Az élelmiszeripar nem a nagymamánk, aki sütögeti a rántott húst
2023. május 9. – 17:00
Hogyan jutottunk el onnan, hogy kihúztuk a répát a földből és elrágtuk, odáig, hogy felbontunk egy műanyag dobozt, megmikrózzuk pár perc alatt, majd megesszük, ami benne van? Jó dolog, hogy rengeteg időt spórolunk, vagy rossz, mert elvész a lassú folyamatok szépsége? Az élelmiszeripar története a konzervektől a mireliten át – mitől csodálatos és rémisztő egyszerre?
Az ókori tartósítási technikáktól a háborúk generálta technológiai fejlődésig: hogyan változtatták meg a konzervek az életünket, miért volt egyáltalán szükség rá, hogy egyre több élelmiszert állítsunk elő és hogy azokat egyre hatékonyabban tartósítsuk?
Az Ízfokozó e heti részében az élelmiszeripar történetét tekintjük át, miközben arra a kérdésre keressük a választ, vajon jó-e vagy rossz nekünk az, hogy ennyi készétel áll a rendelkezésünkre.
Keve Marci szakáccsal beszélgetünk arról is, hogy
- miként nőttünk fel már a dobozok korában, milyen volt felfedezni a természetes élelmiszereket;
- a természet állandóan változik, az ember mégis az állandóságra vágyik;
- milyen a borsó valódi íze, miután egyenesen kiszedjük a hüvelyből, és milyen, ha konzervből esszük;
- az élelmiszeripar csodája a kiszámíthatóság, a változó teljes kiiktatása;
- nincs két azonos ízű narancs, mégis minden csepp narancslé íze ugyanolyan;
- minden ember ízlése különböző, az ipar mégis eléri, hogy tömegek szeressenek egy terméket;
- tudnánk-e élni ketchup és majonéz nélkül.
Az előző Ízfokozók tartalmából:
- Mit jelent az, hogy finom?
- Szabad-e összekeverni a pizzát a kebabbal?
- Hogyan lesz egy receptből megfőzhető étel?
- A konyha életveszélyes hely, a szakácsok élete olyan, mint a tűzoltóké
Az Ízfokozó, a Telex gasztropodcastja keddenként jelentkezik. Ez a Telex saját lejátszóján kívül a Telex Podcast nevű új YouTube-, Spotify-, Apple- és Google Podcast-csatornáinkra kerül fel délután 5-kor. A podcast indulásával egyszerre pedig elindul a Telex Gasztro Facebook- és Insta-oldala is.