Az MKB Bank veszi át a Sberbank Magyarország hitelportfólióját

2022. május 26. – 15:52

Az MKB Bank veszi át a Sberbank Magyarország hitelportfólióját
A Sberbank Magyarország Zrt. (Sberbank) egyik korábbi fiókja. Fotó: Róka László/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az MKB Bank Nyrt. megállapodást írt alá a Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forint kitettségű hitelportfóliójának megvásárlásáról – tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Az MKB bejelentette, hogy mintegy 35 ezer lakossági és mintegy 3 ezer vállalati ügyféllel bővül a bank ügyfélköre. Ez egy kisebb bank mérete, ekkorát nőni organikusan nem könnyű a viszonylag „beállt” hazai bankpiacon.

A Sberbank csődjéről itt és itt írtunk.

Az MKB Bank nyerte ugyanis azt a pályázatot, amelyet a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország hitelállományának átvételére írt ki a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. Erről a Budapesti Értéktőzsde honlapján adott ki tájékoztatást a bankcsoport, de a PSFN is tett közzé bejelentést.

Az érintett ügyfeleknek jelenleg nincs tennivalójuk, külön értesítést kapnak a továbbiakról. A befolyó vételár és az osztrák anyavállalattól várható betét a hitelezők térülését fogja szolgálni.

A PSFN saját közlése szerint az eljárása során az ügyfelek érdekeit tartotta szem előtt. A pályázati kiírás célja az volt, hogy a lehető legkisebb értékvesztés mellett és a hitelezők legmagasabb térülését biztosítva történhessen meg az értékesítés. A hitelállomány meghirdetése elismert nemzetközi szakértő bevonásával, a hazai bankpiac vezető hitelintézeteinek részvétele mellett zajlott (neveket nem közölt a PSFN).

A hitelállomány egészére (lakossági és vállalati szegmens) a legjobb ajánlatot az MKB Bank Nyrt. adta. Az állományátruházási megállapodást ez alapján a felek megkötötték, ugyanakkor annak lezárásához még további hatósági engedélyek is szükségesek.

A követelések mielőbbi kielégítése érdekében a Sberbank végelszámolója már a végelszámolási eljárás kezdetén, soron kívül felvette a kapcsolatot a tulajdonos Sberbank Europe AG-vel (Sberbank AG) annak érdekében, hogy a bankközi betétből származó követelését érvényesítse.

Ennek nyomán a Sberbank AG arra vállalt kötelezettséget, hogy idén augusztus végéig maradéktalanul megfizeti a Sberbank felé fennálló betéti tartozását. Az ebből realizálódó térülés — a végelszámolási vagyon részeként csakúgy, mint a fenti vételár — teljes egészében a hitelezők követeléseinek a kielégítését fogja szolgálni.

Barna Zsolt, a Magyar Bankholding és az MKB Bank elnök-vezérigazgatója azt emelte ki, hogy

„jelentős méretű és kiváló minőségű, stabil portfólió kerül az MKB Bankhoz, amivel komoly bővülést tudunk elérni a stratégiánk szempontjából meghatározó szegmensekben.”

A folyamat kapcsán a bankszektor rendkívül elégedetlen volt, emiatt talán indokolt lenne a megszokottnál nagyobb nyilvánosság, tanácsadók, indulók, ár tekintetében. A nemzetközileg is sikeres bankcsoportok (ábécésorrendben CIB, Erste, K&H, OTP, Raiffeisen, UniCredit) ugyanis a hazai bankrendszer folyamatait eléggé aggasztónak tartják.

A különadók, kamatplafon és moratórium mellett az is zavarta őket, hogy itthon a Sberbank letérdelése idején nem sikerült olyan megoldást találni, mint szerencsésebb országokban, ahol nem a többi bankot terhelte a sokmilliárdos befizetés.

A Sberbank Zrt. betéteseinek kártalanítására ugyanis nálunk a Magyar Nemzeti Bank adott áthidaló kölcsönt. Ezt azonban az OBA visszafizeti, a bankoknak pedig rendkívüli befizetést kellett teljesíteni (73,5 milliárd forint értékben), illetve le kellett jegyezni egy 5 éves futamidejű, 75 milliárd forintos össznévértékű kötvényt.

Vagyis intézményenként is többmilliárd forintba került a Sberbank, ez a Bankholding tagjait is terhelte, de ők legalább bővülhettek a folyamat végén. A nemzetközi bankok azonban még kénytelenek a magyar rezsicsökkentést és a honvédelmi alapot is finanszírozni, miközben a nemzetközibb portfóliójuk révén jobban is megsínylik az orosz–ukrán válságot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!