Államok következő elnöke

2021. január 6. – 22:28

frissítve

A négy halált hozó ostrom után hivatalosan is Biden az Egyesült Államok következő elnöke
Fotó: Drew Angerer / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Mike Pence leköszönő alelnök a zavargások után hitelesítette a megszámolt elektori szavazatokat és bejelentette, Joe Biden nyerte a 2020-as amerikai elnökválasztást.
  • Korábban több száz Trump-párti tüntető szerdán betört a washingtoni Capitoliumba, az amerikai törvényhozás épületébe, ahol az elektori szavazatok hivatalos megszámlálása, ezzel Joe Biden győzelmének hitelesítése zajlott.
  • Az ülést felfüggesztették, az épületet lezárták, Mike Pence alelnököt kimenekítették, Kamala Harris megválasztott alelnököt is biztonságba vitték.
  • Tüntetők dulakodtak a rendőrökkel, porral oltóval fújkáltak, ablakokat törtek be és törvényhozók irodáit is felforgatták. Az épületen kívül is kaotikus jelenetek alakultak ki, nem messze pedig két csőbombát találtak.
  • A képviselőházi ülésteremnél a capitoliumi rendőrök a fegyverüket elővéve védték az elbarikádozott bejáratot.
  • Egy nőt meglőttek az épületben, belehalt a sérüléseibe. Egy férfi az épületen kívül sérült meg életveszélyesen. Három másik ember is meghalt a közelben, de nem egyértelmű, hogy ők is részt vettek-e az ostromban. Tizennégy rendőr is megsérült.
  • Trump híveinek többezres demonstrációján felszólalt maga az elnök is, aki kijelentette, soha nem ismerik el a vereségét, ezután vonultak át a tüntetők a Capitoliumhoz.
  • Trump videón arra kérte az embereket, hogy békében menjenek haza, de ismét alaptalanul elcsalt választásról beszélt, később pedig a Twitteren arról írt, hogy ez a következménye annak, hogy elcsalták a szavazást. A Twitter legalább 12, a Facebook 24 órára zárolta Trump fiókját.

Percről percre követjük az amerikai kongresszus épületénél kialakult eseményeket:

Donald Trump amerikai elnök azt írta a halálos áldozatot is követelő eseményekről, hogy ez a következménye annak, hogy elcsalták a választási győzelmét. „Menjetek haza szeretettel és békében. Örökké emlékezzetek erre a napra!” – írja Trump a Twitterén. Az üzenetet pár perccel később törölték is.

Trump a washingtoni zavargás kezdete után online üzent a tüntetőknek, akik megrohamozták a Capitolium épületét, de a leköszönő amerikai elnök nem tudta sokáig terjeszteni a mondanivalóját. A Facebook eltávolította az egyperces videót, a Twitter pedig korlátozta Trump posztjait, ugyanis egyrészt potenciálisan erőszakot szíthatnak, másrészt pedig megkérdőjelezték a választás törvényességét. Az elnök ugyanis a videóban többek között egy elcsalt választásról is beszélt, mielőtt arra kérte az embereket, hogy békében menjenek haza.

A Facebook szerint az elnök beszédénél nagyobb esélye volt annak, hogy megnöveli az erőszak lehetőség, mint hogy csökkenti azt. A Twitteren még elérhető a videó, de a bejegyzésre nem lehet válaszolni, és nem lehet megosztani.

A beszéd magyar leiratát itt lehet elolvasni.

Egy nőt meglőttek az épületen belül, a CNN-nek pedig a washingtoni rendőrség egyik szóvivője megerősítette, hogy a nő a kórházban belehalt sérüléseibe. Korábban az NBC Newsnak is több forrás azt mondta, hogy a nő meghalt.

A CNN úgy tudja, hogy életveszélyes állapotban van az a 24 éves férfi, aki felmászott egy állványzatra, amiről azonban leesett.

Fotó: Egy sérültet próbálnak újraéleszteni a mentősök – Fotó: Andrew Caballero-Reynolds / AFP
Fotó: Egy sérültet próbálnak újraéleszteni a mentősök – Fotó: Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Washington DC rendőrfőkapitánya, Robert Contee bejelentette, hogy legalább 13 tüntetőt vettek őrizetbe, akik részt vettek a Capitolium ostromában. Elmondta, hogy egyikük sem Washington DC-ben él, hanem más államokból érkeztek a fővárosba. Contee szerint több rendőrtiszt is megsérült az összecsapásokban, és több fegyvert is lefoglaltak a helyszínen. (CNN)

Később a CNN arról írt, hogy a Capitolium rendőrsége húsz embert vehetett őrizetbe. Szemtanúk szerint összekötözött kézzel hagyták el a Russell Szenátus Irodaházat, majd egy rendőrségi furgonba zárták őket a Delaware Avenue-n.

Jeff Merkley oregoni szenátor Twitter-bejegyzése szerint sikerült kimenekíteni az elektori szavazatokat a szenátusi ülésteremből. A kongresszus két házának együttes ülésén a tagállamokból érkező elektori szavazatok hivatalos megszámlálása zajlott éppen, amikor a Trump-párti tüntetők magyar idő szerint negyed kilenckor betörtek a Capitoliumba. A szavazatokat tartalmazó ládákat sikerült kimenekíteni, miközben evakuálták a szenátorokat az ülésteremből, ahova később sikerült betörniük a Trump-párti behatolóknak.

Miközben az épületen kívül is hátrébb szorították a tüntetőket, a hatóságok a bent tartózkodó tudósítók szerint bejelentették, hogy sikerült biztosítani a Capitolium épületét. A bejelentést a törvényhozók tapsa fogadta. (CNN, BBC)

A CNN, az AP és a nagy amerikai tévék bejelentették, hogy a demokrata Jon Ossoff is megnyeri a szenátorválasztást Georgiában. Ezzel az állam mindkét szenátori helyét megszerezték a demokraták, a republikánusok pedig elveszítik a felsőházi többségüket. Az 50-50-es felállásnál szavazategyenlőség helyett majd az alelnök, Kamala Harris dönt.

A georgiai tisztviselők azt mondták, hogy nem a washingtoni Capitoliumnál történtekre reagálva, hanem még megelőző lépésként biztonsági okokból átszállították a georgiai törvényhozás épületéből máshova a Georgiában is csalást kiáltó Trump által keményen támadott Brad Raffenspergert, a választási eredményekért felelős tisztviselőt és több munkatársát. A CNN szerint tüntetők egy kisebb csoportja gyűlt össze a georgiai törvényhozás épületénél, voltak, akiknél fegyver volt.

A Capitolium nyugati oldalán a rohamrendőrök elkezdték a kiszorítást, és könnygázt is bevetettek, hogy feloszlassák a tömeget. melynek egy része korábban megostromolta az amerikai törvényhozás épületét. A Capitoliumnak ezen az oldalán még viszonylag sokan vannak, de egyre távolabb terelik őket az épülettől. Hamarosan a kijárási tilalom is életbe lép.

Fotó: Shannon Stapleton / Reuters
Fotó: Shannon Stapleton / Reuters

Mégpedig brit katonák az 1812 és 1815 között zajló brit-amerikai háború során. 1814. augusztus 24-én a britek a bladensburgi csatában legyőzték a Washingtont védő amerikai milíciát és megszállták a fővárost. A brit katonák fő célpontja a szimbolikus jelentőségű Capitolium volt, amit először kifosztottak, majd pedig felgyújtottak. A tűzben megsemmisült többek között a kongresszus 3000 kötetet tartalmazó könyvtára is. A teljes kár mai értékben számítva közel 12 millió dollárra (3,5 milliárd forintra) rúgott.

A Capitolium kiégett épülete George Munger korabeli festményén – Fotó: Wikipedia
A Capitolium kiégett épülete George Munger korabeli festményén – Fotó: Wikipedia

A törvényhozás épületének felgyújtása után a katonák a Fehér Ház felé vették az irányt, ahonnan Madison elnöknek olyan hirtelen kellett elmenekülnie, hogy a Fehér Házban a megérkező britek ott találták az ebédet, amelyet a személyzet aznapra főzött. Amíg a brit csapatokat vezető parancsnokok elfogyasztották az elnöknek szánt ebédet, a katonák felgyújtották a város összes középületét. Majd miután végeztek az evéssel, a Fehér Házat is felgyújtották maguk után.

A hírügynökség dolgozóinak hátra kellett hagynia tudósításhoz szükséges felszerelésének egy részét a káosz közepette, aztán nem sokkal később ennek is nekiestek a tüntetők, akik között volt olyan, aki azt ordította, hogy most már róluk szólnak a hírek. A Bloomberg egy videót is közölt a történtekről, ezen látszik, hogy az erőszakos tüntetők felborítják a kordonokat, majd nekiesnek a technikának.

Az egyik kábelből hurkot csináltak, és feldobták az egyik fára.

A Capitolium keleti oldalán felállt a rendőrsorfal, és mostanra szinte teljesen kiürült az a tér, amit korábban megtöltöttek a tüntetők, akik mostanra a környező parkokba hátráltak a helyszíni felvételek alapján. A környéken egyébként egyre nagyobb a rendőri készültség, és lassan a washingtoni városvezetés által elrendelt kijárási tilalom is életbe lép, ez magyar idő szerint éjfélkor lesz esedékes.

A Capitolium területéről a Fort McNair nevű katonai bázisra viszik a kongresszusi vezetőket, a kiürítés jelenleg is zajlik, értesült a CNN. A bázis egyébként egy Washington DC-ben található katonai repülőtér közelében van.

A képviselőknek korábban gázmaszkokat is kiosztottak.

David Trone republikánus képviselő gázmaszkban – Fotó: Twitter / @RepDavidTrone / via REUTERS
David Trone republikánus képviselő gázmaszkban – Fotó: Twitter / @RepDavidTrone / via REUTERS

„Azt akarjuk, hogy a capitoliumi rendőrség adja át nekünk az épületet” – mondta egy férfi az épületen kívül, a lépcsőkön várakozó tüntetők közül még a leterelésük előtt a BBC helyszínen tartózkodó tudósítója szerint. A tudósító szerint többen is meg vannak győződve arról, hogy az elnökválasztást elcsalták, és a törvényhozóknak valahogy Trumpot kellene győztesen kihozniuk. Valaki azt is kiáltozta a rendőrök felé, hogy ők nem „az Antifa”.

A rohamrendőrök megérkeztek a Capitolium főbejáratához, a lépcsőkhöz, és elkezdték leterelni a még ott lévő tüntetőket. Nem ütköztek különösebb ellenállásba, onnan már szétszéledt a tömeg, néhányan ordibálnak a háttérből, miközben zászlókat lengetnek.

Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Korábban beszámoltunk arról, hogy a helyi rendőrség és nemzeti gárda után az FBI-t is mozgósítják. Mostanra pedig meg is érkezett az amerikai törvényhozás épületébe az FBI különleges egysége.

A CNN-nek egy, a tüntetők egy részével is kapcsolatban álló forrás azt mondta, hogy többek célja az, hogy egész éjjel az épületben maradjanak. Washingtonban lassan délután öt óra lesz.

Fotó: Saul Loeb / AFP
Fotó: Saul Loeb / AFP

Az MSNBC szerint a demokrata Ayanna Pressley képviselő arra kérte a kongresszust, hogy azonnal indítsák el az amerikai politikában impeachmentnek nevezett eljárást, és távolítsák el Donald Trumpot azonnali hatállyal az elnöki székből. Trump ellen 2020 elején már indult impeachment, amiért Ukrajnától segítséget kért a kampányához, de akkor nem szavazta meg a szenátus a döntést.

Az amerikai törvényhozás épületébe behatoló tüntetőknek Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnökének irodájába is sikerült betörniük. Az irodában készített képeken az látszik, hogy az egyik behatoló beült Pelosi székébe, és a házelnök asztalára is feltette a lábát. A tüntetők egy üzenetet is hagytak a demokrata politikusnak. Egy, az asztalon heverő mappára azt írták, „Nem fogunk meghátrálni.”

Fotó: Saul Loeb / AFP Fotó: Saul Loeb / AFP
Fotó: Saul Loeb / AFP

A helyi rendőrség és nemzeti gárda után az FBI-t is mozgósítják, a CNN információi szerint a szövetségi nyomozói iroda ügynökei az amerikai törvényhozás épületéhez tartanak.

A kórházba szállított rendőrt paprikaspray-vel fújták le. A mentők szóvivője szerint a tüntetők közül napközben volt, akit hirtelen szívmegállás miatt vittek kórházba, míg másnak több csontja is eltört, amikor leesett egy emelvényről. (CNN)

Fotó: Joseph Prezioso / AFP
Fotó: Joseph Prezioso / AFP

Megszólalt Boris Johnson brit miniszterelnök is, aki visszataszítónak nevezte az amerikai törvényhozás épületénél történteket. Szerinte az Egyesült Államok az egész világon a demokráciát jelképezi, ezért is fontos, hogy békében és rendben történjen az átmenet.

Béke kell. Menjetek haza!

– mondta Trump az egy perces videójában, amiben a Capitolium ostromlóihoz beszélt, anélkül, hogy konkrétan megnevezné őket, vagy részletezné a szerdai eseményeket. A beszédet itt lehet megnézni.

Donald Trump elnök első kabinetfőnöke, Reince Priebus is megszólalt a washingtoni eseményekkel kapcsolatban, Twitterén azt írta, hogy a most erőszakoskodó tüntetők egyszerűen terroristák. Szerinte a résztvevőknek semmi közük a demokráciához, és visszataszító, amit művelnek.

Tüntetők a törvényhozás épületében – Fotó: Saul Loeb / AFP
Tüntetők a törvényhozás épületében – Fotó: Saul Loeb / AFP

Az épületbe behatolók a rendőrökkel dulakodtak, porral oltóval fújnak a lépcsőházban és a folyosókon, az üléstermekbe és a képviselők, szenátorok irodáiba is bejutottak. Itt szedtük össze a Capitoliumban uralkodó káoszról készült videókat>>>

Joe Biden megválasztott amerikai elnök beszédet mondott, miután Trump-párti tüntetők helyi idő szerint szerda délután betörtek az amerikai törvényhozás épületébe Washingtonban, és összecsaptak a rendőrökkel.

Fotó: Jim Watson / AFP
Fotó: Jim Watson / AFP

„Ezekben az órákban a demokráciánk példa nélkül támadás alatt áll. Semmi olyanhoz nem hasonlíthatók az események, mint amiket a modern időkben láttunk” – kezdte Biden. A megválasztott elnök szerint a mostani erőszak támadás a szabadság szimbóluma, a Capitolium és a megválasztott politikusok ellen.

Egy csőbombát találtak a Republikánus Országos Bizottság (RNC) washingtoni irodájánál, a Demokrata Országos Bizottság (DNC) irodáját pedig kiürítették, miután egy gyanús csomagot fedeztek fel, írja három forrásra hivatkozva a New York Times. A robbanószerkezetet már hatástalanították a tűzszerészek. Mindkét iroda a Capitolium közelében van.

  • Több száz Trump-párti tüntetők magyar idő szerint negyed kilenckor betört a washingtoni Capitoliumba, az amerikai törvényhozás épületébe.
  • A kongresszus két házának együttes ülésén a tagállamokból érkező elektori szavazatok hivatalos megszámlálása zajlott.
  • Az ülést felfüggesztették, az épületet lezárták, Mike Pence alelnököt kimenekítették, Kamala Harris megválasztott alelnök is biztonságban van.
  • A képviselőházi ülésteremnél a capitoliumi rendőrök a fegyverüket elővéve védték az elbarikádozott bejáratot.
  • Több tucat tüntető a szenátus termébe is bejutott, de a szenátusi szárnyból azóta kiszorították őket. Fotókon látszott, hogy sokakat a földre fektettek, őrizetbe vettek.
  • Legalább egy nő életveszélyesen megsérült. Több rendőr is megsérült, egyiküket kórházba kellett szállítani.
  • Az épületen kívül és a lépcsőkön is tömeg van, kint is kaotikus jelenetek alakultak ki.
  • A Capitoliumhoz küldték a Nemzeti Gárdát, a washingtoni polgármester pedig magyar idő szerint éjféltől kijárási tilalmat rendelt el.
  • Trump híveinek többezres demonstrációján felszólalt maga az elnök is, aki kijelentette, soha nem ismerik el a vereségét. A capitoliumi kaotikus események után kiírta a Twitterre, hogy mindenki maradjon békés, és ne folyamodjon erőszakhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!