Merkely: A lakosság tizede eshetett át a betegségen

2020. november 16. – 10:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az első hullám idején a négy nagy orvosegyetem komplex, országos szűrés során mérte fel a lakosság fertőzöttségét Magyarországon, és arra jutottak, hogy a magyarok kb. egy százaléka eshetett már át addigra a fertőzésen. Most felmérés ugyan nem volt, mert Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának tájékoztatása szerint azt a tetőzés után kell végezni, de a hazai adatok monitorozása és a tesztelési eredmények alapján úgy gondolják: a lakosság kb. tizede eshetett át a fertőzésen – mondta a Magyar Nemzetnek Merkely.

A gyerekek megbetegedéséről azt mondta, a gyerekek szervezete ellenállóbb a koronavírussal szemben, ezért nemcsak kisebb eséllyel fertőződnek meg, de könnyebben át is esnek rajta, legtöbbször tünetmentesek. Ugyanakkor „a környezetüknek vektorként működve átadhatják a vírust”. A koronavírus működéséről Merkely úgy nyilatkozott, hogy kétféleképpen károsíthatja a szervezetet: „egyrészt a már meglévő, krónikus betegséget erősíti fel, mely gyakoribb az idősebbekknél; a másik módja pedig, hogy olyan heves immunreakciót vált ki (citokinvihar), amely komoly tüdőgyulladást és többszervi károsodást eredményezhet”. A tünetmentes lefolyás azonban főként a fiatalabb korosztályra jellemző.

A kórházi ápolásra szoruló betegek számának emelkedésével nő az intenzíven ápoltak száma is: a kórházba kerülő betegek tíz százaléka igényel intenzív osztályos kezelést. „Nem véletlenül mondom azt, hogy a Covid–19 Janus-arcú, kétarcú vírus, ezért nem lehet egész pontosan meghatározni, hogy kinél lesz súlyos vagy enyhébb lefolyású. A betegség második hetének kezdetén nemritkán megfigyelhető, hogy hirtelen súlyosbodik a betegek állapota, és a kialakuló kétoldali tüdőgyulladás miatt romlik a szervezet oxigénellátottsága” – mondta Merkely.

Szó esett az egyetemi hallgatók részvételéről is a mintavételezésben: a rektor azt mondta, novembertől naponta 160 hallgató segít be az Országos Mentőszolgálatnak a Semmelweis Egyetemről, de nemcsak ott tudnak segíteni a tanulók. „A Semmelweis Egyetem hallgatói évfolyamtól és képzettségüktől függően vesznek részt a Covid-ellátásban. Az alsóbb évfolyamokról többek között az adminisztrációban, az adatfelvételbe vagy a triázsolásba kapcsolódhatnak be, a negyed-, ötöd- és hatodévesek pedig már magába a mintavételbe is, hiszen ettől a tanévtől kezdve ennek elméleti és gyakorlati oktatása is bekerült a tanrendjükbe. Az egyetem szenátusa nemrég döntött egy új, »A koronavírus okozta járványügyi veszélyhelyzettel összefüggésben ellátott feladatokról« című szabadon választható tantárgy bevezetéséről, amely lehetővé teszi, hogy a hallgatók kreditpontot kapjanak a PCR-mintavételekben és egyéb járványügyi veszélyhelyzettel összefüggő feladatok ellátásában való részvételért.” A tantárgyért 4 kredit jár.

>>>Itt találja a Telex legfrissebb híreit<<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!