Az eper a tejszínhabnál is többet érdemel

2023. május 28. – 12:20

Az eper a tejszínhabnál is többet érdemel
Vékony szelet eprek, citromlé, olívaolaj, só – Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nem is írom le, milyen jó az eper egy nagy kanál frissen vert tejszínhabbal vagy krémes görög joghurttal. Vagy fehér csokoládéval. Vagy vaníliakrémmel. Sőt, az eper-szamóca nyelvészeti vitába sem fogok most belemenni, tőlem akár kicsi piros bogyónak is nevezheti bárki. Azt sem fogom részletezni, miért érdemes spárgára tenni, erről bőven volt már szó itt és máshol is, de ezen túl is rengeteg lehetőség van még benne. Eperreceptek, epres íz- és alapanyagpárok a megszokottakon kicsit tovább.

Az angol nyelvben vannak olyan gasztronómiai kifejezések, amelyek a magyarból hiányoznak. Nincs szavunk bizonyos ízekre és állagokra, ezért nehéz róluk beszélni, nehéz őket tudatosítani is. (Erről hosszabban az első Ízfokozó podcastadásban beszéltünk.) Ilyen szó a savoury, amit sósnak, zamatosnak vagy pikánsnak szoktak fordítani, de valójában mindet jelenti együttvéve: egy, az édestől különböző, komplex ízélmény.

Az eper esetében ebben vannak fokozatok: bizonyos kombinációk még a megszokásaikhoz ragaszkodó ízlelőket is simán meghódítják, de lehet tovább menni, extrémebb párosok irányába. Én például rizottóba már biztosan nem tenném, és húshoz is csak egyszer-egyszer, de sajttal, más zöldségekkel szinte végtelenségig tudom párosítani.

Miután pár éve divat lett a spárga–eper kombináció, és mindenki rettenetesen örült neki, miért nem léptünk ezen a vonalon tovább, mikor annyi lehetőség van benne még? Ez persze nem jelenti azt, hogy epret kellene tenni a húslevesbe és a zöldborsófőzelékbe is, de tény, hogy jóval többre képes ez a gyümölcs, mint hogy csak úgy megegyük, hiszen arra bárki képes.

Az eper legjobb párjai:

  • más bogyósok (áfonya, szeder, málna)
  • bodza
  • cukkini
  • paradicsom
  • citrusok – lime, narancs, citrom
  • gyömbér
  • friss sóska és spenót
  • tejtermékek, különösen kecskesajt, juhtúró, feta, mozzarella, túró, tejföl, joghurt
  • mandula
  • bazsalikom és menta

Eper, salátában

Nem gyümölcssalátára gondolok, hanem zöldségekkel, zöld levelekkel készült salátára, amiben az eper enyhe édessége nagyon jó kontrasztot ad a többinek. A legjobb paradicsommal, de retekkel, uborkával, spenót- vagy sóskalevelekkel is kiválóan működik, sőt magokat is – különösen mandulát! – lehet hozzáadni, esetleg mákszemekkel megszórni.

Epres saláta uborkával, paradicsommal és juhtúróval

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok:

  • fél kígyóuborka
  • 3 szem közepes paradicsom
  • ugyanannyi eper, mint a paradicsom volt
  • kb. 100 gramm juhtúró
  • 2 evőkanál almaecet
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

A lényeg, hogy mindegyik zöldségből ugyanannyi kerüljön a tányérba, ezután lehetőleg egyforma méretűre vágom őket, meglocsolom az öntettel, átkeverem, rájuk morzsolom a juhtúrót. Ha van, tépkedek rá zöldfűszert is, a legjobb a bazsalikom, de mentával, sőt kaporral sem rossz.

A vékony szeletek új dimenziója

Itt tulajdonképpen éppúgy salátáról van szó, mint feljebb, annyi különbséggel, hogy az eredeti, nyers húsból készült ételt utánozva eperből vágok hajszálvékony szeleteket, ezeket tányérra fektetem, és bepácolom. Még jöhetnek rá további elemek, fűszerek vagy bármi, sőt lehet egy másik gyümölccsel vagy másik zöldséggel váltogatva is rétegezni (barackkal, naranccsal, paradicsommal), de elsőre egészen megdöbbentő élmény, mennyire más epret enni úgy, hogy nem a megszokott formában kerül a szemünk elé, majd a szánkba. A másik fontos lépés itt a pácolás, szaknyelven macerálás, ami az epernek különösen jót tesz. A pác lehet balzsamecet, citrom- vagy akár narancslé is.

Szendvics

A japán gyümölcsös szendvics (fruit sando) puha fehér szendvicskenyérből, tejszínhabból és eperből áll, elképesztően bizarr, hiszen két hétköznapi szerkezet kerül szokatlan kombinációba. Nehéz megmagyarázni, hogy miért, de az eper és a szendvics számomra sokkal jobban összeegyeztethető egy másik trendben, a ricottás-epres pirítósban. Túróval is ugyanolyan jó lesz, csak krémesre kell keverni egy kevés tejföllel és sóval, rá vékonyra szelt eper jön, friss bazsalikom, és ha van, jó minőségű balzsamecet.

Túró, eper, bazsalikom, olívaolaj – Fotó: Ács Bori / Telex
Túró, eper, bazsalikom, olívaolaj – Fotó: Ács Bori / Telex
Ital

Az epres limonádé lehet jó dolog, de már pár perc várakozás után elszíneződik és furcsa állaga lesz, úgyhogy az eper italban lévő leginkább megfelelő otthona a jégkása. Ez azért is jó dolog, mert fel lehet használni hozzá azokat az eperszemeket, amelyek kevésbé úszták meg a piacról hazavezető utat.

Epres jégkása (egy adaghoz)

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok:

  • egy nagy marék eper
  • egy kiskanál méz/cukor
  • egy evőkanál citromlé
  • egy dl víz

Az epreket a fagyasztóba teszem minimum két órára. Kiveszem, turmixgépbe teszem, adok hozzá vizet, citromlevet és mézet, összeturmixolom, azonnal megiszom vagy megitatom, mert felolvad! A víz helyett persze lehet hozzá tejet vagy joghurtot adni, más fagyasztott gyümölcsökkel keverni, adni hozzá bazsalikomot, mentát stb.

Desszert, de nem édes

A korábban felsorolt kombinációkat, a bazsalikommal, sós sajttal, balzsamecettel, citromlével és másokkal való párosítást is felülmúlja a tejföl. Annyira kézenfekvő, mégsem raktam össze egészen addig, míg nem mesélt róla valaki, majd pár év múlva felfedezte David Lebovitz szuper gasztroblogger is, aki mintha hallotta volna, bár ő fagylaltban rakta őket össze. Azóta ez a kombináció a hétköznapi egymásmellettiségen túl sokat fejlődött, került piskótás, tortás szerkezetbe is, most pedig egy remek amerikai piknikdesszertbe, a dobozos tortába tettem. Ezekben az a jó, hogy csak össze kell keverni pár elemet krémmé, azokat pedig eperrel és keksszel egy dobozba rétegezni. Pár óra alatt összeáll, és szeletelhető, hideg tortaféleség lesz belőle. Ebbe tejfölt tettem krémsajt és tejszínhab helyett, így nemcsak fanyarabb, de könnyebb és frissebb is az egész.

Epres-tejfölös dobozos torta (sütés nélkül)

Keksz, tejföl, eper – Fotó: Ács Bori / Telex
Keksz, tejföl, eper – Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok:

  • 3 dl zsíros tejföl
  • 1 dl joghurt
  • 2 evőkanál porcukor
  • 300 gramm eper
  • fél citrom leve
  • 200 gramm édes, téglalap alakú keksz

A tejfölt simára keverem a joghurttal és a cukorral. Az epret felszeletelem, egy tálba teszem, azt is enyhén megcukrozom, meglocsolom a citromlével, és elkeverem. Egy szögletes alakú dobozt veszek elő, az aljába simítok két evőkanálnyi krémet, rá egy réteg kekszet, eperszeleteket, megint krém, eper, keksz, egészen addig, míg minden el nem fogy. Az utolsó réteg krém legyen. A dobozt lezárom, hűtőbe teszem. Három-négy óra múlva már szinte szeletelhetően lesz tálalható, de praktikusabb fogyasztás előtti este készíteni. Tálalás előtt friss eperrel rakom tele a tetejét.

További epres dolgok:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!