Méreg vagy varázsszer a nátrium-glutamát?

2023. május 23. – 17:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az MSG, más néven kínai só, más néven nátrium-glutamát egy természetesen is sok ételben előforduló összetevő, amelynek, mint sok másnak, mesterséges formája is elérhető. Erről a sokat vitatott ízfokozóról szól az eheti gasztro podcastunk: valóban egészségtelen vagy mértékkel csodást művel az ízekkel?

Az ötödik alapízről már az első adásban is beszélgettünk, de arról, hogy az umaminak van egy mesterségesen előállított verziója is, még nem volt szó. Az adalékanyagokról általában azt gondoljuk, hogy csúnya ellenségek és mérgek, de ez – mértékkel – nem feltétlenül van így, érvel az Ízfokozó egyik műsorvezetője, Keve Marci, szakács, aki szerint okosan alkalmazva ez a bűvös fehér por akár jót is tehet az ételeinknek.

Az adásban szó lesz még arról is:

  • miért szeretjük annyira az ételízesítőket, és mi is volt az összetételük eredetileg
  • mi köze van az egészhez az anyatejnek és a sajtoknak, no meg a rothadt ókori halszósznak
  • milyen élelmiszerekben van rengeteg MSG, és ez milyen hatással van arra, ahogyan esszük
  • milyen, ha belenyalunk egy kicsit az MSG-s zacskóba?

Az előző Ízfokozók tartalmából:

Az Ízfokozó, a Telex gasztropodcastja keddenként jelentkezik. Ez a Telex saját lejátszóján kívül a Telex Podcast nevű új YouTube-, Spotify-, Apple- és Google Podcast-csatornáinkra kerül fel délután 5-kor. A podcast indulásával egyszerre pedig elindul a Telex Gasztro Facebook- és Insta-oldala is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!