Ízfokozó kanál segítheti a demenciával élőket az étkezésben

2024. július 26. – 15:55

Másolás

Vágólapra másolva

Tasty Spoon néven fejlesztenek egy speciális kanalat, amely segítheti az ízek megkülönböztetését a demenciával élők számára étkezés során, és az alultápláltság megelőzéséhez is hozzájárulhat, írja a SkyNews. A találmány kifejlesztését egy olyan idős ember is inspirálta, aki már letett az ízek élvezetéről, és öt évig csak pirítós kenyéren élt.

A Tasty Spoon kanál Fotó: University of Sheffield
A Tasty Spoon kanál Fotó: University of Sheffield

Az ízek érzékelését erősítő eszköz elektromos stimulációval éri el a kívánt hatást. A projektet Christian Morgner, a Sheffieldi Egyetem professzora vezeti, szerinte az ízlelés elvesztése megfoszthatja az időseket az ételek élvezetétől, és ez hatással van a jólétre. Ez különösen gyakori az egyedül élő betegek esetében, vagy az államilag gondozott betegeknél, akik egyszerű ételeket kapnak, mondta a kutató.

Az Egyesült Királyságban körülbelül 944 ezer ember él demenciával, a 65 év felettieknél 11-ből 1 ember küzd ezzel ilyen betegséggel. Morgner elmondta, hogy a fejlesztést egy idős ember története inspirálta, aki öt éve csak pirítóst evett, mert már alig érzékelt ízeket. Nem érzett különbséget a kenyér és a sütemény között sem, saját elmondása szerint.

A Tasty Spoon projektben részt vesz egy demens embereket segítő szervezet, a Alzheimer's Society's Accelerator Programme is, amely kifejezetten az ilyen termékek kifejlesztését támogatja. Simon Lord, a szervezet innovációs igazgatója szerint a demencia tünetei, a memória- és gondolkodási zavarok az étkezést is megnehezítik. Elmondta, hogy az is javíthatja a demenciával élők életminőségét, ha az étkezésükön javítunk.

A demencia elleni küzdelem jelenleg az egyik legnagyobb egészségügyi kihívás világszerte. Gyógyítani egyelőre nem tudják, de az Alzheimer-kór lefolyását lassító gyógyszereket már kifejlesztettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!