A konyha életveszélyes hely, a szakácsok élete olyan, mint a tűzoltóké
2023. május 2. – 17:23
Valóban olyan brutális, véres hely a konyha, amilyennek Anthony Bourdain szakácsok számára meghatározó könyvéből tűnik, vagy inkább olyan, amilyennek a főzőműsorok alapján látszik? A szakma fény-és árnyoldalai egy szakács történetei alapján.
Az Ízfokozó eheti adásában azt az ellentmondást igyekszünk tisztázni, amely a szakácsokkal és az éttermi konyhákkal kapcsolatban az emberek fejében él.
Valóban olyan embertelen nehéz szakma a szakácsoké, ami megköveteli az agressziót és a végtelen keménységet, vagy árnyaltabb ez a kép? Ha ennyire brutális hely az éttermi konyha, miért olyan jó mégis benne lenni ebben az őrületesen pörgő zűrzavarban? Miért fontos a szakácsok közti hierarchia, mi a pályák és szerepek jelentősége, hogyan lehet ebben a szakmában karriert építeni?
Keve Marci, szakács saját hazai és külföldi élményei alapján igyekszik körüljárni ezeket a kérdéseket. Lesz szó konyhai késelésekről, megaláztatásokról és végkimerülésről, poszttraumás stresszindrómáról és arról is, miért varázslók a szakácsok.
„Amit ti kívülről láttok ebből a szakmából, az egy Beethoven szimfónia, ami belül van, az pedig egy hajnali techno parádé. ”
Az előző Ízfokozók tartalmából:
Szabad-e összekeverni a pizzát a kebabbal?
Hogyan lesz egy receptből megfőzhető étel?
Az Ízfokozó, a Telex gasztropodcastja keddenként jelentkezik. Ez a Telex saját lejátszóján kívül a Telex Podcast nevű új YouTube-, Spotify-, Apple- és Google Podcast-csatornáinkra kerül fel délután 5-kor. A podcast indulásával egyszerre pedig elindul a Telex Gasztro Facebook- és Insta-oldala is.