Lángos és hot dog helyett: ezt pakoljuk a hűtőtáskába az olcsóbb strandoláshoz!

2023. július 23. – 10:57

Lángos és hot dog helyett: ezt pakoljuk a hűtőtáskába az olcsóbb strandoláshoz!
A fasírtos zsemle örök – Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy családi strandolás – még ha csak egy étkezéssel számolunk is – 20-30 ezer forintból jön ki egy átlagcsaládnak belépőstül, lángosostul. És akkor még nem kaptak a gyerekek jégkrémet, és nem is mentünk el a 4000 forintos rántott hús-krumpli tálakig. És jobb esetben még a pénz a kisebb baj az egészben, sokkal rosszabb, hogy az anyagi tönkremenésért cserébe a strandételek 99 százaléka nem jó, de még ha finom is, olajban sült, nehéz, zsíros, pont az ellentéte annak, amire a szervezet felhevült és szétázott állapotban vágyik.

Nem akarom feltenni a régenmindenjobbvolt-lemezt, de gyerekkoromban hűtőtáskával, hideg fasírttal vagy rántott hússal, zsemlékkel, paradicsomokkal, kovászos uborkával és barackokkal felszerelkezve mentünk strandolni, és csak a fagyiért álltunk be a büfésorba. A hűtőtáska-cipelés aztán az utóbbi 30 évben ciki lett – egészen mostanáig, mert az infláció ezt is újrakeretezi, megint hasznos segédeszköz lesz, amivel vaskos húszezreseket lehet megspórolni. Muszáj, hogy a hűtőtáska legyen 2023 trapéznadrágja, amiről sosem hittük, hogy újra divatba jön, és mégis, máris pakoljuk bele a dobozokat.

Na de nézzük, mit érdemes beletenni, és mit nem!

A tökéletes strandétel nem olyan, mint egy piknik, itt nem azért vagyunk, hogy együnk, csak kell valami, amivel éhhalál nélkül, ugyanakkor a zsír- és cukoragyködöt is megspórolva húzhatjuk ki a napot. A szendvics mindig az első ötlet, ha hordozható ételről van szó, de fontos, hogy laktató legyen, és ne ázzon szét.

Szendvicsek

A rántott hús is jó ugyan hidegen, de a hűtőtáska párájában megpuhul a panír, ami elszomorítja a végeredményt, így sokkal célravezetőbb és egyszerűbb fasírttal tölteni a szendvicset, ami talán még jobb is másnaposan. A fasírtos zsemle a magyar hamburger, egy méltatlanul letűnt, szép hagyomány, amelyet fel kéne éleszteni. Zsemle és fasírt, ennyi kábé a recept, sok minden ne menjen mellé, ez nem hamburger, hogy el kellene áztatni ketchuppal, elég mellé pár kovászos uborka, esetleg bele egy darab salátalevél, és kész.

A recept alapja most is az itt leírt, sütőben sült fasírt. A különbség, hogy mivel szendvicsnek készült, laposabbra formáztam, és serpenyőben körbepirítottam, mielőtt a sütőbe toltam volna. A pogácsa alakításakor érdemes figyelni rá, hogy bő másfél centivel kisebb lesz a nyers méretéhez képest, mire megsül, így a zsemlénél nagyobb kerületűre kell gyúrni. Zöldsaláta a zsemle mindkét vágott felére, esetleg egy leheletnyi mustár, és mehet bele a fasírt. Mivel itt húsos az alapanyag, hűtőtáska, árnyék, korai ebéd!

A szendvics műfaja amúgy is adja magát, de nem kell, hogy feltétlenül húsos legyen, tényleg nem feltétlenül esik jól a napon a zsír. Helyette mehet a kenyérszeletek közé humusz, csak ne közvetlenül a kenyérre: itt is érdemes megtartani a salátalevél mint szigetelőanyag trükköt. A rétegek: kenyér, megmosott, majd leszárogatott salátalevél, humusz, salátalevél, kenyér. Ugyanez a szabály érvényes a többi kencére is, a padlizsánkrémre vagy akár a körözöttre, esetleg a fetakrémre. Nagyon bátrak és atomerős hűtőtáskával büszkélkedők a világ legjobb currys csirkesalátás szendvicsét is magukkal vihetik, de ez már tényleg a veszélyes luxus a majonéztartalom miatt.

Saláták, de nem akármiből

Bár a fasírtos szendvics mindent visz, megpróbáltam kicsit túllépni rajta, és olyan ételek szállíthatóságát és hűtőtáska-kompatibilitását igyekeztem tesztelni, amik nem eresztenek levet, a lehető legkevésbé romlandók, és az ízük sem változik sokat állás közben. Elég egyszerű a logika: minél magasabb egy alapanyag víztartalma, annál nagyobb állagváltozásokon fog keresztülmenni, miután felvágjuk, és elvegyül más egyéb alapanyagokkal. Ezért az uborkás, paradicsomos, dinnyés saláták kevésbé nyerők.

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Elsőre már az a gondolat is furcsa volt, hogy hidegen egyek rizst, de még furább, hogy az olasz minimalizmusnak fittyet hányva az insalata di risóban tényleg minden van a polcról meg a hűtőből. A trükk az, hogy a hozzávalók nagy részét az olasz szupermarketek zöme árulja, tehát különösebben vesződniük sem kell a strandra készülő olasz mammáknak.

Üveges olajbogyó, kapribogyó, olajban eltett paprika, articsóka, sonka, konzerv- vagy főtt borsó, ilyenek kerülhetnek a főtt rizsszemek közé. Ahány recept, annyi összetétel, a fix az olajbogyó és a borsó, én is ezeket kevertem bele. A technológia lényege, hogy minden összetevő apróra legyen vágva, és a rizs éppen csak al dente legyen, ne főjön ragacsosra, különben tényleg elég rémes lesz az egész. Nemcsak a rizsből, de minden más gabonából készülő saláta remekül szállítható és kényelmesen lehet enni dobozból is. Ha éppen bulgur, gersli vagy kuszkusz, esetleg tészta vagy tarhonya az alapja, ugyanolyan jó lesz, és más pirított zöldség, zöldfűszer is kerülhet mellé.

Rizssaláta

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok:

  • 150 gramm hosszú szemű rizs
  • kb. 100 gramm olajbogyó
  • kb. 100 gramm friss vagy fagyasztott zöldborsó
  • 50 gramm kapribogyó
  • egy nagy kápia paprika
  • 100 gramm gomba
  • só, bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • fél citrom leve
  • friss bazsalikom

A rizst éppen csak puhára főzöm, lecsöpögtetem, leöblítem, hagyom egészen kihűlni. Közben a gombát sós, enyhén ecetes, lobogó vízben kb. 5 percig főzöm, leszűröm és feldarabolom. A borsót is 2-3 percig főzöm forró vízben, leszűröm, leöblítem. A paprikát kis kockákra vágom, az olajbogyókat felezem, és mindent a rizshez keverek. Végül az egészre facsarok fél citromot, és meglocsolom az olajjal. Jól behűtöm.

Élelmiszer-biztonság: a rizs hűtésére oda kell figyelni, végig legyen hűtőben, árnyékos hűtőtáskában, szobahőn egy óránál hosszabban ne álljon.

Lencsesaláta barackkal és rukkolával

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Két e heti cikk gondolatmenete folytatódik ebben az ételben. A kánikulareceptek babsalátájánál jutott eszembe, hogy a hüvelyesfélék másnapra mennyivel finomabbak lesznek, mennyire képesek magukba szívta az öntet ízeit – nemcsak a bab, de az összes rokona is. A másik kiindulópont a modern gyümölcssalátás gondolatmenet volt, így került bele kajszibarack. Azért pont a sárgabarack az ideális az épp szezonális gyümölcsök közül, mert alig ereszt magából ki vizet, és jól tartja a formáját. Ez is bárhogyan variálható, és akár az előzőkkel kombinálható is, a lényeg a főtt hüvelyes és a pác.

Alapanyagok:

  • 150 gramm lencse (száraz súly)
  • 2 babérlevél
  • só, bors
  • 4 közepes kajszibarack
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál almaecet
  • 3-4 marék rukkola
  • egy marék mandula

A lencsét egy-két órára beáztatom, de ha erre épp nincs idő, az sem baj. A babérlevéllel, sós vízben teszem fel főni, és kb. 10-15 perc alatt, alacsony lángon puhára főzöm. Akkor jó, ha a szemek még egyben maradtak, de már puhák. Leszűröm, lecsöpögtetem, hagyom kihűlni, majd öntetet keverek az ecetből, az olajból és a sóból, ezt keverem a főtt lencséhez. Hozzáadom a szeletelt barackot. Elkeverem, és jól zárható dobozba teszem. A rukkolát a tetejére halmozom, de nem keverem el, csak majd közvetlenül fogyasztás előtt.

Krumplisaláta pestóval és zöldbabbal

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Ha olyan salátaalapokat keresünk, amelyek ellenállnak a hőnek és egyéb viszontagságoknak, akkor a krumplinak is ide kell kerülnie. Különösen azért, mert nem fogja elveszíteni a szépségét szállítás közben, mivel eredetileg sem tetszetős. Ha krumpli, akkor majonéz és hagyma, de nem most, mivel a meleget egyik sem szereti.

Az üveges pesto sokak szerint bűn, és tényleg sokkal jobb, ha friss, de néha életmentő lehet egy mozdulattal kinyitni és meglocsolni vele a főtt zöldségeket. Igen, tudom, hogy furcsa, de nem tésztát, hanem friss zöldségeket, hiszen egy nagyon erős ízű szószról van szó, ami a tésztán kívül is csomó más alappal jó. A lenti receptet készítettem már serpenyőben, hirtelen foltosra grillezett cukkinivel is, és nagyon jól működik.

Alapanyagok:

  • fél kilogramm kis szemű krumpli
  • fél kilogramm vajbab/zöldbab
  • fél üveg pesto
  • 5-6 szem aszalt paradicsom

A krumplikat bő, forró, sós vízben, héjastul puhára főzöm kb. 10-15 perc alatt. Az utolsó 5 percben hozzáadom a zöldbabot is. Leszűröm, a krumplikról még melegen lehúzom a héjukat, majd hagyom kihűlni őket. Ha teljesen kihűltek, mindet feldarabolom, és az egészet elkeverem a felaprított aszalt paradicsommal és a pestóval.

Mobil desszert: morzsás-túrós-gyümölcsös befőtt

Ha valaki ilyenkor is úgy érzi, hogy az étkezés nem tekinthető evésnek cukros lezárás nélkül, az pakoljon befőttesüvegekbe dolgokat. Nem akármit persze, hanem elegáns pohárdesszertek egyszerűsített változatát, amit tényleg pár perc összerakni. Ehhez kell valami tejes-krémes alap: görög joghurt, tejföl, mascarpone, tejfölös/joghurtos túró/ricotta, arra valamilyen gyümölcs vagy abból készült lekvár és egy betét, ami lehet ropogós (granola, azaz pirított müzli vagy magféle, kekszmorzsa) vagy puha (maradék piskóta, sütemény vagy kész babapiskóta). Nagyon hasonló a szerkezet az itt leírt dobozsütihez, csak a végtelenségig variálható.

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok (négy kis üveghez):

  • 250 gramm túró
  • 2-3 evőkanál joghurt
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • 100 gramm zabpehely-mag mix (zab, mandula, szotyi, mogyoró, tökmag stb. keveréke)
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál vaj
  • 100 gramm gyümölcs

A túrókrémhez a túrót egy villával összetöröm, és simára keverem a cukorral és a joghurttal. A morzsához a vajat és a mézet felolvasztom egy serpenyőben, hozzáadom a zab-mag mixet, és kevergetve addig pirítom, míg illatos nem lesz, és némi színt kap. Hagyom kihűlni. A gyümölcsöt, ha kell, feldarabolom. Jöhetnek az üvegek: négy befőttesüvegbe osztom szét a krémet, rá jön a gyümölcsből egy kanálnyi, majd a morzsából, aztán megint krém, gyümölcs, morzsa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!