Az amerikai külügyminiszter a Telexnek: Moszkva és Peking aktívan ássa alá a demokráciát Közép-Európában

Legfontosabb

2021. április 29. – 07:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Komolyan aggódunk a magyarországi médiahelyzet hanyatlása miatt, aggodalmunkat osztják a sajtószabadság nemzetközi szószólói és számos magyar ember is” – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán egy szűk körű beszélgetésen, amelyen a Telex is részt vett. A Biden–Harris-kormány egyik első embere a nyolcfős rendezvényen beszélt a sajtószabadság állapotáról, a Telex kérdésére érintette a magyar–amerikai külügyi kapcsolatok állapotát, véleményezte a hazai jogállamiság helyzetét, és kitért a régiónkat érintő orosz és kínai jelenlétre is.

Ez az első alkalom, hogy Antony Blinken a januári beiktatása óta interjút adjon egy magyar lapnak.

A Telex kérdésére a külügyminiszter azt mondta, az Egyesült Államok és a Biden–Harris-kormány elkötelezett amellett, hogy megerősítse kapcsolatát a NATO-szövetséges Magyarországgal, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetnek majd arra is, hogy támogassák a magyar demokratikus intézmények, az emberi jogok és a jogállamiság előremozdítását.

„Ezek a dolgok nem lehetnek összeférhetetlenek. Várakozással tekintünk arra, hogy megtaláljuk a módját, hogy együttműködhessünk Magyarországgal számos, kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdésben, különös tekintettel a biztonságra, a bűnüldözésre, valamint a gazdasági és energetikai területekre. Ugyanakkor világossá tesszük az aggodalmainkat és az alapelveinket is, amikor az emberi jogokról és a demokratikus intézmények állapotáról és a sajtószabadságról van szó” – fogalmazott Blinken.

A nyilvánosan hozzáférhető programjai szerint Blinken még nem egyeztetett Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel a magyar–amerikai külügyi viszonyról. Egyszer, még márciusban egy nagyobb NATO-egyeztetésen vettek részt együtt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Joe Biden amerikai elnök – Fotó: Chandan Kanna / AFP
Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Joe Biden amerikai elnök – Fotó: Chandan Kanna / AFP

Szerdán külön kitért a hazai sajtó állapotára, véleménye szerint:

„A demokrácia szövetét a független hangok és független vélemények sokfélesége adja. Határozottan sürgetnénk a magyar kormányt, hogy biztosítson nyitott médiakörnyezetet.”

Antony Blinken édesapja az Egyesült Államok magyarországi nagykövete volt 1994 és 1997 között, édesanyja pedig magyar származású amerikai zsidók leszármazottja, tehát van némi kapcsolódása a térségünkhöz.

Párhuzamot vont a Szovjetunió időszakának sajtóhelyzete és a jelenlegi állapotok között, ironikusnak nevezte a hasonlóságot. „Kikeveredtek a magyarok a szovjet befolyásból, de csak hogy most a sajtó sokszínűségével kapcsolatban egyre növekvő aggodalommal szembesüljenek. Ez szerintem ironikus, habár talán rossz szó az irónia, nem elégséges. Ez teljesen ellentétes azzal, amit a magyarok érdemelnének, miután évtizedekig éltek egy olyan ország fennhatósága alatt, amely korlátozta a kifejezés és a véleménynyilvánítás szabadságát.”

Európa Moszkva és Peking küzdőtere

A régiót érintő orosz és kínai jelenlét Blinken szerint egyre nagyobb gondot jelent. Épp a napokban bírálta az amerikai állam a kínai Fudan Egyetem első európai kampuszának lehetséges megnyitását Magyarországon, szerintük ugyanis Peking bizonyítottan kártékony befolyásszerzésre és a szellemi szabadság elfojtására használja a felsőoktatási intézményeit. A kormány korábban úgy döntött, hogy a ferencvárosi Déli Városkapu Diákváros nevű értékes fejlesztési területét (részben vagy egészben) a kínai Fudan Egyetem fogja megkapni. Várhatóan Kínától felveendő hitelből, már előre kiválasztott kínai céggel építteti majd a magyar kormány a Budapestre tervezett kínai egyetem kampuszát.

„Európa kétségtelenül egy geopolitikai verseny középpontja, ahol Moszkva és Peking aktívan dolgozik az integráció ellen, szemben azoknak az embereknek a vágyaival, akik szövetkezni szeretnének azokkal, akikkel csak akarnak. Különböző módokon igyekeznek aláásni több közép- és dél-európai ország demokratikus és szuverén akaratát” – fogalmazott szerdán a Telexnek.

A kérdésünket és a külügyminiszter válaszát magyar felirattal is megnézhetik, ehhez ne felejtsék el bekapcsolni a Youtube-on a feliratot:

Antony Blinken elmondta, az amerikai külügyminisztérium olyan újságírókat várt a szabad sajtó május 3-i világnapjának apropójából szervezett szerdai eseményre (köztük a Telexet is), akik mindennap kihívásokkal küzdenek.

Az online eseményre az egész világról összesen nyolc újságírót hívtak meg, Magyarország mellett a résztvevők Zimbabwéből, Venezuelából, Törökországból, Kínából, Egyiptomból, Pakisztánból és Kazahsztánból érkeztek.

„Minden jelen lévő újságíró olyan országban vagy régiókban dolgozik, ahol valamilyen módon támadás alatt áll a sajtószabadság” – fogalmazott a külügyminiszter, majd azt mondta, személyesen is rendkívül fontosnak tartja a médiaviszonyokat, pályakezdőként ugyanis ő is dolgozott újságíróként.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!