Mitől lesz a gyümölcssaláta önálló, izgalmas étel?

2023. július 20. – 12:31

Mitől lesz a gyümölcssaláta önálló, izgalmas étel?
Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Mostanában minden nap a világvége jár az ember fejében, kivéve, ha modernkori gyümölcssalátákat nézeget. Ha csak ezeket a vibráló, szabad, szabályoknak fittyet hányó tányérokat nézzük, azt érezhetjük, hogy van remény, retek jó lehet eperrel, a mák dinnyével és persze, tegyünk rá sajtot is. A gyümölcssaláta intézménye azonban a fejünkben inkább téli dolog, és kifejezetten nyolcvanas évek-hangulatú. Olyasmi, amikor banánszeleteket cukorszirupos ananászkompóttal és almával kevernek el, olykor még mazsola is kerül melléjük, és szomorú magányban állnak egy büféasztal végén. Gyümölcssalátát pedig valójában nyáron kell enni, méghozzá júliusban, amikor már vannak dinnyék, szilvák, de még kapni meggyet és sokféle bogyós gyümölcsöt is. De mitől lesz egy gyümölcssaláta más, mintha simán veszünk a piacon mindenféle csodás nyári terményt, és megesszük? Ugyanattól, amitől minden más alapanyagot jó összeszabdalni és egymással elkeverve enni:

a különböző ízek és állagok vegyülésétől, az ilyen-olyan cukor- és savtartalmú levek keveredésétől, és nem utolsósorban a látványtól, ahogy ezek az élénk színek egy tányérra kerülnek.

Valójában 2023-ban már nem is lehet simán gyümölcssalátáról beszélni, hiszen gyümölcs mindenféle összetételű salátába kerülhet, keveredhet zöldséggel, sajtokkal, magokkal, levelekkel, zöldfűszerekkel, húsokkal. Ennek a műfajnak vannak olyan képviselői, amiken már senki sem lepődik meg, mint a körte–sajt–rukkola vagy az alma–cékla–répa kombinációk. Néhány éve már a görögdinnye–feta páros is közismert lett, ahogy az olasz előételből indult füstölt sonka–sárgadinnye duó sem ér váratlanul senkit.

Olyan terület ez mégis, ahol talán végtelenségig lehet játszani a kombinációkkal, és ebből a játékból simán kijöhetnek egészen furcsa eredmények. A cseresznye sült cukkinivel, amit tavaly próbáltam, például már a szokatlanon is túlmegy, de az alma is olyasmi, ami kilóg a lágyabb állagú nyári gyümölcsök sorából. Viszont a barack–paradicsom páros csodálatos, de utóbbi málnával és szederrel is remek. Dinnyéhez jól megy az uborka, almához a cikória, és így tovább. A feta szinte minden gyümölcshöz jól illik, de szoktak parmezánt, kéksajtot és mozzarellát is adni gyümölcsös salátákhoz.

Ez a recept a kedvenc kombinációm, az egymást kiegészítő sárgadinnye és őszibarack továbbfejlesztése pár bogyóval. A két különböző ízű, de hasonló színű gyümölcs leve pár óra alatt elkeveredik egymással, és új ízt hoz létre.

Sokan tesznek a gyümölcssalátára cukrot vagy citrom-, esetleg lime-levet, ezek fokozzák a gyümölcsök alapízét, ezért dobhatnak egyet a végeredményen. Nagyon óvatosan kell velük bánni, mert a cukor a saláta alapanyagainak édes, a citrom a savanyú ízeit viheti túlzásba. A New York Times receptjéhez lime-héjat dörzsölnek a cukorba, van olyan is, aki alkoholfélét vagy friss gyömbért, esetleg friss fűszereket, például mentát vagy bazsalikomot ad hozzá.

Nyári gyümölcssaláta

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok:

  • fél sárgadinnye
  • két szem őszibarack
  • két nagy maréknyi bogyós gyümölcs (áfonya, szeder, ribizli, málna stb.)
  • fél citrom leve

A lényeg, hogy a barackból és a dinnyéből körülbelül ugyanannyi legyen, a többi már csak kiegészítés, dísz. A gyümölcssaláta technikai kulcsmozzanata pedig a hűtés: mindenképp hűtőbe kell tenni jó pár órával tálalás előtt, hogy keveredjenek a gyümölcsök ízei.

És hogyan lesz ebből modern gyümölcssaláta? Ha teszek hozzá egy, két vagy több elemet az alábbiak közül:

  • főtt bulgur, kuszkusz, lencse
  • zöldségeket – uborka, paradicsom, római saláta…
  • feta, kecskesajt
  • magok – mandula, mogyoró, mák
  • fűszerek – menta, bazsalikom, csili, stb

A Telex főzőiskola sorozatában olyan recepteket mutatunk, amelyeket kezdők is nagy eséllyel sikerrel tudnak elkészíteni. A sorozat korábbi epizódjait itt találják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!