Itt a Telex második átláthatósági jelentése

Másolás

Vágólapra másolva

Kedves Olvasóink!

Indulásunk után nem sokkal úgy döntöttünk, hogy időről időre beszámolunk a működésünk fontosabb pontjairól, adatairól. Ahogy az első átláthatósági jelentésünkben is írtuk: Magyarországon nem számít megszokottnak, hogy egy médiavállalkozás (vagy bármilyen vállalkozás) a törvényben előírtnál részletesebben számoljon be arról, mennyi pénze van, és azt mire költi. Mivel azonban a mi történetünk sem szokványos, és a pénzt, amiből a Telexet működtetjük, támogatóktól kaptuk, számunkra evidens, hogy nyilvánosságra hozzuk gazdálkodásunk és stratégiánk részleteit.

Mert ez nemcsak a mi sztorink, hanem azoké is, akik támogatnak minket.

Mielőtt belevágunk a részletekbe, hadd írjunk pár gondolatot.

A támogatások nélkül nem léteznénk. Szóval a legfontosabb, hogy köszönjük. A támogatókon kívül a függetlenségünkre vagyunk a legbüszkébbek. A csaknem 50 ezer támogatónknak köszönhetően semmilyen gazdasági és semmilyen politikai szereplőtől nem függünk, azaz teljesen a magunk urai vagyunk. Sokszor mondtuk már azt is, hogy egy szerkesztőség, pláne egy nagyobb szerkesztőség fenntartása sok pénzbe kerül, de azt ígértük, hogy ha megkapjuk rá a lehetőséget, akkor napról napra erősebbek, jobbak és szebbek leszünk, és a támogatásokat a tartalomra, a folyamatos fejlődésre fogjuk fordítani. Ez így is történt, és ennek részleteiről szeretnénk most beszámolni.

Egyre nagyobbak vagyunk, itt vannak a látogatottsági adataink

A Telex indulása utáni első hónapban napi átlag 240 ezer egyedi látogatónk volt az akkor még nem publikus tesztmérések szerint. Az azóta eltelt öt hónapban lassan, de biztosan növekedett az újság látogatottsága, ma már egyáltalán nem ritka a 600 ezer egyedi látogató fölötti nap sem, sőt, májusban megdőlt minden eddigi rekordunk, és 5-én mobilböngészőből vagy számítógépről, illetve applikációnkon keresztül ez a szám bizony meghaladta a 823 ezret is, amire nagyon büszkék vagyunk.

Persze az igazi sikert nem a rekordnapok rekordlátogatottsága jelenti, hanem a támogatóink és a stabil, visszatérő látogatóink elégedettsége.

Az alábbi két grafikonon a Telex, illetve a Telex applikációk látogatószáma látható. (Az RU a real usert, azaz az egyedi látogatót jelenti.)

Új, népszerű formátumokat, sorozatokat indítottunk

Imádják az olvasóink a heti sorozatainkat, például a bulvárcímeket parodizáló clickbait-videóinkat, a helyesírási kvízeinket, hétvégi nagyképes riportjainkat, a rendszeresen jelentkező irodalmi tárcanovelláinkat, a Telexikont, ahol bonyolult összefüggéseket érthetően tálalunk animációs videókban, a Telex Magyarázó videóinkat, a könnyedebb vagy épp megható sztorikat, szórakoztató tartalmakat kínáló Zacc rovatunkat is. A Telex Komplex is elindult, ennek a rovatnak az a célja, hogy kiemelt, szövegben és vizuálisan is nagy energiával készülő prémiumcikkeinket egy helyen megtalálja az olvasó.

Alaposabb anyagokat készítettünk Rogánról, Lázárról és a halottszállítókról is

Fontosnak tartjuk, hogy a lehető leggyorsabbak és a legfrissebbek legyünk éjjel-nappal, a gyors hírszolgálatásunk mellett azonban ugyanilyen büszkék vagyunk a dolgok hátterét alaposabban bemutató cikkeinkre, videóinkra. Próbáltuk megszólaltatni a kormányzati kommunikációért felelős, ám a nyilvánosságot feltűnően kerülő Rogán Antalt, de végül csak a minisztertársait és képviselőtársait tudtuk megkérdezni róla; végigkövettük Lázár János egy napját, így sokatmondó választ kaphattunk arra, gondol-e a miniszterelnökségre; azokat az ellenzéki politikusokat kérdeztük Karácsony Gergely politikai pályájáról, akiket a most miniszterelnök-jelöltté vált főpolgármester egykor becsapott. De készítettünk portrét egy 97 éves háziorvosról, aki a munkaszolgálatot is megjárta; és egy megrázó anyagban munkatársaink bemutatták a koronavírus-járvány talán legsokkolóbb részét: a halottszállítók mindennapjait.

Ó, a helyesírás!

Folyamatosan kapjuk az olvasóinktól a leveleket és a kommenteket, amelyek a cikkeinkben található elütésekre, helyesírási hibákra figyelmeztetnek. Ezekért a hibákért ezúton is elnézést kérünk, a gyorsaság miatt sajnos elő-előfordulnak, de persze folyamatosan igyekszünk kiküszöbölni, illetve kijavítani őket. A fokozottabb újságírói és szerkesztői figyelem mellett – a támogatások jóvoltából – már három olvasószerkesztőnk nézi át gondosan a cikkeket, és hogy mindenki lássa, sokszor nekünk se könnyű a dolgunk: hétvégente jelentkezik a helyesírási kvíz, amelyben olvasószerkesztőnk a telexesek helyesírási hibáiból válogat – az elmaradhatatlan gifekkel kiegészítve bárki tesztelheti tudását.

Nívós díjakkal is elismerték munkánkat

  • 2020 októberében a Telex szerkesztősége megkapta az olasz újságíró-szervezet, a DIG Watchdog Award nevű újságíródíját.
  • 2021 januárban Munk Veronika főszerkesztő felkerült a Forbes legbefolyásosabb magyar nőket gyűjtő listájára.
  • Februárban a Telex megnyerte az #AllForJan-díjat. A Ján Kuciak emlékére létrehozott nemzetközi elismeréssel a lap munkatársainak sajtószabadság melletti kiállását és az elmúlt hónapok munkáját értékelték.
  • Márciusban Magyar Sajtódíjat is kapott a Telex, ami a MÚOSZ szakmai díja a legmagasabb színvonalú újságírói teljesítményt nyújtó sajtómunkások és alkotóközösségek elismerésére.
  • Áprilisban megosztott Minőségi Újságírás Díjat kapott a Telex kárpátaljai Tisza-szennyezést bemutató videója.
  • Májusban elnyertük a svéd Riporterek Határok Nélkül sajtószabadságdíját. Az indoklás szerint „a bátor és félelem nélküli fellépéséért, amelynek célja egy új független és pártatlan híroldal létrehozása volt Magyarországon közösségi finanszírozásból”.

Vidéki tudósítóink lettek, egyelőre Győrben és Szegeden

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Vannak már újságíróink Győrben és Szegeden, további Budapesten kívüli helyszíneken is szeretnénk tudósítókat, pláne, hogy a vidéki, politikától mentes szabad sajtó tere az utóbbi években erősen beszűkült.

Külföldről is tájékoztattuk olvasóinkat

Ha valahol fontos történés zajlott a világban, a helyszínről, első kézből számoltunk be: ott voltunk a horvátországi földrengésnél, Szerbiában, amikor nyitottak a járvány után, Bécsben a terrortámadásnál, Brüsszelben, amikor Szájer József ügye kipattant, és Ukrajnában is, hogy bemutassuk a Tisza szennyezését.

Az amerikai külügyminiszter és a brit konzervatív államtitkár is a Telextől tájékozódott a magyar médiahelyzetről

Hatalmas nemzetközi figyelem övezi a Telex történetét, rengeteg lap, tévé és rádió keresett minket az utóbbi fél évben, hogy a sztorinkról vagy épp a magyar médiahelyzetről tájékozódjon. De nem csak újságírók figyelnek ránk, az egész magyar médiából például nekünk adott egyedüliként interjút Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Wendy Morton Európáért felelős brit államtitkár és Heidi Hautala, az Európai Parlament alelnöke pedig tőlünk szerette volna hallani, milyen a hazai sajtó helyzete.

Hrutka János is csatlakozott a Telexhez

Májustól a mi csapatunkat erősíti sportszakértőként a 3-szoros magyar bajnok, Bundesliga-győztes és 24-szeres magyar válogatott korábbi labdarúgó, Hrutka János, akinek a közelmúltban azután kellett távoznia az egyik sportcsatornától, hogy nyilvánosan kiállt az RB Leipzig és a magyar válogatott szivárványcsaládokat támogató kapusa, Gulácsi Péter mellett. János személyében nemcsak egy kiváló szakértő és rutinos médiaszemélyiség, hanem egy remek értékrendű ember csatlakozott hozzánk.

Nehéz sorolni, mennyi tervünk van

Folyamatosan ötletelünk, tervezünk a következő időszak tartalmi újdonságairól, és arról, hogy hogyan működjön az újság. Nyáron biztosan követhetik a Telexen a világ két legfontosabb sport- és közéleti eseményét, a futball-Eb-t és az olimpiát, majd kora ősztől – ahogy az egész ország – mi is ráfordulunk a választási kampányra, hisz elkezdődik az előválasztás, majd következik az igazi választás. Szeretnénk, ha olvasóink természetesnek vennék, hogy minden lényeges, releváns és érdekes információt megtalálnak nálunk. Új formátumokat is szeretnénk bevezetni, például szeretnénk saját készítésű podcastokat. A tartalmi újdonságok mellett fontosnak tartjuk a szervezet fejlesztését is: gyakornoki programot is szeretnénk indítani, és több vidéki tudósítót találni.

Régi kollégák is csatlakoztak, összesen 69-en vagyunk

Decemberben, felmondási idejük után csatlakozott hozzánk az Index két legtapasztaltabb szerkesztője, Tóth-Szenesi Attila, aki főszerkesztő is volt Dull Szabolcs előtt az Indexben, és Haász János, aki az egyik főszerkesztő-helyettes volt az előző munkahelyünkön. Januárban, szintén a felmondási idejének letelte után, társfőszerkesztőként lett újra a kollégánk Dull Szabolcs, akinek az elbocsátása vezetett az indexes felmondásokhoz. Áprilisban az Index egykori vezérigazgatója, Pusztay András is telexes lett, ő a kereskedelmi és gazdasági igazgatónk. Négyük csatlakozásával az Index egykori vezetői közül majdnem mindenki telexes lett. Jelenleg 69-en dolgoznak nálunk munkaviszonyban, 65-en főállásban, 4-en részmunkaidőben. 21 emberrel van vállalkozói szerződésünk.

Látványos és hasznos fejlesztések

Lett applikációnk, ami azóta egy nagyobb frissítést is kapott. A Komplex anyagaink gyönyörű környezetbe kerültek, lett keresőnk és rss-feedünk, elindult a már említett Zacc rovatunk, megújult a fejlécünk és az abban lévő navigációs menü, csinosabbak lettek a cikkeink, a „rovatoldalaink”, és van hírlevelünk is. Ezenkívül egy csomó olyan fejlesztés valósult meg, ami az olvasók számára nem annyira látványos, de a mi munkánkat egyszerűbbé, hatékonyabbá teszi. És rengeteg dolgot tervezünk még, egyre szebbek és jobbak leszünk.

Létrehoztuk a Ne Hallgassunk Nonprofit Kft.-t

Munk Veronika és Dull Szabolcs, a Telex két főszerkesztője, illetve Kárpáti Márton, a Telex kiadójának vezetője létrehozta a Ne Hallgassunk Nonprofit Kft.-t. A cég neve onnan jön, hogy Szabolcs az elbocsátása utáni spontán állománygyűlést az Indexben azzal zárta, hogy „ne hallgassunk!”. Ez a cég kapott 200 ezer eurót a cseh Economia kiadóvállalat alapítványától. A támogatást még tavaly, a Telex indulásakor ígérte meg a cseh vállalat, és ez a pénz nem befektetés, hanem egyszerű támogatás, amiért semmit nem kértek és nem is kapnak cserébe tőlünk. A Ne Hallgassunk Kft. a támogatást arra fogja fordítani, hogy a Telex még jobb legyen. A Ne Hallgassunk Kft. egyik fő célja, hogy a független magyar nyilvánosságot és a sajtószabadság érvényesülését támogassa. A nonprofit cégnek a jövőben is fontos szerepe lesz adományok és pályázati pénzek megszerzésében. A Telexet kiadó Van Másik Kft. átalakításán is gőzerővel dolgozunk, az egyik cél ezzel továbbra is az, hogy a dolgozók tulajdonosok legyenek az új cégben.

Óvatosan költünk

A Telex az indulása óta egy Frankel Leó úti lakásirodában működik. Annak idején ez tűnt a legolcsóbb, de a munkavégzéshez minimálisan megfelelő megoldásnak. Az irodánk a szerkesztőségünk méretéhez képest kifejezetten kicsi, a kollégáink körülbelül negyede fér el benne, ennyien egyszerre a járvány miatt szinte soha nem is voltunk bent, a szerkesztőség nagy része otthonról dolgozott. Erre viszont a járványhelyzet javulása miatt rövidesen új megoldást kell találnunk, de az új irodánk kiválasztásánál is törekedni fogunk a takarékosságra, és a jövőben sem tervezünk olyan irodát, ahol az egész szerkesztőség elférne, azaz marad a home office/bejárós dolgozás hibridje.

A támogatások alakulása

A Telex működését csaknem 50 ezer ember támogatta eddig, összesen 822 millió forinttal. Több mint 13 ezer rendszeres támogatónk van. A támogatásokat ígéretünkhöz híven mind tartalomgyártásra és az ahhoz szükséges feltételek biztosítására fordítjuk.

Ennek az összegnek a jelentős része, 318 millió forint az indulásunk előtt, a Telex elindítására jött össze. Nagy összegű, több százezer forintos, rendszeres támogatónk nincs. A legnagyobb összegű támogatást a már említett cseh Economia médiavállalattól kaptuk.

Hosszú távra tervezünk, folyamatosan fejlődni akarunk

A Telex továbbra is csak tőletek függ! Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos a támogatásotok. Minden fillért megbecsülünk, minden kiadásunkat alaposan megfontoljuk, takarékosan, a jövőre és a nehezebb időszakokra is gondolva működünk. A Telex dolgozói vállalták a piacon megszokott bérszínvonalnál szerényebb javadalmazást és munkakörülményeket egészen addig, amíg nem látjuk teljesen biztosítva a működési feltételeinket hosszú távon. A Telex indulásának, működésének és fejlődésének finanszírozását nagyon nagy részben az olvasói támogatásokból tudtuk és tudjuk biztosítani. Ez egy fantasztikus érzés és egyben nagyon rendhagyó történet is. Magyarországon soha nem volt még korábban példa arra, hogy közösségi támogatásból fel lehessen építeni egy ekkora és ilyen minőségű szerkesztőséget. Nektek köszönhetően 588 millió forintos adózás előtti eredményünk van (a tavalyi év után 41 millió adót kell befizetnünk), amire a jövőnk biztosítékaként tekintünk. Ez persze soknak hangzik, de a nagy szerkesztőség működtetése, a színvonalas újság előállítása is sokba kerül: több mint 60 millió forint a havi kiadásunk, de mivel fejlődni akarunk, ez várhatóan nőni fog. Ezzel az összeggel takarékosan bánunk, hosszú időre tervezünk, és tudjuk, hogy nem lesz mindig ilyen rózsás a helyzetünk, azaz a nehezebb időszakokra vagy ne adj’ isten a működésünket megnehezítő támadásokra is készülnünk kell. És hát természetesen folyamatosan fejlődni, javulni is szeretnénk, szóval a növekvő kiadásokhoz, a stabil működéshez és a folyamatos fejlődéshez szükségünk van a minél nagyobb tartalékra.

Könyvvizsgálónk is van már

Borzasztó fontosnak tartjuk, hogy transzparensen gazdálkodjunk a ránk bízott forrásokkal, és a pénzügyi beszámolóink hitelességéhez ne férjen kétség. Ezért a vagyoni, pénzügyi helyzetünkről és a működésünk eredményességéről független könyvvizsgálói jelentést készít a nagy múltú és tapasztalatú BPO-AUDIT Könyvvizsgáló Kft.

Köszönet

Mivel a Telex tényleg nem létezhetne és működhetne az olvasók és a támogatások nélkül, az összes lehetséges alkalommal megköszönjük, hogy segítitek a munkánkat. Csodálatos érzés egy ilyen sikersztori részesének lenni, és nem győzzük hangsúlyozni, hogy EZ A MI KÖZÖS SZTORINK, VELETEK, az olvasókkal és a támogatókkal. Aki megteheti, és még nem tette meg, itt támogathatja a munkánkat.

Hálásak vagyunk nektek, köszönjük, köszönjük, köszönjük!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!