Szabad-e összekeverni a pizzát a kebabbal?

2023. április 25. – 17:00

Másolás

Vágólapra másolva

A Ízfokozóban ezen a héten egy sokat hallott, látott kifejezést járunk körbe: a fúziót. Ízléstelenség vagy remek fejlesztés, mikor különböző ételeket vegyítenek egymással? Mi a természetes és mi a mesterséges fúzió?

Tatár beefsteak focaccián, kebabos pizza, hortobágyi bao, nachós lasagne: rengeteg furcsa ételhibrid jön szembe velünk az utóbbi időben éttermekben és internetes receptmagazinokban is. Ez azonban nem új dolog, az egyes fogások különböző népek együttélése, vándorlása, keveredése során mindig is összekeveredtek egymással, rengeteg ma népszerű étel is így jött létre a hamburgertől a sushin át a töltött káposztáig. Erről beszélgetünk az Ízfokozó e heti adásában Keve Marci szakáccsal.

Szó lesz még a:

  • régi ételek technológiai újításáról,
  • a természetes, történelmi okokból, organikusan alakuló fúziókról,
  • a mesterséges fúziókról, amelyeket valaki kigondolt és megvalósított,
  • a garumtól a halszószig, a kínai tésztáktól az itáliai spagettikig,
  • hogyan van értelme egy éttermi fogás megalkotásánál a fúziónak.

Az első részben arról volt szó, mi alapján nevezünk egy ételt finomnak, a másodikban pedig a recept történetét és a receptfejlesztés bonyolult folyamatát vettük végig.

Az Ízfokozó, a Telex gasztropodcastja keddenként jelentkezik. Ez a Telex saját lejátszóján kívül a Telex Podcast nevű új YouTube-, Spotify-, Apple- és Google Podcast-csatornáinkra kerül fel délután 5-kor. A podcast indulásával egyszerre pedig elindul a Telex Gasztro Facebook- és Insta-oldala is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!