Mitől lesz egy receptből megfőzhető étel?

2023. április 18. – 17:05

Másolás

Vágólapra másolva

Itt az Ízfokozó második része! A gasztronómia rovat podcastjában gasztroelméletről, történetről, élelmiszeriparról, ízekről és állagokról beszélgetünk hétköznapi és vendéglátós szemszögből. Második adásunk arról szól, mióta léteznek receptek, és miben különbözik egy ételkészítés leírása házi és éttermi körülmények között?

A podcast műfaja remek formát ad azoknak a kérdéseknek, amikről órákon át lehet beszélgetni úgy, hogy újabb és újabb szempontok, kapuk és gondolatok nyílnak meg közben. Így beszélgetünk az Ízfokozó első évadában Keve Marci szakáccsal, aki nem csak gyakorlatban főz évek óta külföldön és itthon, de legalább annyit gondolkozik, töpreng az ízek, állagok és étkezési élmények elméletén is, mint én.

Első adásunk arról szólt, milyen körülmények befolyásolják azt, ha egy étel végeredményben ízlik nekünk.

A második adásban a receptről lesz szó. Arról, hogyan alakult a recept története, mi az az anyaghányad, mik a tökéletes, jól elkészíthető recept ismérvei, hogyan alakította át a műfajt az internet. Miért nehéz receptet írni egyfelől, és megtalálni a megbízható recepteket a másik oldalról. Miben különbözik a receptírás akkor, ha éttermi felhasználásra készül, és ha hétköznapi célokra? Milyen utat jár be egy recept az első gondolattól a megvalósulásig egy gasztroblogger és egy szakács konyhájában?

Egy gyerekkori fasírt, egy kínai gőzgombóc (bao) és egy falafel receptjének fejlődéstörténete, az évtizedes rutinból való főzés és teljesen ismeretlen ételek elkészítési módjának felkutatása.

Az Ízfokozó, a Telex gasztropodcastja keddenként jelentkezik. Ez a Telex saját lejátszóján kívül a Telex Podcast nevű új YouTube-, Spotify-, Apple- és Google Podcast-csatornáinkra kerül fel délután 5-kor. A podcast indulásával egyszerre pedig elindult a Telex Gasztro Facebook- és Insta-oldala is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!