Több mint ötezer új fertőzött, 91 beteg meghalt

2020. november 17. – 09:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

5203 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 152 659 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 91 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3281 főre emelkedett, 34 185-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 115 193 fő. Az aktív fertőzöttek 23 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 26 százaléka budapesti. 7477 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 576-an vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Hétfőn a kormányzati oldalon elírták az összes fertőzött számát, ezért úgy tűnt, mintha több fertőzött lett volna, mint mintavétel. Az összes fertőzött számát később korrigálták, azonban a vasárnapi tesztek száma (6368) hétfő estig sem változott, bár ígéretet tett rá a kormányzati oldal. A kedd reggel megjelent adatok szerint plusz 27 292 tesztet végeztek, erről azonban nem tudni, hogy valóban egy nap alatt, azaz hétfőn végeztek-e ennyit, vagy ez már a vasárnapi korrigált adatokkal együtt lett ennyi. Ezt azért is fontos lenne tudni, mert ebből derülhetne ki, hogy a tesztek hány százaléka lett pozitív egy nap alatt.

„A nyomás nagy, de egyelőre minden fronton állják a sarat az orvosok, az ápolónők, a kórházi szakszemélyzet és az iskolák is” – fogalmazott Orbán Viktor az operatív törzs hétfő hajnali ülése után közzétett videóban. Azt mondta, jelenleg 13 049 olyan üres ágy van a kórházakban, amelyeken tudnak koronavírusos betegeket ápolni. Ebből 1634 intenzív ágy. Azt már múlt kedden is elismerte Orbán a közmédiának adott interjúban, hogy van elég ágy és gép, csak épp „a szakemberek száma véges”. Akkor arról beszélt, hogy az egészségügyi ellátásban dolgozók létszáma miatt kellett meghozni az újabb szigorító döntéseket.

Az első hullám idején a négy nagy orvosegyetem komplex, országos szűrés során mérte fel a lakosság fertőzöttségét Magyarországon, és arra jutottak, hogy a magyarok kb. egy százaléka eshetett már át addigra a fertőzésen. Most felmérés ugyan nem volt, mert Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának tájékoztatása szerint azt a tetőzés után kell végezni, de a hazai adatok monitorozása és a tesztelési eredmények alapján úgy gondolják: a lakosság kb. tizede eshetett át a fertőzésen.

Az összes koronavírusos halott 5-7 százalékánál nem volt más alapbetegség, mondta Müller Cecília hétfői tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos közlése szerint a halottvizsgálati bizonyítványt a halottkém állítja ki, ezen pontosan megszabott sorok vannak. A halál közvetlen okát meg kell nevezni, az alapbetegséget is, ha volt ilyen, illetve a különböző kísérőbetegségeket. Magyarországon már az első hullám elején úgy döntöttek, hogy ahol bármikor pozitív teszttel regisztrálták az illetőt halála előtt, akkor beleszámolják a koronavírusos halottak közé, azok is megjelennek tehát a statisztikában, mondta Müller, akik halálának nem a koronavírus a konkrét oka.

Hétfőtől 93 kórházban dolgoznak katonák, hogy segítsék a koronavírus-járvány elleni védekezés során az egészségügyi feladatok ellátását – mondta a honvédelmi miniszter vasárnap este. Benkő Tibor kiemelte, hogy a katonák nem olyan feladatot látnak el, amihez egészségügyi szakmai képzettség kell, elsősorban fizikai, logisztikai munkákat végeznek majd, segítenek a hőmérőzésben is. A legfőbb feladatuk az lesz, hogy az egészségügyi dolgozók leterheltségét csökkentsék.

Hétfőn jelentették be, hogy az amerikai Moderna gyógyszergyártó vállalat által fejlesztett, koronavírus elleni vakcina közel 95 százalékban bizonyult hatásosnak az eddigi vizsgálatok alapján. Nemrég a szintén amerikai Pfizer és német partnere, a BioNTech jelentette be, hogy 90 százalékos hatásosságú vakcinával rendelkeznek. A Moderna mRNA-1273 nevű vakcináját a klinikai tesztek utolsó szakaszában, a legtöbb tesztalanyt magában foglaló harmadik fázisban összesen 30 ezer emberen tesztelték az Egyesült Államokban. A felük kapott a vakcinából, két dózist négy hét különbséggel, míg a másik felüknek, a kontrollcsoportnak csak placebót adtak. A most közzétett első részjelentés a vizsgálatban részt vevő első 95, igazoltan koronavírusos beteg eredményeit ismerteti. Közülük 90-en kaptak placebót, a maradék 5 pedig a fejlesztés alatt álló oltóanyagot, azaz a fertőzötteknek csak 5 százaléka kapta el a vírust úgy, hogy előtte beoltották.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!