Az Európai Unió már az ötödik vakcinára szerződik le

2020. november 17. – 17:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság ma jóváhagyta annak a szerződésnek a megkötését, melynek révén az Európai Unió hozzájuthat a CureVac európai gyógyszeripari vállalat által kifejlesztett koronavírus-vakcinához.

A szerződés értelmében a tagállamok első körben 225 millió adat oltóanyagot vásárolhatnak majd, és ezután további 180 millió adagot igényelhetnek a cégtől. A vakcinát csak akkor szállítják majd le, ha bebizonyosodik, hogy biztonságos és hatásos. A CureVac németországi székhelyű vállalat, egy teljesen új, a hírvivő RNS (mRNS) technológián alapuló oltóanyagtípus kifejlesztésén dolgozik.

Az EB korábban az AstraZeneca, a Sanofi–GSK, a Janssen Pharmaceutica és a BioNtech–Pfizer vállalatokkal kötött szerződést.

A Bizottság finanszírozza az oltóanyaggyártók induló költségeinek egy részét, aminek fejében jogosultságot szerez, hogy adott időn belül meghatározott mennyiségű oltóanyagot vásároljon tőlük. A finanszírozás előlegként beleszámít a tagállamok által a jövőben ténylegesen megvásárolt oltóanyagok árába. Tekintve, hogy igen kockázatos beruházni a koronavírus-oltóanyag kifejlesztésébe, a Bizottság és az oltóanyaggyártók közötti megállapodások olyan beruházások megvalósítását teszik lehetővé, amelyekre máskülönben valószínűleg nem kerülne sor.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!