Olyan gyógyszert engedélyezett az FDA, ami lassítja az Alzheimer-kór lefolyását

2024. július 3. – 11:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala jóváhagyott egy új kísérleti gyógyszert, amely a kutatások szerint lassítja az Alzheimer-kór lefolyását, írja a The Guardian.

Az Eli Lilly által gyártott szer a második ilyen, a betegség korai tüneteit enyhítő gyógyszer, amelyre az FDA rábólintott. A másikat a hatóság tavaly engedélyezte.

Fontos megjegyezni azonban, hogy egyik gyógyszer sem a betegség gyógyítására, csupán kezelésére jó: megváltoztatják a betegség lefolyását, ahelyett, hogy csak a tüneteket kezelnék, de nem szüntetik meg a betegséget.

Az Eli Lilly tavaly számolt be a kutatásai sikeréről, akkor szakértők azt mondták, hogy „ez lehet az Alzheimer-kór végének kezdete”. A betegség csaknem 7 millió amerikait érint, az Alzheimer Szövetség szerint 2050-re ez a szám elérheti a 13 milliót is. 2020-ban globálisan több mint 55 millió beteget regisztráltak.

A gyártó szerint a szer 18 hónap alatt akár 35 százalékkal is lassítani tudta a kognitív és funkcionális hanyatlást a placebós kontrollcsoporthoz képest. Fontos megjegyezni, hogy a gyógyszer a betegség korai szakaszában igazán hatékony. A cég szerint a terápia akár 39 százalékkal is csökkenthette a kockázatát annak, hogy a résztvevők a betegség következő stádiumába kerüljenek.

A szert a kutatás alatt négyhetente adták infúzión keresztül, a bevitt monoklonális antitest az agyban lévő amiloid fehérjelerakódások ellen hat, amely az Alzheimer-kór kialakulásának kulcsfontosságú mutatója.

A szer nem lesz olcsó, az Eli Lilly számításai szerint egy fiola körülbelül 700 dollárért (több mint 250 ezer forintért) kerül majd a piacra, az éves kezelés ára pedig 32 ezer dollár (11,7 millió forint) lesz. Az amerikaiaknak lehetőségük lesz ugyanakkor támogatást is szerezni a költségekre.

A gyógyszernek vannak mellékhatásai is, mint például a lehetséges agyvérzés, de a kutatások szerint ezek a mellékhatások nem gyakoriak. Az 1700 fős harmadik fázisú kísérletben 3 halálesetet is a gyógyszernek tulajdonítottak, de az FDA vizsgálata azt állapította meg, hogy a szer előnyei így is meghaladják a kockázatait. A tavaly engedélyezett, hasonló gyógyszernek is hasonló mellékhatásai vannak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!