A junkfood felemelkedése és bukása: miért bélyegzünk meg ételeket?

2023. május 16. – 16:59

Másolás

Vágólapra másolva

Hogyan lehet az, hogy valaki tökéletes ételeket komponál, ízprofilokat állít össze, aztán pedig gyorséttermi hamburgert eszik? Vagy ez alapból rossz kérdés, hiszen nem szabadna stigmatizálnunk ételeket, és nincs olyan, hogy „junkfood”?

A gyorséttermekre azok megjelenésekor óriási csodaként tekintettünk, majd a hamburgerek, hotdogok és sült krumplik szép lassan stigmát kaptak, szemétnek, műkajának titulálják őket. Most pedig úgy látszik, újra felemeli őket a magas gasztronómia. Mi ennek az oka, mi mégis az érdeme ezeknek az éttermeknek és az általuk előállított termékeknek?

Ezen a héten gasztronómiai podcastunk témáját az étkezéssel kapcsolatos sznobizmus kérdése indította el: szabad-e műkaját ennie egy magát amúgy ínyencnek gondoló embernek? A kérdés kapcsán végignézzük a gyorsételek divattá válásának majd bűnössé, károssá stigmatizálásának történetét, az első Mekiktől a fine dining éttermekben megjelenő hideg rántott csirkeszárnyig.

Az előző Ízfokozók tartalmából:

Az Ízfokozó, a Telex gasztropodcastja keddenként jelentkezik. Ez a Telex saját lejátszóján kívül a Telex Podcast nevű új YouTube-, Spotify-, Apple- és Google Podcast-csatornáinkra kerül fel délután 5-kor. A podcast indulásával egyszerre pedig elindul a Telex Gasztro Facebook- és Insta-oldala is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!