Ízfokozó kanál segítheti a demenciával élőket az étkezésben
július 26. – 15:55
–
Kovács Pál
Öt évig pirítóson élt az az idős ember, aki a találmányt inspirálta. A kanál segítheti az ízek megkülönböztetését és az alultápláltság megelőzését.
Nem ciki a Vegeta!
2023. szeptember 6. – 12:55
–
Ács Bori
Hogyan kapott stigmát az ízfokozó a világban és aztán hazai változatában is, és hogyan lehet mégis helye a konyhában? Egyáltalán mi az a nátrium-glutamát vagy MSG, és hogy kerül a sajtba és a...
Óvakodj a vastag éttermi étlapoktól!
2023. június 6. – 17:01
–
Ács Bori
Mi mindent lehet kiolvasni egy éttermi étlapból a sorok között, és mennyi apró elemből áll össze egy komplex éttermi élmény?
Mondj egy jó éttermet!
2023. május 30. – 17:03
–
Ács Bori
Éttermet ajánlani szörnyen nehéz: rengeteg körülmény befolyásolhatja azt, kinek mi tetszik, ízlik. Gasztropodcastunkban megpróbálunk segíteni, hogyan döntsünk asztalfoglalás előtt.
Méreg vagy varázsszer a nátrium-glutamát?
2023. május 23. – 17:24
–
Ács Bori
A vitatott adalékanyag, amivel kapcsolatban sok tévhit él a köztudatban, pedig mértékkel alkalmazva valóban fokozhatja az ízeket anélkül, hogy kárt okozna.
A junkfood felemelkedése és bukása: miért bélyegzünk meg ételeket?
2023. május 16. – 16:59
–
Ács Bori
Menő vagy ciki gyorsételt enni, menő vagy ciki ítélkezni a másik felett az alapján, mit eszik? Hogyan lett a hamburgerből kultusz majd az egészségtelenség szimbóluma, végül pedig csúcsgasztronómiai...
Az élelmiszeripar nem a nagymamánk, aki sütögeti a rántott húst
2023. május 9. – 17:00
–
Ács Bori
A konzervek, készételek és -italok mind ugyanolyan ízűek, míg a természetes alapanyagok állandóan változnak, hogyan lehet ez, és milyen hatással van ez az életünkre?
A konyha életveszélyes hely, a szakácsok élete olyan, mint a tűzoltóké
2023. május 2. – 17:23
–
Ács Bori
Az Ízfokozó friss részéből kiderül, valóban olyan brutális, véres hely-e a konyha, amilyennek Anthony Bourdain szakácsok számára meghatározó könyvéből tűnik, vagy inkább olyan, amilyennek a...
Szabad-e összekeverni a pizzát a kebabbal?
2023. április 25. – 17:00
–
Ács Bori
Miért jelenik meg mostanában annyi fúziós étterem, miért keverednek különböző nemzetiségek ételei egymással, és ez mikor vezet furcsa eredményekre vagy éppen eredményez jó új fogásokat?
Mitől lesz egy receptből megfőzhető étel?
2023. április 18. – 17:05
–
Ács Bori
Rengeteg recept vesz minket körül, de hogyan keletkeznek most és milyenek voltak az internet előtt, hogyan bízzunk meg bennük? Miként fejleszt és ír receptet egy szakács és egy gasztroblogger?