Biden: Ez példa nélküli támadás a demokrácia ellen

2021. január 6. – 22:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden megválasztott amerikai elnök beszédet mondott, miután Trump-párti tüntetők helyi idő szerint szerda délután betörtek az amerikai törvényhozás épületébe Washingtonban, és összecsaptak a rendőrökkel.

„Ezekben az órákban a demokráciánk példa nélkül támadás alatt áll. Semmi olyanhoz nem hasonlíthatók az események, mint amiket a modern időkben láttunk” – kezdte Biden. A megválasztott elnök szerint a mostani erőszak támadás a szabadság szimbóluma, a Capitolium és a megválasztott politikusok ellen.

„A most látott jelenetek nem az igazi Amerikáról festenek képet. Nem azt képviselik, akik valójában vagyunk. Szélsőségesek egy kis csoportját láthattuk, akik törvénytelenségeket követnek el. Ez káosz, szinte lázadás. És Ennek véget kell érnie, most”

– folytatta, és egyúttal felszólította a tüntetőket, hogy hagyjanak fel a törvényellenes viselkedéssel.

Fotó: Jim Watson / AFP
Fotó: Jim Watson / AFP

Biden ezután Donald Trump leköszönő elnökhöz szólt. „A mindenkori elnök szavai számítanak, függetlenül attól, hogy jó vagy rossz elnök. Éppen ezért arra kérem Trump elnököt, hogy szólaljon fel a tévében, és teljesítse az esküjét, hogy megvédi az alkotmányt, és követelje azt, hogy legyen vége ennek az ostromnak”. Trump nem sokkal később nyilvánosságra hozott egy beszédet, ebben azt kérte, a tüntetők menjenek haza.

Republikánus oldalról is elítélték az erőszakot

Ted Cruz, Texas állam republikánus is arra szólított fel a tüntetőket, hogy hagyjanak fel az erőszakos cselekedetekkel. „Az alkotmány védi a békés tüntetőket, de az erőszak – jöjjön az bármelyik oldalról – mindig rossz út. Azok, akik erőszakoskodnak, az általuk képviselt eszméknek ártanak” – írta twitterén.

Donald Trump elnök első kabinetfőnöke, Reince Priebus is kifejtette a véleményét, Twitterén azt írta, hogy a most erőszakoskodó tüntetők egyszerűen terroristák. Szerinte a résztvevőknek semmi közük a demokráciához, és visszataszító, amit művelnek.

Megszólalt Boris Johnson brit miniszterelnök is, aki visszataszítónak nevezte az amerikai törvényhozás épületénél történteket. Szerinte az Egyesült Államok az egész világon a demokráciát jelképezi, ezért is fontos, hogy békében és rendben történjen az átmenet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!