1700 éve érintetlen ez a tyúktojás

2024. április 2. – 05:06

Másolás

Vágólapra másolva

Londontól nagyjából 80 kilométerre északra áll egy kút, amibe már a Római Birodalom idején dobáltak különböző tárgyakat az emberek, felajánlásként az isteneknek: érméket, kerámiaedényeket, cipőket, sőt még csontokat is találnak a régészek a ma már csak nagy, sáros gödörként megjelenő aknában. Egy brit kutatócsoport úgy véli, hogy a rómaiak eredetileg sörfőzéshez használták a vizet, amit innen nyertek, később alakították a kutat rituális hellyé. A ma Berryfields névre keresztelt lelőhely déli oldalán vaskori római település romjai állnak, északkeleti részén pedig középkori földvárak.

Az ásatások 2007-ben kezdődtek a területen, és egészen 2016-ig tartottak, a kutatók közel kétezer éves emberi tevékenység nyomait is megtalálták. Idén februárban röppent fel a hír, hogy a leletek között négy tojást is felszínre hoztak, amelyből három érintetlen maradt, de az ásatás közben kettő megsérült – a régészek szerint a megrepedt tojások kénes szagot árasztottak. A tojások egy szőtt kosár, edények, bőrcipők és állatcsontok mellett várták, hogy megtalálják őket.

A negyedik tojást sikerült épségben kiemelni a földből, a Kenti Egyetem kutatói pedig CT segítségével bele is néztek – és azt találták, hogy mind a sárgája, mind a fehérje érintetlen maradt.

A kutatók azt mondják, hogy ez a legrégebbi, nem szándékosan megőrzött teljes tojás, amit eddig találtak. Vannak öregebb tojások, amelyeknek szintén megmaradt a tartalmuk, a londoni Természettudományi Múzeum (ahová ezt a leletet is elszállították egy időre) őriz például mumifikálódott madártojásokat, de az ilyen, teljesen véletlenül fennmaradt ép tojások közül ez lehet a legöregebb. A lelőhelyen a talaj agyagos összetétele meggátolta, hogy az oxigén keringjen tojás körül, így a bomlásnak ellenálló védőgubót hozott létre. A tojást most a Discover Bucks Múzeumban lehet megtekinteni.

A következő lépés az lesz, hogy a kutatók megpróbálják kitalálni, hogyan szabadítsák fel a tojás tartalmát anélkül, hogy fel kelljen törniük a héját. Azt is meg akarják állapítani, hogy pontosan milyen tyúk tojásáról lehet szó.

A korábbi rekordtartó egy ezeréves tojás volt, amelyet Izraelben találtak még 2021-ben – az azonban a laboratóriumban összetört. Itt nem az agyagos talaj, hanem emberi ürülék tartósította a leletet.

(Smithsonian Magazin, BBC, Atlas Obscura, The Times of Israel)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!