A konyha életveszélyes hely, a szakácsok élete olyan, mint a tűzoltóké

2023. május 2. – 17:23

Másolás

Vágólapra másolva

Valóban olyan brutális, véres hely a konyha, amilyennek Anthony Bourdain szakácsok számára meghatározó könyvéből tűnik, vagy inkább olyan, amilyennek a főzőműsorok alapján látszik? A szakma fény-és árnyoldalai egy szakács történetei alapján.

Az Ízfokozó eheti adásában azt az ellentmondást igyekszünk tisztázni, amely a szakácsokkal és az éttermi konyhákkal kapcsolatban az emberek fejében él.

Valóban olyan embertelen nehéz szakma a szakácsoké, ami megköveteli az agressziót és a végtelen keménységet, vagy árnyaltabb ez a kép? Ha ennyire brutális hely az éttermi konyha, miért olyan jó mégis benne lenni ebben az őrületesen pörgő zűrzavarban? Miért fontos a szakácsok közti hierarchia, mi a pályák és szerepek jelentősége, hogyan lehet ebben a szakmában karriert építeni?

Keve Marci, szakács saját hazai és külföldi élményei alapján igyekszik körüljárni ezeket a kérdéseket. Lesz szó konyhai késelésekről, megaláztatásokról és végkimerülésről, poszttraumás stresszindrómáról és arról is, miért varázslók a szakácsok.

„Amit ti kívülről láttok ebből a szakmából, az egy Beethoven szimfónia, ami belül van, az pedig egy hajnali techno parádé. ”

Az előző Ízfokozók tartalmából:

Mit jelent az, hogy finom?

Szabad-e összekeverni a pizzát a kebabbal?

Hogyan lesz egy receptből megfőzhető étel?

Az Ízfokozó, a Telex gasztropodcastja keddenként jelentkezik. Ez a Telex saját lejátszóján kívül a Telex Podcast nevű új YouTube-, Spotify-, Apple- és Google Podcast-csatornáinkra kerül fel délután 5-kor. A podcast indulásával egyszerre pedig elindul a Telex Gasztro Facebook- és Insta-oldala is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!