Az Európai Unió már az ötödik vakcinára szerződik le

2020. november 17. – 07:45

frissítve

Az Európai Unió már az ötödik vakcinára szerződik le
Fotó: Mario Tama / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Folyamatosan frissülő hírfolyamunk a koronavírus-járványról kedden.

Az amerikai Pfizer gyógyszergyár vezérigazgatója, Albert Bourla azt mondta, hogy a koronavírus elleni vakcinájuk fejlesztése és tesztelése újabb fontos mérföldkőhöz ért, és most arra készülnek, hogy sürgősségi felhasználásra engedélyt kérjenek az Egyesült Államok szabályozó hatóságától. A New York Times által rendezett virtuális konferencián Bourla arról beszélt, hogy a vállalata most arra készül, hogy benyújtsák a kutatásuk adatait az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához. A múlt héten a Pfizer és partnercége, a BioNTech bejelentette, hogy a tesztek alapján a kísérleti vakcinájuk több mint 90 százalékban hatásosnak bizonyult a koronavírus ellen. Bourla szerint a vakcinával kapcsolatos több fontos kérdésekre is választ kell találniuk, az például még nem ismert, hogy mennyire nyújt tartós védelmet a vakcina. (Bloomberg)

Meghaladta a kétmilliót a koronavírus-fertőzöttek száma Franciaországban – mondta Jérome Salomon járványügyi igazgató kedd este. Salomon szerint az október 30-án kihirdetett általános karantén és a nagyvárosokban korábban elrendelt éjszakai kijárási tilalom kezdi meghozni gyümölcsét, mert lassul a járvány, de még így is 33 500-en szorulnak kórházi ellátásra. Az elmúlt 24 órában 45 552 új esetet jelentettek a hatóságok, és ezzel 2 036 755-re nőtt a járvány kezdete óta regisztrált fertőzöttek száma, míg az elhunytak száma hétfő óta 437-tel, 46 273-ra nőtt. Emmanuel Macron államfő napi ötezer főben jelölte meg azt a szintet, amely mellett a járványügyi korlátozások már feloldhatók. „Ez nem jelenti az, hogy vége a járványnak, még mindig nagyon aktív terjedési szakaszában vagyunk, de már visszavettük az ellenőrzést a járvány felett” – mondta Olivier Véran egészségügyi miniszter. (MTI)

A járványügyi helyzet javulása miatt Hollandiában enyhített a kormány néhány korlátozó intézkedésen. A döntés alapján szerdától újra kinyithatnak a színházak, a mozik és a könyvtárak, valamint az állatkertek, vidámparkok és az erotikus bárok.

A rendelet értelmében a beltéri helyiségekkel rendelkező közterületeken legfeljebb 30 ember tartózkodhat egyszerre. További enyhítéseket jelentettek be a kötelező karantén időtartamával kapcsolatban is, amely tíz nap helyett öt napra rövidül. A döntés szerint a háztartások egy helyet már akár három embert is fogadhatnak. A légzőszerveket eltakaró maszk viselése azonban – jelentette be a kormány – december elsejétől kötelező lesz a belső tereken.

Az országban az egészségügyi közszolgálat keddi statisztikai adatai szerint 14 százalékkal, az előző héten pedig 42 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma. Kedden 4302 új esetet rögzítettek, míg a járványban 86-an haltak meg, ami 15 százalékos visszaesést jelent az előző hét adataihoz képest. A szomszédos Belgiumban is lassul a vírus terjedése. A legfrissebb adatok szerint az országban 41 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma, kedden 5000 alatt regisztráltak új eseteket. A 11,5 millió lakosú országban a járvány megjelenése óta több mint félmillióan fertőződtek meg. A járványhoz köthető halálesetek száma közelít a 15 ezerhez. (MTI)

Több ezren tüntettek a szlovák kormány és járványintézkedései ellen három pozsonyi és több vidéki helyszínen kedden. Szlovákiában november 17. állami ünnep, a Szabadságért és a demokráciáért vívott harc napja, amivel az 1989-es rendszerváltásnak állítanak emléket. Ezen a napon hagyományosan sok ünnepséget tartanak, de idén az ország történetében először, a megemlékezéseket nem engedélyezték, mert a kormány a járványügyi helyzetre hivatkozva gyülekezési korlátozást vezetett be. Ennek ellenére az ország több városaiban mégis tartottak megmozdulásokat, a legnagyobbat Pozsonyban, a parlament, a kormánypalota és az elnöki palota előtt. (MTI)

Reagált a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház arra a keddi hírre, miszerint az intézmény már 400 beteget lát el, ezért bár igyekeznek, a jelenlegi terhelés mellett már nem tudják ugyanazt a színvonalat biztosítani, amivel normál körülmények között sok beteg élete megmenthető lenne. Erről az ATV riportjában beszélt Szűcs Attila, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály osztályvezető főorvosa, a kórház viszont hivatalosan teljesen mást kommunikál, keddi közleményében határozottan visszautasította Szűcs állításait.

„A többszörös terhelés, a beáramló betegek nagy száma ellenére is korszerű eszközökkel, a világon most fellelhető legkorszerűbb terápiával biztosítjuk betegeink gyógyítását, ennek érdekében orvosaink, ápolóink mindent megtesznek” – tájékoztatta a Szabolcs Online-t az intézmény sajtóosztálya.

Az 1995-ös megalapítása óta az idei az első pénzügyi év, amikor az Easyjet angol diszkont légitársaság veszteséget könyvelt el. Az egymilliárd fontot meghaladó veszteség a koronavírus-járvány, illetve az emiatt bevezetett utazási korlátozások miatt keletkezett. A légitársaság a szeptember 30-án végződött pénzügyi évben az előző évihez képest csak fele annyi, 48 millió utast szállított, a járatok kihasználtsága 91 százalékról 87 százalékra csökkent. A bevételeik 53 százalékkal 3 milliárd fontra csökkentek, a járatok felfüggesztése miatt az egy székre vetített költségszint 30 százalékkal 56 fontra nőtt. Az adózás előtti eredmény 1,2 milliárd font veszteséget mutatott az egy évvel korábbi 430 millió fontos nyereség után. A téli időszakban az előzetesen tervezett járataik alig 20 százalékát fogják üzemeltetni, és jövőre várhatóan 40 repülőgépet kivonnak a flottájukból, ezzel 302-re csökken a saját tulajdonú vagy lízingelt gépeik száma. (MTI)

Az Európai Bizottság ma jóváhagyta annak a szerződésnek a megkötését, melynek révén az Európai Unió hozzájuthat a CureVac európai gyógyszeripari vállalat által kifejlesztett koronavírus-vakcinához.

A szerződés értelmében a tagállamok első körben 225 millió adat oltóanyagot vásárolhatnak majd, és ezután további 180 millió adagot igényelhetnek a cégtől. A vakcinát csak akkor szállítják majd le, ha bebizonyosodik, hogy biztonságos és hatásos. A CureVac németországi székhelyű vállalat, egy teljesen új, a hírvivő RNS (mRNS) technológián alapuló oltóanyagtípus kifejlesztésén dolgozik.

Az EB korábban az AstraZeneca, a Sanofi–GSK, a Janssen Pharmaceutica és a BioNtech–Pfizer vállalatokkal kötött szerződést.

A Bizottság finanszírozza az oltóanyaggyártók induló költségeinek egy részét, aminek fejében jogosultságot szerez, hogy adott időn belül meghatározott mennyiségű oltóanyagot vásároljon tőlük. A finanszírozás előlegként beleszámít a tagállamok által a jövőben ténylegesen megvásárolt oltóanyagok árába. Tekintve, hogy igen kockázatos beruházni a koronavírus-oltóanyag kifejlesztésébe, a Bizottság és az oltóanyaggyártók közötti megállapodások olyan beruházások megvalósítását teszik lehetővé, amelyekre máskülönben valószínűleg nem kerülne sor.

Az elmúlt 24 órában 166 045 új koronavírus-fertőzött beteget diagnosztizáltak az Egyesült Államban, ahol ez már a negyedik nap sorozatban, amikor az új fertőzöttek száma meghaladta a 150 ezret. A hétfői adatok valamivel alacsonyabbak az eddigi rekordnál, november 13-án 177 224 fertőzöttről számoltak be. Hétfőn összesen 995-en haltak meg a vírus szövődményei miatt az USA-ban, ami elmarad az április 15-i csúcstól, amikor 2609-en haltak meg koronavírusban. Az országban így már összesen 11 205 486-an kapták el a vírust a Johns Hopkins Egyetem adatai alapján, közülük legalább 247 220-an haltak bele eddig a fertőzésbe. (ABC News)

Az emberi erőforrások minisztere szerint limitált számban még ebben az évben elindulhat Európában a vakcináció, „de többet erről felelősséggel csak akkor lehet tudni, ha ismertté válnak a törzskönyvek, az előzmények és a hatások”, erről az InfoRádiónak adott interjújában beszélt.

Kásler szerint a Magyarországon alkalmazható vakcinákat két szempontból fogják ellenőrizni: a bizonyított hatékonyság mellett az is kritérium lesz, hogy ne legyenek mellékhatásaik. Ha lesz vakcina, akkor prioritást élveznek majd az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók, az idősek, a rendvédelmi dolgozók és a közigazgatási szervek dolgozói. A cél a nyájimmunitás elérése lenne, „de Magyarországon a beszállított vakcina mennyisége határozza majd meg a tempót és a fertőzés visszaszorításának az ütemét” – mondta a miniszter.

Az ír kormány az eddigi 300 eurós (kb. 108 ezer forintra) összegnél kevesebbel büntetné az országban azokat, akik az utcán isznak. A büntetés mérséklése azután vetődött fel, hogy a hétvégén többen is összegyűltek a közterületeken inni, és habár azokat, akik a puboktól számítva 100 méteren belül isznak, 300 euróra, a pubokat pedig 1500 euróra büntethetnék, a bírságokat csak a legritkább esetben osztják ki: az összeget ugyanis nagyon túlzónak tartják. Csakhogy így a lehetséges büntetésnek nincs visszatartó ereje, ezért a miniszterek most abban bíznak, hogy az összeg mérséklődik majd. A megoldást inkább ebben, semmint az elviteles lehetőség betiltásában látnák.

Írországban 456 új koronavírusos fertőzöttről és 5 halálos áldozatról érkezett hír, és az ír egészségügyi minisztérium szerint összesen 33-an voltak intenzív osztályon, kettővel többen, mint vasárnap. Az országban október 21-én rendelték el a hathetes lezárást, az embereket arra kérték, maradjanak otthon, és csak a legszükségesebb esetben utazzanak. A korlátozások a tavaszihoz hasonló mértékűek, de az iskolák most nyitva tarthatnak. (BBC)

Különleges szállítási feltételeket kell biztosítani a Pfizer magas hatékonyságúnak tartott vakcinájának szállításakor, ezért a vállalat már el is kezdi tesztelni a szállítási lehetőségeket négy amerikai államban, Rhode Islanden, Texasban, Új-Mexikóban és Tennesseeben. Azért épp ezekben, mert eltérő adottságokkal rendelkeznek mind méretben, mind a populáció tekintetében is. A négy állam ettől még nem kap majd hamarabb a vakcinákból, és semmiféle kivételezésben nem részesülnek majd az ott élők – közölte a Pfizer. A vakcinát -70 Celsius-fokon kell majd szállítani, ami jóval a sztenderd hőmérséklet alatt van. „Reméljük, hogy az eredmények segítséget nyújthatnak majd más amerikai és nemzetközi államoknak a vakcinációra történő felkészülés után” – közölte a Pfizer hétfőn. (Reuters)

19 152 új esetről számoltak be kedden a közel 38 millió lakosú Lengyelországban, ez szombat óta a legalacsonyabb adat. Az egészségügyi tárca közleménye szerint kórházi kezelésre jelenleg 23 033 fertőzött szorul, 575-tel több, mint hétfőn. Közülük 2114 beteget lélegeztetőgépre kapcsoltak, 11-gyel többet, mint előző nap. A járványkórházakban még 13 996 hely van, legalább 701 lélegeztetőgép van tartalékban. A lengyel kormány egyelőre nem tervez újabb szigorítást – mondta kedden Piotr Müller kormányszóvivő, hozzátéve: az eddigi szabályozás valódi hatása csak a hét vége felé válik érzékelhetővé. A miniszterelnöki hivatal vezetője szerint azonban a teljes zárlat még mindig lehetséges forgatókönyv, az eredmények még ingatagok. Lengyelországban zárva tartanak a kulturális intézmények, az éttermek és a bevásárlóközpontok, korlátozták a nyitva maradt boltokban, templomokban tartózkodó emberek számát. Az iskolák távoktatásra tértek át.

Közben kedden a wroclawi kórház azt közölte, hogy néhány héttel ezelőtt a terhesség 29. hetében császármetszést végeztek egy súlyosan Covid-19-beteg, a tüdő és a szív működését helyettesítő ECMO-készülék (testen kívüli membrán oxigenizátor) segítségével kezelt anyánál. Az egyedülálló műtét során egészséges kislány született, mára felépült az anya is. (MTI)

Járókelő sétál Krakkó belvárosában 2020. november 16-án – Fotó: Omar Marques / SOPA Images / LightRocket / Getty Images
Járókelő sétál Krakkó belvárosában 2020. november 16-án – Fotó: Omar Marques / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

Nagyon súlyos égési sérülésekkel szállították a belgiumi Asztrid királyné katonai kórházba a 48 éves Catalin Denciut, miután az orvos testének mintegy 75 százaléka megégett a romániai karácsonkő (Piatra Neamt) megyei kórházában keletkezett tűzben, amikor a betegeit próbálta menteni.

A Transindex cikke szerint PCR-tesztet végeztek Denciun, mielőtt átszállították a belga kórházba, ennek azonban csak mostanra lett meg az eredménye: pozitív lett. Az eredmény azért meglepő, mert noha Denciu koronavírusos betegekkel is dolgozott, az intenzív osztályos orvos már átesett a fertőzésen az egészségügyi hatóságok szerint, sőt, egyike volt a rendszeres plazma-donoroknak. Bővebben itt írtunk róla.

A Szatmár megyei vészhelyzeti bizottság csütörtökön éjféltől vesztegzár alá vonná Szatmárnémetit, a város fertőzöttségi szintje ugyanis már elérte a 7,45 ezreléket. De több Szatmár megyei település is meghaladta a 7 ezrelékes fertőzöttségi küszöböt, ezek: Szatmárpálfalva, Vetés és Szaniszló községek, így valószínűsíthető, hogy ezeknél a településeknél is vesztegzárat rendelnek majd el. A megyei vészhelyzeti bizottság már jóváhagyta a vesztegzár elrendeléséről szóló döntést, így már az országos bizottság jóváhagyására és a Hivatalos Közlönyben való megjelenésre kell várni, hogy érvénybe léphessen a döntés.

A hatóságok ugyanakkor egyelőre elhalasztották Kolozsvár karantén alá vonását, noha az erdélyi nagyvárosban a koronavírus-fertőzöttségi arány hétfőn elérte a 9,04 ezreléket. Mircea Abrudean prefektus hétfőn azzal indokolta, hogy miért nem veszik vesztegzár alá a várost, hogy több tesztet végeznek itt, mint más településeken, így a regisztrált esetek lakossági aránya magasabb. Romániában egyébként hétfőn az elvégzett tesztek negyede pozitív lett. Az elmúlt egy napban 8 262 új koronavírus esetet találtak a hatóságok (497 esetben újra igazolódott a vírus jelenléte), 186 fertőzött hunyt el és 1 174-en szorultak intenzív terápiára. (Transindex)

A szlovák honvédelmi minisztérium közzétette az országos tesztelés első és második körének eredményeit, valamint annak a 458 településnek a listáját, melyben megvalósítják a tesztelés harmadik körét. Olyan településekről van szó, ahol a tesztelés első vagy második körében elérte az 1%-ot a pozitív tesztek aránya. A harmadik körben való részvétel teljesen önkéntes lesz, célja pedig az, hogy feltérképezhetőek legyenek az egyes városokban vagy községekben kialakuló járványgócok is. A most hétvégi a 458 település közül 42 magyar lakta településen valósul meg az új tesztelés, köztük például Nyékvárkonyon, Gombán, Egyházkarcsán, Bakán, Vajkán és Hegysúron. A részletes listát a Paraméter oldalán lehet megnézni.

Tesztállomás Szlovákiában 2020. november 7-én – Fotó: Radovan Stoklasa / Reuters
Tesztállomás Szlovákiában 2020. november 7-én – Fotó: Radovan Stoklasa / Reuters

Hétfőn 5406 új fertőzöttet szűrtek ki Csehországban, ez a szám 642-vel kevesebb, mint egy hete, és a legalacsonyabb hétköznapi szám, amit az utóbbi néhány hónapban mértek – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden reggel megjelent kimutatásokból. Az aktív fertőzöttek száma 117 858, míg a kórházakban 6592 beteget kezelnek. Ezek a számok is csökkentek az utóbbi napokban. A koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma hétfőn 85-tel 6416-ra emelkedett. A hét első napján elvégzett tesztek számát egyelőre nem közölték. A járvány terjedési mutatója a legfrissebb adatok szerint már 0,6-ra csökkent, ami szintén a helyzet javulásáról tanúskodik.

Csehországban november 20-ig szükségállapot van érvényben. A kormány hétfő délután úgy döntött, hogy felkéri a képviselőházat a szükségállapot 30 nappal való meghosszabbítására: ezt a parlamenti alsóház csütörtökön tűzi napirendre. A pártok egyetértenek a szükségállapot meghosszabbításával, de eltérőek a vélemények annak hosszáról. Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter korábban úgy nyilatkozott: ha folytatódik a helyzet javulása, jó esély van arra, hogy szigorú óvintézkedések mellett december elején újra kinyithassanak az október elején bezárt üzletek és újra működhessenek a szolgáltatások. (MTI)

Ötezernél is több koronavírus-fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában Magyarországon, és 91 olyan beteg halt meg, akiknél kimutatták a vírus jelenlétét: köztük egy 25 éves férfi, akinél alapbetegségként magasvérnyomás-betegséget, tüdőtumort jelöltek meg a hivatalos oldalon. A fiatal férfi mellett több, a negyvenes éveiben járó, alapbetegségekkel rendelkező koronavírusos férfi is meghalt az elmúlt 24 órában.

Szűk egy hete tett közzé a Facebookon a Covid-ellátásról egy videót a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház azért, hogy bemutassák, hogyan dolgoznak az orvosok, ápolók az érintett osztályokon. Az ATV riportja szerint a kórház már 400 beteget lát el, ezért bár igyekeznek, a jelenlegi terhelés mellett már nem tudják ugyanazt a színvonalat biztosítani, amivel normál körülmények között sok beteg élete megmenthető lenne, ez is befolyásolja a Covid miatti halálozást – mondta az ATV Híradónak Szűcs Attila, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály osztályvezető főorvosa. Hozzátette: a filmmel senkit nem akartak megijeszteni, de szeretnék, ha világos lenne: ez egy komoly betegség, ami jelentős terhelést jelent a rendszerben.

„Aki testközelből látja, hogy ez a koronavírus milyen tüneteket, milyen elesettséget, milyen gyengeséget okozhat, az komolyan veszi. Azok az emberek, akik kicsit távolabbról szemlélik és nem élik át testközelből a betegség a súlyosságát, azok talán még lazábbak” – fogalmazott Szondi Zita megbízott igazgató.

A pedagógiai szakszolgálatnál dolgozókra is vonatkozik a heti rendszerességű koronavírus-tesztelés – közölte Novák Katalon családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden Facebook-oldalán, írja az MTI.

A videó szerint a kormány a pedagógiai szakszolgálati feladatot ellátó Korai Fejlesztő Központba látogatott el a koraszülöttek világnapja alkalmából, ahol az intézmény igazgatójával, Czeizel Barbarával beszélgetett. Az igazgató elmondta: mivel leginkább 2-3 év alatti gyermekekkel foglalkoznak, a veszélyhelyzet idején, amíg csak lehet, fogadja a gyerekeket a központ. Emiatt mind a szakembereknek, mind a szülőknek megnyugtató lenne, ha a pedagógusokhoz hasonlóan az intézményben dolgozókat is tesztelnék – tette hozzá Czeizel Barbara.

A pedagógiai szakszolgálat a szülő és a pedagógus munkáját, valamint a nevelési-oktatási intézmény feladatait segíti többi között a nevelési, gyógypedagógiai tanácsadásban, fejlesztő nevelésben, logopédiai, pszichológiai ellátásban, korai fejlesztésben.

5203 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 152 659 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 91 beteg, így az elhunytak száma 3281 főre emelkedett, 34 185-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 115 193 fő. Az aktív fertőzöttek 23%-a, az elhunytak 26 %-a, a gyógyultak 26%-a budapesti. 7477 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 576-an vannak lélegeztetőgépen. Cikkünket itt találja.

Közzétették a koronavírus szennyvízben mért koncentrációjáról a 46. heti adatokat. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása alapján Debrecenben az adatok emelkedő tendenciát mutatnak, míg több városban, így Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron és Szolnokon már emelkedett a szintjük. Azt írják, hogy a változás tendenciája többnyire stagnáló a mérsékelt koncentrációt mutató településeken is. Csökkenésről nem számoltak be, a vizsgálatokból leginkább az derül ki, hogy a koronavírus jelenléte továbbra is elterjedt az ország egész területén. (koronavirus.gov.hu)

A világon 54 992 571-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 326 768, a gyógyultaké pedig 35 296 725 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 54 369 609 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 317 131, a gyógyultaké pedig 34 954 629 volt. A Covid-19 miatt az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzött: itt 11 202 109 beteget regisztráltak eddig, 247 175-en haltak meg, és 4 244 811-en meggyógyultak. Indiában 8 845 127, Brazíliában 5 876 464 fertőzöttet jegyeztek fel. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!